01 augustus 2016 om 15:46 uur - Eindgoven
Hoe snel verspreidt een virus zich onder de bevolking? En wat maakt dat een filmpje viral gaat op internet? Een nieuwe wiskundige theorie van onderzoekers van de TU/e laat zien dat bepalend is hoe mensen in groepen met elkaar zijn verbonden. Hoe snel iets verspreidt hangt volledig af van de verbindingen tússen deze groepen.
Wiskundigen Clara Stegehuis, Remco van der Hofstad en Johan van Leeuwaarden van de TU Eindhoven onthulden begin dit jaar een geavanceerde wiskundige theorie, waarmee netwerken kunnen worden bekeken, inclusief de groepsstructuren. In het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports beschrijven ze welke nieuwe fenomenen deze theorie aan het licht brengt als ze echte netwerken hiermee doorrekenen.
Een belangrijk inzicht is dat niet de groepen zelf belangrijk zijn, maar de verbindingen tússen deze groepen. Die bepalen hoe snel iets over een netwerk verspreidt. "Kijk je bijvoorbeeld naar hoe een virus zich verspreidt, dan zie je dat het binnen een community vaak snel gaat, maar allesbepalend is of ook andere communities worden bereikt", zegt Van der Hofstad. "Het kan twee kanten op: de verspreiding kan sneller of langzamer gaan in vergelijking met een netwerk zonder groepen."
De wiskundige theorie voorspelt wanneer het goed of slecht uitpakt. "Hoe de groepen er precies uitzien lijkt daarbij minder van belang", zegt Van Leeuwaarden. "Informatie of een virus verspreidt zich van groep naar groep. Gaat dat relatief makkelijk, dan kan iets snel viral gaan." Bij de bestrijding van virussen is dit een behulpzaam gegeven. "Door de groep waar het virus woekert te isoleren, is de groep weliswaar opgegeven maar kun je de overige groepen redden", aldus Van Leeuwaarden.
De wiskundige theorie van netwerken is een relatief jong vakgebied. De maatschappelijke relevantie van complexe netwerken wordt alsmaar groter, terwijl de fundamenten van de onderliggende theorie nog niet duidelijk zijn. De TU Eindhoven onderzoekt binnen het NWO Zwaartekrachtsprogramma ‘Networks' de fundamentele aspecten van complexe netwerken.
Clara Stegehuis et al., Epidemic spreading on complex networks with community structures, Scientific Reports (21 juli 2016)
Gerelateerd nieuws
De hele maand april kan je in de etalage van het Londonse warenhuis Selfridges in Oxford Street de toekomst van de detailhandel zien. Daar 3Dprint een ABB-robot verschillende gepersonaliseerde designvoorwerpen, gemaakt…
Het klinkt als een James Bond film: criminelen die een vergadering van regeringsleiders op hun smartphone volgen via de gehackte beveiligingscamera. Of stofzuigerrobots die via de webcam en audio de ruimte bespioneren,…
In plaats van een tijd stil te staan om de batterij van de elektrische auto op te laden, kan je hem ook in een paar tellen verwisselen. Met dat idee start de Chinese fabrikant NIO een 'Power Swap Station' in…
Product van de maand
RSSPSENcode is zowel bedoeld voor de standbewaking van afschermingen volgens EN 60947-5-3 als voor de positiebewaking. Door...
Techvertorials
Focus op
Machineveiligheid, systemen en componenten
creating sustainable solutions
Lineaire aandrijf componenten en oplossingen
Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.
Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen
Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet
Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.
Agenda
24 mei 2022
Het Productie Proces Automatisering (PPA) event biedt informatie over Industrie 4.0, Industrial Internet...
30 mei 2022, Hannover (De)
The lead theme Industrial Transformation spotlights the topics of digitalization and sustainability.
31 mei 2022, Veldhoven
Platform waar digitaliseringsvraagstukken voor de maakindustrie centraal staan