EO

‘Weg met het doemdenken over robotisering'

31 oktober 2016 om 21:56 uur - Eindhoven

Staf Depla (de Eindhovense wethouder van Economische Zaken) tijdens de conferentie ‘Empowered by Robots’. “Als je deze robottechnologie goed toepast, maak je het dagelijks leven beter en leuker, werk aangenamer en creëer je meer banen.”

Tijdens de conferentie ‘Empowered by Robots' was de teneur ‘weg met het doemdenken over de robotisering'. De conferentie vond plaats op dinsdag 25 oktober, tijdens de Dutch Design Week in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven.


Een uitzendbureau voor robots, dat ervoor zorgt dat ondernemers hun productie niet naar het buitenland hoeven te verplaatsen, waardoor banen behouden blijven. Google Glass, dat mensen met autisme helpt om beter te communiceren. Een vierde industriële revolutie, waarbij de robot technologie en zingeving verbindt. Drie voorbeelden die duidelijk maken dat er geen reden is om bang te zijn voor de robot.

  

Empowered by Robots

Op de conferentie (georganiseerd door maatschappelijk investeerder Start Foundation, de gemeente Eindhoven en Next Nature Network) stond vooral het tegengeluid centraal. Want robotica maakt de werkende mens niet overbodig.

 

"Integendeel zelfs, de robot schept juist nieuwe innovaties en kansen op de arbeidsmarkt", voorziet Koert van Mensvoort van Next Nature Network. "Een robot kan een oplossing zijn voor veel fysieke problemen. Daardoor kunnen mensen met een beperking sneller en beter revalideren. Dat vergroot hun vaardigheden en hun uitzicht op werk."

 

"Als je deze robottechnologie goed toepast, maak je het dagelijks leven beter en leuker, werk aangenamer en creëer je meer banen", aldus Staf Depla, de Eindhovense wethouder van Economische Zaken.

 

Onmisbaar hulpmiddel

Door de aanwezigheid van de maakindustrie telt Noord-Brabant de meeste robots op de werkvloer. Ook hier is het beeld genuanceerd. Soms verdwijnen er arbeidsplaatsen, soms komen er nieuwe bij, geeft Maarten Mentink van Smart Robotica, een uitzendbureau voor robots, te kennen.

 

"Bij een bedrijf dat ervoor gekozen heeft om zijn productie niet naar China te verplaatsen, hebben we nu vier robots geplaatst. Daardoor kan die ondernemer goedkoop, lokaal en kwalitatief produceren en blijft veel werkgelegenheid behouden, ook voor minder kansrijk personeel. We zien trouwens dat bedrijven steeds vaker naar elders uitbesteed werk naar Nederland terug willen halen. Dat betekent dat banen die hier verdwenen zijn, weer terugkomen. De robot is daarbij een onmisbaar hulpmiddel", aldus Mentink.

 

Optimisme over robotisering

Op de conferentie stond optimisme over de op handen zijnde robotisering van onze maatschappij centraal. "Er gaan geen banen door robots verdwijnen, er gaan taken verdwijnen en er komen banen bij. Mensen zijn bereid tot veranderen als ze zien dat technologie iets toevoegt. Daarom moeten we ons denken over robots versoepelen", vindt Saskia Nijs, onderzoeker op de VU en medewerker van Philips.

"Je kunt wel net doen of de opkomst van robots tegen te houden is, maar dat is een kansloze missie. Beter is het om van een nadeel een voordeel proberen te maken en kijken waar op de arbeidsmarkt winst te boeken is met robots", meent Jos Verhoeven, de directeur van Start Foundation.

 

Spiegelbeeld

Empowered by Robots liet tevens zien hoe belangrijk de rol van designers is bij de creatie van robots. Vooral in de zorg wordt dit zichtbaar. Uit het betoog van filosoof Jos de Mul van de Erasmus Universiteit bleek dat in Nederland en Europa de perceptie van robots heel anders is dan bijvoorbeeld in Japan, waar androïderobots worden gemaakt die het spiegelbeeld van de mens vormen.

 

"Social robotica wordt daar op grote schaal in het menselijk verkeer ingezet. In stations wijzen robots reizigers de goede weg naar het perron en in musea gidsen ze bezoekers rond." Die kant moet het hier niet op, vindt Jos Verhoeven. "Je moet techniek in dienst stellen van mensen die deel willen nemen aan het arbeidsproces. Designers kunnen hier ook aan bijdragen."

 

Om dat laatste onderdeel te versterken, werd aan het einde van de conferentie De Design Challenge ‘Empowered by Robots' gepresenteerd, een wedstrijd voor ontwerpers en techneuten met ideeën over hoe je met de inzet van robots werk creëert voor mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt. Tijdens de Dutch Design Week volgend jaar worden de beste inzendingen geëxposeerd.

 

Kijk voor meer informatie over de conferentie en de ontwerpwedstrijd op: http://www.empoweredbyrobots.com/

 

Gerelateerd nieuws

3D-printmethode produceert in één stap werkende robots

3D-printmethode produceert in één stap werkende robots (video)

Een team van UCLA (VS) kan alle mechanische en elektronische systemen die nodig zijn om een ​​robot te bedienen in één keer vervaardigen door een nieuw type 3D-printproces voor gemanipuleerde actieve (meta…

Robot vervangt aardbeienplukker

Robot vervangt aardbeienplukker

Aardbeienplukrobot Berry is een van de 31 wereldprimeurs die vorige week werden gepresenteerd tijdens GreenTech, de internationale vakbeurs voor de tuinbouwsector in RAI Amsterdam. Hij won meteen een GreenTech Award.

Tech United herovert Europese titel robotvoetbal in Portugal

Tech United herovert Europese titel robotvoetbal in Portugal

De Europese titel robotvoetbal is terug in Eindhoven. Na de verloren EK-finale in 2019 – de laatste keer dat het toernooi kon doorgaan voordat de coronapandemie toesloeg – won studententeam Tech United nu met 13-1 in…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 augustus 2022, Utrecht

Technishow + Esef

TechniShow is ingedeeld in verschillende sectoren waar productietechnieken, fases en toebehoren van het...

21 september 2022

Design to Manufacturing (voorheen Prototyping MNE)

Netwerkbeurs en competentieplatform voor wie betrokken is in slimme maak- en ontwerprocessen.

27 september 2022, Utrecht

WoTS

World of Technology & Science bedient bezoekers uit industrie, laboratoria, zorg en wetenschap.

Meer agendapunten »