EO

Wiley en Nederlandse universiteiten sluiten akkoord over open access en wetenschappelijke tijdschriften

08 februari 2016 om 21:30 uur - Rotterdam

Nederlandse universiteiten en de uitgeverij John Wiley and Sons, Inc. (Wiley) hebben een akkoord bereikt dat het ongelimiteerd open access publiceren van wetenschappelijke artikelen mogelijk maakt. Tegelijkertijd zorgt de overeenkomst voor uitgebreidere toegang tot wetenschappelijke tijdschriften.


"Nederland maakt zijn voortrekkersrol waar, nu een tweede grote uitgeverij voor 100% open access gaat. Een enorme stap voorwaarts", aldus Koen Becking, onderhandelaar namens de Nederlandse universiteiten en voorzitter van Tilburg University.

De onderhandelingen tussen Wiley en de Nederlandse universiteiten hebben geleid tot een akkoord voor de periode 2016 ... 2019. Het akkoord voorziet erin dat wetenschappers en studenten die verbonden zijn aan een Nederlandse universiteit, toegang hebben tot alle artikelen in de wetenschappelijke tijdschriften van Wiley. Daarnaast voorziet de overeenkomst in de mogelijkheid om open access te publiceren in alle circa 1400 hybride tijdschriften van Wiley. Onderzoekers hoeven zelf geen aanvullende bedragen meer te betalen (APC's) om open acces te publiceren. Door dit akkoord zal het aantal open access artikelen van wetenschappers aan Nederlandse universiteiten flink stijgen.

 

"Dit akkoord versnelt de transitie naar open acces in Nederland. Voor Wiley is ‘open science' een strategische prioriteit. In dit veranderde wetenschappelijke landschap steunen wij de ambities van alle maatschappelijke partijen, zoals wetenschappers, financiers en instellingen, door meer openheid en uiteindelijk grotere reproduceerbaarheid van onderzoek mogelijk te maken", aldus Philip Carpenter, executive vice president research bij Wiley.

 

Open access brengt wetenschap dichtbij

De Nederlandse universiteiten zijn met de Nederlandse overheid groot voorstander van vrij toegankelijke wetenschappelijke publicaties. Open access is ook een prioriteit tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie. Open access publicaties zijn beter vindbaar, worden vaker geciteerd en hebben een groter bereik. Open access komt niet alleen de wetenschap ten goede, maar ook de maatschappij en de economie.

 

Gerelateerd nieuws

Europees netwerk stimuleert industriële toepassing lignine

Europees netwerk stimuleert industriële toepassing lignine

Lignine heeft als natuurlijke lijmstof veel potentie voor tal van toepassingen. Tot nu toe worden de industriële mogelijkheden van lignine echter nog niet optimaal benut. LignoCost, een groot Europees netwerk dat wordt…

Tijdswinst voor wielrenner achter motor veel groter dan gedacht

Tijdswinst voor wielrenner achter motor veel groter dan gedacht

In wielerwedstrijden rijden veel motoren mee, bijvoorbeeld met cameramannen. Renners in de windluwte achter motoren kunnen flinke tijdswinst behalen. Voor het eerst is wetenschappelijk onderzocht hoe groot dit voordeel…

Delftenaren bouwen kleinste autonome race-drone ter wereld  (video)

Delftenaren bouwen kleinste autonome race-drone ter wereld (video)

Wetenschappers van de TU Delft hebben de kleinste autonome race-drone ter wereld gemaakt. Hij heeft een diameter van 10 cm en weegt 72 gram. De grootste uitdaging zat in het gebruik van slechts één kleine camera en in…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
In-cylinder potentiometer voor hydraulische cilinders

Althen Sensors & Controls introduceert nieuwe lineaire positiesensoren: magnetorestrictieve sensoren en in-cylinder...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 september 2019, D&F kantoor Breda

Richtlijn Arbeidsmiddelen

24 september 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid (4-dagen)

24, 25 september en 1, 2 oktober 2019

Meer agendapunten »