EO

De zes mafste fietsen

09 mei 2016 om 00:34 uur

Fietsen vind je overal in ons land, maar het zijn over het algemeen wel een beetje fantasieloze transportmiddelen. Dat hoeft natuurlijk niet: zo af en toe zie je volkomen bizarre fietsontwerpen die balanceren op het randje van gekte. Er zijn voorbeelden van fietsen - zoals een op de dinosaurus geïnspireerde driewieler - die zijn bedoeld om om ons ervan bewust te maken van de invloed van het gebruik van fossiele brandstoffen op het milieu. Andere hebben meer te maken met de beleving van de fietser, of het nu gaat om het nastreven van een intensievere inspanning of om de wens om te vliegen als een vogel. Deze fantasiefietsen zijn er in allerlei vormen, soms met puntige uitsteeksels, soms zelfs zonder pedalen. Maar hoe maf ze er ook uitzien, ze blijven herkenbaar als fiets.


1. De Dinofiets

Het is een driewieler, maar ook een dinosaurus. Leuker kun je het niet maken. De Noorse kunstenaar Markus Moestue bedacht deze ongewone fiets en bouwde hem met onderdelen van verschillende andere fietsen. Het resultaat is een trike met de nek en de kop van een dinosaurus die zo'n 200 miljoen jaar geleden leefde. Het kostte Moestue zes maanden om deze dinofiets te bouwen voor een tocht door Noorwegen, maar naar verluid zette hij de fiets te koop voordat hij aan de trip zou beginnen.

dinobike

 

2. De Russische kettingzaagfiets

Er is weinig bekend over dit vervaarlijk ogende voertuig; de foto's ervan circuleerden jaren geleden op het web. Hij is kennelijk gebouwd in Rusland en beschikt over een werkende kettingzaag op het voorwiel. Zoals te zien op de foto gebruikt de de ‘aanvalsfiets' kennelijk de aandrijving van de ketting om het voorwiel te laten draaien. Er zijn blijkbaar talrijke andere manieren om een kettingzaag met een fiets te combineren: een snelle zoekactie op het web levert meer resultaten dan je zou verwachten.

kettingzaag

 

3. De Fliz Bike heeft geen pedalen

De meeste fietsen worden aangedreven met behulp van pedalen. Wat gebeurt er als die er niet zijn? De Fliz Bike heeft in plaats van een zadel een bizar torso-tuig en ter vervanging van pedalen en versnellingen is er... niets. Fietsers op de Fliz Bike blijven - grotendeels - met beide benen op de grond in dit fietsequivalent van de Flintstones-auto.

fliz

 

4. Fitness-fiets

De Twicycle is ook weer zo'n opmerkelijk ontwerp, dat in ieder geval een top-workout garandeert. De fiets wordt niet alleen aangedreven met de benen, maar ook fietsen met de armen is mogelijk. In dat geval leunt de fietser voorover op een comfortabele borststeun die die buispieren strak houdt en de workout verdeelt over de schouders, biceps en rugspieren. Er komt een crowdfunding-actie voor deze instelbare unisexfiets die een gebalanceerde workout in de buitenlucht mogelijk maakt.

twicycle

 

5. De eerste vliegende fiets

Een paar British uitvinders creëerden een vliegende fiets, de Paravelo. Op zich is het min of meer een gewone fiets, maar het kan ook worden gekoppeld aan een optionele trailer met een enorme propeller en een groot parasail. Als de trailer is aangekoppeld kan het toestel volgens de ontwerpers tot een hoogte van ruim 1200 meter. Dat is moeilijk te geloven, maar een video van de eerste vlucht in 2013 zou het bewijs vormen voor deze bijzondere prestatie.

paravelo

6. Fatbike op steroïden

Hoe noem je een fiets met drie wielen die toch geen driewieler is? Als een mountainbike op steroïden beschikt de Rungu Juggernaut over twee bultige voorwielen, naast elkaar gepositioneerd. De zachte brede banden voeren de fiets met gemak door de moeilijkste terreinen - zelfs zand en sneeuw. Dat maakt het mogelijk om tochten te maken in gebied waar zelfs de meest robuuste fatbike het niet meer trekt. Met een aanschafprijs van $ 2500 kan de fiets een aardige deuk in je financiële middelen slaan, maar de avonturen die je ermee kunt beleven zijn onbetaalbaar.

fatbike

 

Gerelateerd nieuws

Dertien genomineerden voor de TechniShow Innovation Awards 2022 bekend

Dertien genomineerden voor de TechniShow Innovation Awards 2022 bekend

Er zijn dertien innovaties genomineerd voor de TechniShow Innovation Awards 2022. De mogelijke winnaars zijn verdeeld in drie categorieën: Flexibel Produceren, Slim Produceren en Digitale Fabriek. De jury ziet een…

Nieuwe versie installatienorm industriële gebouwen behandelt Single Pair Ethernet

Nieuwe versie installatienorm industriële gebouwen behandelt Single Pair Ethernet

In maart 2022 is de nieuwe editie van de installatienorm IEC 61918:2018/AMD1:2022 Amendment 1 - "Industriële communicatienetwerken - Installatie van communicatienetwerken in industriële gebouwen" gepubliceerd…

Gaan we batterijen verwisselen in plaats van opladen?

Gaan we batterijen verwisselen in plaats van opladen?

In plaats van een tijd stil te staan om de batterij van de elektrische auto op te laden, kan je hem ook in een paar tellen verwisselen. Met dat idee start de Chinese fabrikant NIO een 'Power Swap Station' in…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tevema
Tevema

Leverancier van technische standaardveren en normdelen, leverbaar uit voorraad.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 augustus 2022, Utrecht

Technishow + Esef

TechniShow is ingedeeld in verschillende sectoren waar productietechnieken, fases en toebehoren van het...

21 september 2022

Design to Manufacturing (voorheen Prototyping MNE)

Netwerkbeurs en competentieplatform voor wie betrokken is in slimme maak- en ontwerprocessen.

27 september 2022, Utrecht

WoTS

World of Technology & Science bedient bezoekers uit industrie, laboratoria, zorg en wetenschap.

Meer agendapunten »