EO

Nieuwe methode voor eenvoudiger parallel programmeren

13 maart 2016 om 00:21 uur - Amsterdam/Leiden

Door de toename van multicore processoren in smartphones, game consoles en andere computers is parallel programmeren steeds belangrijker geworden. Om softwarefouten te voorkomen, moeten gelijktijdige berekeningen altijd precies in de goede volgorde gebeuren en dat is lastig. Bekende programmeertechnieken voor het afdwingen van zulke volgordes, interactieprotocollen, zijn namelijk erg moeilijk te gebruiken.


Promovendus Sung-Shik Jongmans van het Centrum Wiskunde & Informatica en de Universiteit Leiden onderzocht een nieuwe programmeermethode om dit te vereenvoudigen. Hij promoveerde begin deze maand cum laude aan de Universiteit Leiden op zijn proefschrift 'Automata-Theoretic Protocol Programming'. Zijn resultaten zijn interessant voor onderzoekers en software engineers.

 

Arbeiders en protocollen

De onderzoeker licht toe: "Parallelle software bestaat conceptueel gezien uit twee onderdelen: uit 'arbeiders' die achter elkaar berekeningen uitvoeren en uit interactieprotocollen, die vastleggen wie wat op welk moment mag doen. Het is belangrijk dat dat helemaal goed gaat. Soms draait parallelle software jarenlang prima maar crasht een systeem na vijf jaar ineens bij een bepaalde volgorde van berekeningen. Je wilt niet dat dit bijvoorbeeld in een vliegtuig kan gebeuren. De programmeermethode die ik heb ontwikkeld maakt het eenvoudiger voor programmeurs om interactieprotocollen te programmeren en hergebruiken. Hierdoor neemt de kwaliteit van parallelle software toe."

 

Nieuwe programmeertaal

Voor zijn onderzoek gebruikte Jongmans formele methoden, een wiskundig-logische manier om software te beschrijven, om de correctheid van zijn methode aan te tonen. De onderzoeker ontwikkelde hiervoor een nieuwe programmeertaal die speciaal gericht is op het programmeren van interactieprotocollen. Programmeurs kunnen deze nieuwe programmeertaal gebruiken als aanvulling op een bestaande programmeertaal, zoals Java.

 

In bestaande benchmarks van de Nasa toonde de onderzoeker empirisch aan dat deze aanpak kan leiden tot software die net zo snel is als software ontwikkeld met klassieke programmeertechnieken, maar zonder de bestaande problemen.

Het onderzoek is uitgevoerd in de Formal Methods onderzoeksgroep op het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam en de Universiteit Leiden, onder auspiciën van onderzoeksschool IPA (Institute for Programming research and Algorithms).

 

Meer informatie: https://www.cwi.nl/research-groups/Formal-Methods

 

Gerelateerd nieuws

Best of CES: Lenovo-smart-glasses

Best of CES: Lenovo-smart-glasses

Een van de mooiste vernieuwingen die tot nu toe zijn gepresenteerd op de Consumer Electronics Show (CES) is wat ons betreft de Lenovo ThinkReality A3: een slimme bril die de gebruiker tot vijf computerschermen tegelijk…

Visualisatie voegt transparantie toe aan digitale productontwikkeling

Visualisatie voegt transparantie toe aan digitale productontwikkeling

Productontwikkeling wordt steeds veeleisender. Kwaliteitseisen worden steeds hoger en bovendien moeten ontwerpers rekening houden met criteria als duurzaamheid en energie-efficiëntie. Visualisatiesoftware biedt de…

Eindelijk duidelijkheid over het optimaal snijden van kerstkoekjes

Hoe snijd je kerstkoekjes optimaal uit? (video)

Wat is de optimale manier om uit een rechthoekig vel koekjesdeeg zoveel mogelijk kerstboomvormige koekjes te snijden? Dat is een voorbeeld van een packing problem (pakkingsprobleem), een notoir moeilijke opgave in de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilige Laserscanner PSENscan | Productieve ruimtebewaking!

De veiligheidslaserscanner PSENscan biedt een tweedimensionale ruimtebewaking met een openingshoek van 275 graden en een...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 maart 2021, online

Embedded World + Congatec

Embedded World en Congatec vinden dit jaar online plaats.

4 maart 2021, online

Webinar: Versnelling van de regionale energietransitie beroepsonderwijs

De eerste in een reeks van 5 webinars over werken aan groen herstel vanuit publiek-private samenwerkingen...

4 maart 2021, online

Webinar: Selectie en installatie van Atexkabelwartels: hoe het wel en niet moet

Helaas worden er nog veel fouten gemaakt met de selectie en toepassing van Atex kabelwartels. Hierdoor...

Meer agendapunten »