Tattoo-robot heeft vaste hand, maar is niet geweldig in conversatie (video)

Zou je een tattoo laten zetten door een robot? Ink Master 2.0 is ‘s werelds eerste industriële robot die kan tatoeëren, maar op de foto’s is ook te zien dat de klant stevig is vastgetaped aan zijn stoel. Dan weet je dat hij niet moet bewegen – anders gaat de robot hem pijn doen.

Een robot zal waarschijnlijk een vastere hand hebben dan zijn menselijke collega. Maar hoe kun je er zeker van zijn dat hij niet per ongeluk zal proberen om het plaatje aan te brengen op je botten in plaats van op je huid?

Maar het is natuurlijk prachtig om de industriële robot in actie te zien. De robot is een project van de Franse ontwerpers Pierre Emm en Johan da Silveira (samen ook bekend als Appropriate Audiences), die al eerder ervaring hebben opgedaan op dit gebied. In 2014 maakten ze samen met Piotr Widelka de Tatoué, een Makerbot 3D printer met een tattoo gun in plaats van een plastic extruder. Dat was ongetwijfeld een van de eerste tattoo-robots maar met het nieuwste product van Emm en Da Silveira hebben zee en echte mijlpaal gezet.

robotattoo1 

botatto2

(GIF credit: Autodesk/Charlie Nordstrom)

Zoals in de video is te zien omvat het tatoeëerproces een paar stappen. Er moet eerst een 3D-scan worden gemaakt van de te bewerken plaats op het lichaam. Dan moet ervoor worden gezorgd dat de klant heel, heel stil blijft zitten. Industriële robots zijn natuurlijk  ongelooflijk precies, maar de meeste typen zijn niet erg ‘responsive’: als je ze in de weg zit, stoppen ze niet.

Volgens de ontwikkelaars was het moeilijkste aspect van het traject het zorgen dat de arm kan werken op de onregelmatige oppervlakken van het menselijk lichaam. "Het lichaam zit vol verrassingen, nergens is een vlak stuk te vinden". Emm en Da Silveira hopen uiteindelijk hun project om te zetten in een commercieel product. Volgens hen is de belangstelling bij tattoo-studio’s al groot.