EO

Nieuwe aanvallen op locatiegebaseerde kwantumcryptografie

20 november 2016 om 15:54 uur - Amsterdam

Om geheime informatie veilig te versturen, willen onderzoekers de locatie van de verzender gebruiken, zodat de ontvanger zeker weet dat een boodschap bijvoorbeeld echt uit het Witte Huis afkomstig is. Op de klassieke manier is deze methode niet veilig gebleken maar kwantumversleuteling leek kans te hebben. In 2014 werd al aangetoond dat deze methode niet veilig was voor een groep samenwerkende aanvallers met oneindig veel 'verstrengelde toestanden'. Dit liet echter de mogelijkheid open dat deze methode voor realistische aanvallen wel veilig zou zijn. Florian Speelman, promovendus van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), onderzocht kwantumaanvallen met teleportatietechnieken en toonde aan dat een deel van de met locatie beveiligde protocollen ook bij gebruik van een realistisch aantal verstrengelde kwantumtoestanden niet veilig is.


Speelman promoveerde op woensdag 16 november aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) op zijn proefschrift 'Position-based Quantum Cryptography and Catalytic Computation'.

 

Kwantumcommunicatie maakt gebruik van 'verstrengelde' toestanden van deeltjes die zich op grote afstand van elkaar kunnen bevinden maar die toch gekoppeld zijn aan elkaar. Speelman: "Bij teleportatieaanvallen deelt een groep aanvallers een kwantumsysteem met verstrengelde toestanden. Ik heb nu onder meer aangetoond dat een bepaalde categorie van voorgestelde protocollen (kleine kwantum circuits) niet veilig is, ook niet voor praktische aanvallen. We hebben bijvoorbeeld een efficiënte aanval gedaan op het ‘Interleaved Product Protocol voor positieverificatie'. Het is de uitdaging nu te zoeken welke protocollen er wel veilig zijn."

 

Katalytisch geheugen

Naast het onderzoek aan positiegebaseerde kwantumcryptografie onderzocht Florian Speelman in een internationaal team 'katalytisch geheugen'. Katalytisch geheugen is de nieuwe term voor een berekeningsmethode die 'geheugen gebruikt zonder het te gebruiken'. De computer doet daarbij een berekening waarbij hij geheugen gebruikt dat al helemaal vol zit, en laat dat geheugen na gebruik weer in de staat achter waarin het voor de berekening werd aangetroffen. Het team toonde in 2014 aan dat dit mogelijk is en aanleiding geeft tot een nieuwe manier om over geheugengebruik na te denken met toepassingen binnen de cryptografie. Dat het gebruik van vol geheugen extra rekenkracht geeft is tegen-intuïtief en werd als onmogelijk beschouwd.

 

Het promotiewerk van Florian Speelman is uitgevoerd op het CWI in de Algorithms and Complexity onderzoeksgroep, deels onder auspiciën van het QuSoft research centre voor kwantumsoftware in Amsterdam. Zijn promotor is prof. dr. Harry Buhrman (CWI en UvA).  

 

- de Algorithms and Complexity onderzoeksgroep van het CWI, geleid door prof. dr. Harry Buhrman (CWI and UvA)

- het QuSoft onderzoekscentrum voor kwantum software

 

Gerelateerd nieuws

Bosch Rexroth, Harting en Sumitomo Cyclo Drive genomineerd voor Hermes Award

Bosch Rexroth, Harting en Sumitomo Cyclo Drive genomineerd voor Hermes Award

De nominaties voor de Hermes Award zijn bekend: Bosch Rexroth, Harting en Sumitomo Cyclo Drive maken kans op de jaarlijkse technologie-innovatieprijs van de Hannover Messe.

Onzekere vooruitzichten Europese industrie door oorlog in Oekraïne

Onzekere vooruitzichten Europese industrie door oorlog in Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen van energie en sommige andere belangrijke inputs voor de industrie gestegen. Daarnaast krijgt de Europese industrie te maken met langere levertijden en mogelijk tekorten.…

Voorkomen dat ze je bespioneren

Hoe je voorkomt dat ze je bespioneren

Computerwetenschappers van Columbia Engineering hebben een algoritme gebouwd dat ervoor zorgt dat een malafide microfoon je woorden 80% van de tijd niet correct kan horen. Tenminste, in het Engels (tot nu toe).

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Gecodeerde, contactloze veiligheidsschakelaar PSEN cs5 en PSEN cs6 Veiligheidsschakelaar voor de hek- en positiebewaking

PSENcode is zowel bedoeld voor de standbewaking van afschermingen volgens EN 60947-5-3 als voor de positiebewaking. Door...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 mei 2022, Hannover (De)

Hannover Messe

The lead theme Industrial Transformation spotlights the topics of digitalization and sustainability.

31 mei 2022, Düsseldorf

World Electrolysis Congress

Goal: tackle the remaining bottlenecks to rolling out electrolysers at scale and pace

31 mei 2022, Veldhoven

Business Software Event

Platform waar digitaliseringsvraagstukken voor de maakindustrie centraal staan

Meer agendapunten »