EO

CWI ontwikkelt nieuwe technieken voor bestuderen bloedvatgroei

21 december 2015 om 21:34 uur - Amsterdam

Sonja Boas, promovendus in de Life Sciences groep van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam, ontwikkelde nieuwe technieken om het groeiproces van bloedvaten op computationele wijze te bestuderen. De resultaten van haar onderzoek geven een beter begrip van mechanismen in bloedvatgroei en dat is relevant voor de ontwikkeling van medische therapieën.


Bloedvaten zijn essentieel voor het efficiënte transport van zuurstof en voedingsstoffen door het lichaam en spelen een cruciale  rol in de ontwikkeling van tumoren en wondheling.

Bloedvatvorming komt op gang wanneer zuurstofarme gebieden als wonden en tumoren signalen afgeven aan omliggende bloedvaten dat er een nieuwe vertakking moet komen. Dit groeiproces wordt al lange tijd op experimentele wijze bestudeerd. Computationeel onderzoek heeft een sterke ontwikkeling gemaakt en vormt een belangrijke toevoeging aan het experimentele onderzoek. Computersimulaties zijn cruciaal om de werking van bloedvatgroei (angiogenese) verder te doorgronden.

 

Drie stappen

In haar onderzoek modelleerde Boas drie stappen in het groeiproces van bloedvatvorming. Als eerste ontwikkelde zij een nieuw model dat de interacties tussen cel en bindweefsel  simuleert. Deze interacties treden op als geactiveerde bloedvatcellen het bindweefsel afbreken om hier in te groeien. Vervolgens simuleerde Boas - uitgebreider dan eerdere modellen - de dynamica van interacties tussen cellen om een bloedvatvertakking, ofwel sprout, te vormen. De derde stap die Boas simuleerde is het proces van bloedvatuitholling. Over de mechanismen die de uitholling van bloedvaten verklaren woedt al sinds 1856 een wetenschappelijke discussie op basis van tegenstrijdige observaties in experimenteel onderzoek. Het model van Boas is een wezenlijke stap voorwaarts in dit debat en geeft een mogelijke verklaring voor de uitkomsten die voeding gaven aan het debat.

 

In het laatste deel van haar proefschrift introduceert Boas een methode om de invloed van verschillende parameters op de uitkomsten van de modellen te bestuderen. Ondanks vele pogingen tot biologische falsificatie is nog altijd niet vastgesteld welk deel van bloedvatvorming wordt aangedreven door chemische signalen, directe interactie tussen cellen of interactie tussen cellen en de intercellulaire structuur. Boas stelt deze methode voor als een nieuw hulpmiddel dat kan helpen de verschillende modellen te falsificeren en de rol van verschillende mechanismen in experimenten aan te tonen.

 

Dit onderzoek is gefinancierd via de Vidi-beurs van Roeland Merks, toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in 2010.

 

Sonja Boas verdedigt haar proefschrift 'Computational modeling of angiogenesis' op dinsdag 22 december 2015 aan de Universiteit Leiden. Promotor is prof.dr. Roeland Merks.

 

 

Gerelateerd nieuws

Nieuw wiskundig raamwerk verklaart de verschijning van grote energiestoringen

De verschijning van grote energiestoringen verklaard

Nieuw onderzoek toont aan dat de statistische verdeling van de grootte van energiestoringen gelinkt kan worden aan de grootte van steden. Uit de analyse blijkt dat het investeren in netwerk upgrades dit soort storingen…

Van eieren koken tot het stollen van bloed: hoe ontstaan gels?

Van eieren koken tot het stollen van bloed: hoe ontstaan gels?

Gels komen overal in ons dagelijks leven voor, maar de precieze manier waarop ze ontstaan is niet heel goed begrepen. Door experimentele waarnemingen te combineren met numerieke modellen hebben natuurkundigen van de…

Microbiële cyborgs: bacteriën die stroom leveren

Microbiële cyborgs: bacteriën die stroom leveren

Op een dag kunnen 'microbiële cyborgs' worden gebruikt in brandstofcellen, biosensoren of bioreactoren. Wetenschappers van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) hebben een programmeerbaar, biohybride…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilige Laserscanner PSENscan | Nu ook verticaal te gebruiken

De veiligheids- laserscanner PSENscan is nu ook geschikt voor het beveiligen van de gebieden die verticale toepassingen...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

2 november 2020, online

Hoppenbrouwers 'Leren & Werken event'

Event over de kansen en opleidingsmogelijkheden binnen het technische installatiebedrijf Hoppenbrouwers.

3 november 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

3, 4, 10, 11 november 2020

5 november 2020, online

EMVT Kennisdag

Toepassers en ontwikkelaars op het gebied van vermogenselektronica en elektromagnetisme delen hun kennis...

Meer agendapunten »