EO

Smartwatch verstaat gebarentaal (video)

21 mei 2016 om 18:34 uur - Menlo Park, Californië (VS)

Vorig jaar gaf Google al een voorproefje van Project Soli, een poging om wearables met behulp van radar door vingerbewegingen te bedienen. Hoe dat zou kunnen worden toegepast in producten is nu te zien in een speciaal vervaardigde LG Urbane smartwatch. Het horloge kan worden bediend door simpelweg je vingers ervoor te houden en ze te bewegen. Het is nog maar een demo, maar het zou het begin kunnen zijn van een oplossing voor het probleem van het bedienen van slimme apparaatjes met slechts een klein schermpje.


"Ons idee is dat de hand het enige bedieningsmiddel zou moeten zijn", zegt Ivan Poupyrev, technisch programmaleider bij Google's Advanced Technology and Projects (Atap) groep. "De ene keer is het een virtuele kiesschijf, het andere een schuifregelaar of een drukknop". Het komt erop neer dat Google probeert om een hele nieuwe gebarentaal te ontwikkelen voor alle toestellen in je woning.

 

Toepassingen

Na de introductie van een Project Soli alpha ontwikkelkit vorig jaar, koos Google uit 180 gegadigden een groep van 60 ontwikkelaars om hun toepassingen te presenteren. Een groep gebruikte Soli om materialen als koper te identificeren, en een andere gebruikte het voor 3D beeldvorming. Het meest bijzondere experiment was wel het gebruik als afstandsbediening in de auto. Daarmee zou je elektronica in de auto kunnen bedienen door onder het sturen een paar vingers op te steken...

 

Hoewel de Soli development kit werkte, waren er toch wat problemen. Juristen bewerkstelligden dat de Soli-groep een waarschuwing op de achterzijde van de kits moest aanbrengen, omdat ze waanzinnig veel vermogen verbruikten. Ook moesten ze, om te kunnen functioneren, worden aangesloten op  krachtige desktops. Het afgelopen jaar heeft Google het Soli-ontwerp verder verfijnd, zodat het nu overal kan worden gebruikt.  "Als je iets kan laten werken op een smartwatch, kun je het overal laten werken", zei Poupyrev.

 

Samen met Infineon bracht Google de vermogensconsumptie van Soli terug meteen factoor 22, van 1,2 watt tot 0,054 watt. Het lukte om het te laten werken op standaard chips, zoals de Snapdragon 400 van Qualcomm en een recente Intel Atom chip, door het optimaliseren van de code met een factor 256. En ondanks deze aanpassingen haalt Soli nog steeds een radar-rate van 18 000 frames/s.  

Google bracht aanvankelijk de Soli-chip aan op het horlogebandje van de LG Urbane, maar dat zag er niet fraai uit. Met hulp van LG is het gelukt om de chip in te passen onder het scherm. Het is intrigerend om te zien hoe goed Soli de vingerbewegingen kan waarnemen: het merkt zelfs dat je vingers over elkaar wrijft.

 

Het Soli team implementeerde de techniek ook in een JBL luidspreker, die dan grotere vinger- en handbewegingen herkent. Daarmee kan bijvoorbeeld af te spelen muzie worden geselecteerd door eenvoudigweg de duim op te steken. Het is een voorbeeld van de manier waarop Soli slimme toestellen op afstand kan bedienen, zonder ze aan te raken.  

 

Op termijn komt Google met een betaversie van de Soli ontwikkelkit, die aanzienlijk kleiner wordt. Het zal nog wel even duren voor de techniek in consumentenproducten is te vinden, maar Google heeft al laten zien snelle stappen te kunnen maken.  

 

https://atap.google.com/soli/

 

 

Gerelateerd nieuws

Enschede houdt drones in de gaten met radar

Enschede houdt drones in de gaten met radar

Ruim een maand na de bijna-botsing tussen een drone met een traumahelikopter bij ziekenhuis Medisch Spectrum Twente is een droneradar geplaatst om het luchtruim boven de stad Enschede in kaart te brengen. Het drone…

Uitklapbare energietoren voor festivals klaar voor de praktijk

Uitklapbare energietoren voor festivals klaar voor de praktijk

Vrijwel alle festivals in Europa krijgen hun stroom van dieselgeneratoren. Als duurzaam alternatief ontwikkelden TU/e-onderzoekers samen met 9 bedrijven een 21 meter hoge, uitklapbare toren met zonnecollectoren en een…

Nederland niet langer in top 3 innovatiefste landen

Nederland niet langer in top 3 innovatiefste landen

Zwitserland, Zweden en de Verenigde Staten. Deze landen vormen samen de top drie meest innovatieve landen van 2019. Nederland stond in 2017 en 2018 nog op de derde en tweede plek, maar valt dit jaar net naast het podium.…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 augustus 2019

Praat mee over een toekomstbestendige machinerichtlijn

Nederland levert een bijdrage aan een impact-assessment betreffende de nieuwe Europese Machinerichtlijn...

2 september 2019, D&F kantoor Breda

Performance Level en Sistema 2.0

3 september 2019, D&F kantoor Breda

Veiligheid van beweegbare bruggen volgens NEN 6787

De norm NEN 6787 stelt het veiligheidsniveau waaraan nieuwe en bestaande bruggen moeten voldoen en is...

Meer agendapunten »