EO

TNO ontvangt Europese prijs voor innovatieve lastoorts

19 oktober 2015 om 16:13 uur -

De 7XE Extractor lastoorts leidt tot 90-95 procent reductie van schadelijke lasrook

Wim Nagtegaal (COO TNO), Maria Khorsand (Earto president), Bas Knoll (researcher TNO) en Carlos Moedas (Europees Commissaris)

90 tot 95 procent reductie van schadelijke rook tijdens het lassen en een jaarlijkse besparing van € 3000 per lasser; het is mogelijk. TNO ontving uit handen van Carlos Moedas, Europees Commissaris Onderzoek, Wetenschap en Innovatie, de Earto Innovation Award 2015 voor de 7XE Extractor lastoorts. De toorts die de schadelijke lasrook direct bij de bron afzuigt, is een gezamenlijke ontwikkeling van de Nederlandse fabrikant van lastoortsen Translas, het innovatieplatform iTanks en TNO. De uitreiking vond plaats tijdens de jaarlijkse Earto Innovation Awards Ceremony in Brussel. De prijs wordt sinds 2009 door Earto uitgereikt om het innovatieve werk van Research and Technology Organisations te stimuleren en het belang voor de Europese economie aan te tonen. Van de 26 inzendingen haalden zes innovaties de finale, verdeeld over twee categorieën: ‘Impact Delivered' en ‘Impact Expected'. Innovaties uit de eerste categorie hebben hun maatschappelijke en economische nut en impact reeds bewezen en zijn op de markt gebracht. In deze categorie won de 7XE Extractor van de innovaties van het Duitse Fraunhofer Institut en van SP Technical Research Institute of Sweden.

De 7XE Extractor lastoorts leidt tot 90-95 procent reductie van schadelijke lasrook

 

Gezonder werken dankzij 7XE Extractor

Lasrook bevat stoffen en gassen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Te veel lasrook inademen geeft een verhoogde kans op astma, bronchitis, COPD en aantasting van het zenuwstelsel. Daarom zijn er strenge grenswaarden gesteld voor het lasrookgehalte in de lucht. De 7XE Extractor is de eerste lastoorts die lasrook direct bij de bron wegzuigt zonder in te leveren op de laskwaliteit. Met een reductie van 90 tot 95% lasrook voldoet de lastoorts ruimschoots aan de gestelde grenswaarden. Dit betekent een gezondere werkplek voor zo'n 650 000 lassers in Europa.

 

Terugdringen van gezondheidsrisico door blootstelling aan lasrook is al vele jaren een belangrijk onderwerp. Het is dan ook een echte doorbraak dat hiervoor nu een oplossing beschikbaar is. Bovendien leidt de lastoorts tot een jaarlijkse totale kostenreductie per lasser van circa € 3000 als gevolg van onder meer lagere gezondheidskosten, minder verzuim en uitval, minder productieverlies door beschermingsmaatregelen, lagere investering in las- en afzuigapparatuur en lagere ventilatie- en energiekosten.  

 

 Meer informatie over de lastoorts: 7XE Extractor.

Contactgegevens
Bedrijfsnaam
TNO
 

Gerelateerd nieuws

Waarom bliksem vaak meermaals inslaat op dezelfde plek

Waarom bliksem vaak meermaals inslaat op dezelfde plek (video)

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, slaat bliksem vaak meerdere malen op dezelfde plek in. De reden waarom een bliksemkanaal wordt ‘hergebruikt’, is tot nu toe echter onopgehelderd. Recentelijk heeft een…

Zon zet CO2 om naar methaan met hoog rendement

Van CO2 naar methaan op de kracht van de zon

TNO en de Universiteit Hasselt (België) zijn er in geslaagd om CO2 bij lage temperatuur en met alleen zonlicht als energiebron om te zetten naar methaan. Zo wordt een ongewenst afvalproduct duurzaam omgezet naar een…

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

8 mei 2019

RAM optimalisatie en optimalisatie met FMECA

De cursus verschaft u met behulp van RAM optimalisatie inzicht in de betrouwbaarheid van complexe...

Meer agendapunten »