Accelerator: nieuw superzuinig voertuig van studententeam HAN Hydromotive (video)

Een studententeam van HAN Hydromotive (Automotive) heeft 10 maanden lang hard gewerkt aan de bouw van een compleet nieuw duurzaam voertuig. Deze ‘Accelerator’ is lichter, efficiënter en zuiniger dan zijn voorganger ‘Arval Inspire II’. De mannen vonden ook een nieuwe sponsor: ABN Amro Lease. Op 23 juni wordt het gloednieuwe voertuig feestelijk gepresenteerd.

Sinds de oprichting in 2009 doet HAN Hydromotive ieder jaar mee aan de de Shell Eco-marathon. Dit is een zuinigheidswedstrijd tussen studententeams en innovatieve, hightech voertuigen. HAN Hydromotive ontwikkelde een zelfgebouwd revolutionair voertuig op waterstof.

De Shell Eco-marathon Europe wordt in 2016 van 30 juni tot 3 juli gehouden in London. Ruim 200 teams uit alle Europese landen doen mee aan deze competitie, waarbij het niet draait om snelheid, maar om efficiëntie.

‘Met ons vorige voertuig waarmee we de afgelopen jaren hebben deelgenomen – de Arval Inspire II – hebben wij een recordverbruik van omgerekend 510 kilometer per liter behaald en daarmee zijn we 3e geworden. We zijn hier heel trots op en willen ook dit jaar weer in de top eindigen’, vertelt teammanager Thijs Verbeek.

Vrouwelijke bestuurder

Het team meldt tevens dat de Accelerator voor het eerst wordt bestuurd door Lobke Lamberts, een vrouwelijke student. ‘De belangrijkste reden dat we voor Lobke hebben gekozen is dat zij minder weegt dan alle andere teamleden’, lacht Thijs.

De voertuigpresentatie op 23 juni, vanaf 19 uur bij HAN Automotive, Ruitenberglaan 31 in Arnhem (Auditorium)

Bronnen: HAN Hydromotive, Sensor, ABN Amro Lease