EO

Wiley en Nederlandse universiteiten sluiten akkoord over open access en wetenschappelijke tijdschriften

08 februari 2016 om 21:30 uur - Rotterdam

Nederlandse universiteiten en de uitgeverij John Wiley and Sons, Inc. (Wiley) hebben een akkoord bereikt dat het ongelimiteerd open access publiceren van wetenschappelijke artikelen mogelijk maakt. Tegelijkertijd zorgt de overeenkomst voor uitgebreidere toegang tot wetenschappelijke tijdschriften.


"Nederland maakt zijn voortrekkersrol waar, nu een tweede grote uitgeverij voor 100% open access gaat. Een enorme stap voorwaarts", aldus Koen Becking, onderhandelaar namens de Nederlandse universiteiten en voorzitter van Tilburg University.

De onderhandelingen tussen Wiley en de Nederlandse universiteiten hebben geleid tot een akkoord voor de periode 2016 ... 2019. Het akkoord voorziet erin dat wetenschappers en studenten die verbonden zijn aan een Nederlandse universiteit, toegang hebben tot alle artikelen in de wetenschappelijke tijdschriften van Wiley. Daarnaast voorziet de overeenkomst in de mogelijkheid om open access te publiceren in alle circa 1400 hybride tijdschriften van Wiley. Onderzoekers hoeven zelf geen aanvullende bedragen meer te betalen (APC's) om open acces te publiceren. Door dit akkoord zal het aantal open access artikelen van wetenschappers aan Nederlandse universiteiten flink stijgen.

 

"Dit akkoord versnelt de transitie naar open acces in Nederland. Voor Wiley is ‘open science' een strategische prioriteit. In dit veranderde wetenschappelijke landschap steunen wij de ambities van alle maatschappelijke partijen, zoals wetenschappers, financiers en instellingen, door meer openheid en uiteindelijk grotere reproduceerbaarheid van onderzoek mogelijk te maken", aldus Philip Carpenter, executive vice president research bij Wiley.

 

Open access brengt wetenschap dichtbij

De Nederlandse universiteiten zijn met de Nederlandse overheid groot voorstander van vrij toegankelijke wetenschappelijke publicaties. Open access is ook een prioriteit tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie. Open access publicaties zijn beter vindbaar, worden vaker geciteerd en hebben een groter bereik. Open access komt niet alleen de wetenschap ten goede, maar ook de maatschappij en de economie.

 

Gerelateerd nieuws

Kabinet investeert miljoenen in wetenschap

Kabinet investeert miljoenen in wetenschap

Er komt 108 miljoen voor vernieuwende projecten binnen de Nationale Wetenschapsagenda (NWA), 30 miljoen euro voor de Nederlandse deelname aan internationaal sterrenkundig onderzoek, 55 miljoen voor strategische…

Onder de 1,5 graad temperatuurstijging: “Met snel en daadkrachtig handelen kan het nog”

Onder de 1,5 graad temperatuurstijging: “Met snel en daadkrachtig handelen kan het nog”

De temperatuurstijging wereldwijd onder de anderhalve graad houden: het heeft veel voordelen en het kan nog, maar dan moeten we snel en daadkrachtig optreden. Dat concludeert het Intergovernmental Panel on Climate Change…

FotoEen robot als een fruitvliegje (video)

Een robot als een fruitvliegje (video)

Zijn prestaties zijn haast onnavolgbaar en toch is hij vrij eenvoudig te maken. De vleugels gaan 17 keer per seconde op en neer. Hiermee genereren ze de nodige lift waardoor hij in de lucht kan blijven. Met kleine…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

22 februari 2019, Neurenberg (De)

Embedded World 2019

Internationale beurs en conferentie over embedded technologies

26 februari 2019, D&F kantoor Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

Dé 6-daagse opleiding over functionele veiligheid!

Meer agendapunten »