Bijgewerkte normenlijsten voor de EMC- en de Atex-richtlijn

De Europese Commissie heeft onlangs bijgewerkte normenlijsten voor de EMC-richtlijn en atex-richtlijn gepubliceerd. Deze normen zijn te gebruiken om conformiteit met de essentiële eisen van de respectievelijke richtlijnen aan te tonen.

EMC-richtlijn

De EMC-richtlijn beschrijft de vereisten aan elektromagnetische compatibiliteit van elke apparaat of vaste installatie.  Elektrische apparaten of installaties kunnen elkaar beïnvloeden. Het doel van de EMC-richtlijn is om al die bijwerkingen onder controle te houden. De toepassing van deze richtlijn zorgt voor vermindering van de overlast en verbetering van de immuniteit. De huidige versie van de EMC-richtlijn 2014/30/EU is op 20 april 2016 vervangen door de oorspronkelijke versie 2004/108 / EG, om de richtlijn beter te laten aansluiten bij het nieuwe wetgevingskader van de EU. Hierbij zijn geen noemenswaardige wijzigingen doorgevoerd aan de essentiële eisen van de richtlijn.

Atex-richtlijn

De atex-richtlijn 2014/34/EU  gaat over apparaten en beveiligingssystemen bedoeld voor gebruik op plaatsen waar ontploffingsgevaar kan heersen. De nieuwe richtlijn vervangt sinds 20 april 2016 de oude richtlijn 94/9/EG. De richtlijn bevat onder meer de essentiële eisen waaraan het materieel moet voldoen.

Kijk hier voor de gepubliceerde lijst van EMC-normen 
Kijk hier voor de gepubliceerde
lijst van de atex-normen