EO

Roadmap voor halfgeleider-industrie houdt wet van Moore overeind

26 juli 2016 om 11:04 uur - Washington (VS)

Begin juli heeft de Semiconductor Industry Association een ‘roadmap’ uitgebracht die de komende 15 jaar aan chipinnovatie uiteenzet. Hierin worden de uitdagingen voor de halfgeleiderindustrie op korte en lange termijn geschetst.


Het rapport heet ‘2015 International Technology Roadmap for Semiconductors (ITRS)’ en is tot stand gekomen als een samenwerking tussen Amerikaanse, Europese en Aziatische bedrijven in de halfgeleiderindustrie. De ITRS wordt sinds 1993 bijna jaarlijks uitgegeven. Het rapport zet vaak de toon voor waar bedrijven in de chipindustrie de komende jaren hun onderzoeks- en ontwikkelingsdollars in steken.

 

“Een kwart eeuw lang is deze roadmap een belangrijke wegwijzer geweest voor het evalueren en bevorderen van halfgeleider-innovatie”, aldus John Neuffer, CEO van de Semiconductor Industry Association. “De nieuwste en laatste uitgave geeft sleutelbevindingen over de toekomst van halfgeleidertechnologie en functioneert als een nuttige brug naar de volgende generatie van halfgeleideronderzoek.”

 

Krimp van transistors stopt

Een belangrijk punt waar de ITRS zijn pijlen op richt is dat het na 2021 niet meer economisch haalbaar zal zijn om transistorgrootte verder te laten afnemen. Een paar jaar geleden was het nog relatief gemakkelijk om meer chips op een wafer te proppen, tegen een behapbare investering. Bij recente 22 of 14nm-processen echter, zijn er erg veel extra tussenstappen nodig. Dit betekent dat het veel meer geld kost om een wafer te produceren.

 

Oplossingen voor grotere dichtheid

Voor het vergroten van chipdichtheid noemt het ITRS-rapport een aantal oplossingen. Allereerst wordt het van fabrikanten verwacht tegen 2019 van FinFET ((Fin Field Effect Transistor) af te stappen en chips te maken volgens het Gate-all-around-FET-principe (GAA). Hierbij omringt het gate-materiaal het materiaal voor het kanaal aan alle kanten. Een paar jaar later wordt voorspeld dat deze transistors verticaal worden geproduceerd en het kanaal uit een of ander nanodraad wordt vervaardigd.

 

Zo’n 3D-ontwerp zal volgens het rapport niet lang voor vooruitgang zorgen. Tegen 2024 lopen chipmakers naar verwachting tegen een thermisch plafond op. Een bepaald oppervlak kan namelijk maar een beperkte hoeveelheid hitte afgeven. Het koelen van zo’n kleine chip gaat dus een probleem worden.

 

Koel

De enige echte oplossing volgens het rapport is het radicaal herzien van de chip en het koelsysteem. Er komen bijvoorbeeld waarschijnlijk micro-vloeistofkanalen die het effectieve oppervlak voor hitteoverdracht zullen vergroten.

 

Het complete rapport is hier te bekijken: 2015 International Technology Roadmap for Semiconductors (ITRS)

 

Reacties (1)

Ik mis in het artikel referentie naar de in de titel genoemde Wet van Moore.

groeten
p de ruijter, 27 juli 2016 14:06
 

Gerelateerd nieuws

Verwachting technologische industrie in jaren niet zo negatief

Verwachting technologische industrie in jaren niet zo negatief

Producenten in de technologische industrie verwachten dat de vertraging van de economische groei verder door zal zetten. Ondernemers zijn opvallend pessimistisch over de verwachte economische ontwikkelingen, zo blijkt…

Bouw machines die gebruiker niet wil manipuleren

‘Bouw machines die de gebruiker niet wíl manipuleren’

Machines worden steeds geavanceerder en meer geautomatiseerd. Ze produceren sneller terwijl de machineveiligheid gegarandeerd moet blijven. Hoe zorg je ervoor dat je aan alle mechanische en elektrische eisen voldoet? En…

Uitklapbare energietoren voor festivals klaar voor de praktijk

Uitklapbare energietoren voor festivals klaar voor de praktijk

Vrijwel alle festivals in Europa krijgen hun stroom van dieselgeneratoren. Als duurzaam alternatief ontwikkelden TU/e-onderzoekers samen met 9 bedrijven een 21 meter hoge, uitklapbare toren met zonnecollectoren en een…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 augustus 2019

Praat mee over een toekomstbestendige machinerichtlijn

Nederland levert een bijdrage aan een impact-assessment betreffende de nieuwe Europese Machinerichtlijn...

2 september 2019, D&F kantoor Breda

Performance Level en Sistema 2.0

3 september 2019, D&F kantoor Breda

Veiligheid van beweegbare bruggen volgens NEN 6787

De norm NEN 6787 stelt het veiligheidsniveau waaraan nieuwe en bestaande bruggen moeten voldoen en is...

Meer agendapunten »