EO

Luxe horloge-opwinder (video)

19 oktober 2015 om 13:10 uur - Bad Dürkheim (Duitsland)

De horlogebeweger van Merklinger.

De cilinders waar de horloges op worden vastgezet rollen op elkaar en houden zo elkaar in beweging.

M&E heeft een luxe horloge-opwinder gemaakt. Het product heet de ‘Lumisidus' en is bedoeld voor het topsegment van de markt. Het idee voor de Lumisidus is ontstaan nadat M&E-oprichter Alexander Merklinger een kunsttentoonstelling bezocht met een bijzondere sculptuur: een beeldhouwwerk dat zich in zichzelf draaide. Merklinger, met een liefde voor mechanische puzzels en een groot liefhebber is van exclusieve mechanische automatische horloges, nam dit idee als inspiratiebron mee naar zijn werkplaats.


Het uurwerk van 'automaten' wordt opgewonden als de drager zich beweegt. Bij een verzamelaar ligt een horloge echter vaak zonder die beweging in de kast, omdat hij nu eenmaal niet alle horloges tegelijk kan dragen. Als een zelfopwindend horloge met de hand moet worden opgewonden en gelijkgezet is dit een arbeidsintensief klusje. Zeker als een uurwerk veel zogeheten ‘complicaties' heeft, zoals datumaanduiding, weekdag of maandstand.

 

Merklinger was daarom al van plan om een zogeheten ‘horlogebeweger' aan te schaffen om zijn verzameling in beweging te houden, maar na zijn bezoek aan de inspirerende tentoonstelling besloot hij om er zelf een te bouwen. Dit was de ‘oerknal' voor de ontwikkeling van een nieuw soort horlogebeweger: een instrument dat er niet alleen functioneel voor zorgt dat de horloges blijven lopen, maar ze tegelijkertijd opneemt in een esthetisch design dat losse uurwerken samenbrengt in een kunstwerk.

 

Wrijvingskoppeling

Mechanisch gezien is het principe van de Lumisidus elegant eenvoudig. De cilinders waar de horloges op worden vastgezet rollen op elkaar en houden zo elkaar in beweging, alleen de middelste cilinder heeft een aandrijving.

 

Merklinger legt uit: "De bewegingen worden alleen overgedragen van de ene cilinder op de andere door een zogeheten wrijvingskoppeling. De cilinders zijn op geen enkele manier op elkaar bevestigd, alleen de buitenoppervlakken raken elkaar aan, en als één cilinder draait, beweegt dit ook de volgende."

Dit principe werkt alleen als de cilinders en de keerringen eromheen extreem nauwkeurig gemaakt zijn. De montage is daarna kinderspel: de cilinders van metaal en plexiglas worden in het frame om de centrale cilinder met de aandrijving geplaatst. Pas als de laatste cilinder als elfde element de cirkel compleet maakt, staan alle onderdelen van het systeem stabiel met elkaar in verbinding.

 

Planeten

De zwevend in elkaar grijpende bewegingen worden niet verstoord door tandwielen, aandrijfriemen of andere transmissies. De tien buitencilinders zijn als planeten in een zonnestelsel: ze draaien niet alleen om hun eigen as, maar ook om de centrale cilinder. Merklinger zocht voor zijn systeem naar een aandrijving die deze perfectie niet akoestisch zou onderbreken. Zijn keuze viel op een motor van Faulhaber. "Eén van onze redenen om voor Faulhaber te kiezen was dat je de motor überhaupt niet hoort. Dat was een duidelijk verschil ten opzichte van de andere aandrijvingen op de markt."

 

Het geluidsniveau was een belangrijke overweging, maar M&E stelde ook nog andere eisen aan de motor. Hendrik Stockhaus, de salesmanager van Faulhaber, licht toe: "De motor moest ook ontzettend klein zijn, zodat hij in de transparante constructie van de horlogebeweger onzichtbaar zou zijn. Tegelijkertijd moest hij in staat zijn om zonder regelmatig onderhoud voldoende koppel te leveren om 11 cilinders continu betrouwbaar in beweging te houden, bij een extreem laag toerental."

 

Een uitgebreid artikel over de opwinder is verschenen in Aandrijven en Besturen 10, 2015

 

 

Gerelateerd nieuws

Nieuw in Parijs: de fietsambulance

Nieuw in Parijs: de fietsambulance (video)

In drukke steden kun je je met een elektrische fiets vaak veel sneller verplaatsen dan met een auto. Om dat voordeel ook te benutten bij levensbedreigende zaken, heeft het Franse bedrijf Ecox Enterprises een elektrische…

Onderzoeksraad over AZ-stadion: ‘Regelmatige constructieve controle moeten verplicht worden gesteld’

Onderzoeksraad over AZ-stadion: ‘Regelmatige constructieve controle moeten verplicht worden gesteld’ (video)

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid vindt dat eigenaars van grote gebouwen verplicht moeten worden gesteld om regelmatig constructieve controles uit te voeren. Dit schrijft de Raad in zijn onderzoeksrapport naar de…

Faalkansberekeningen voor SIL en/of PL

Faalkansberekeningen voor SIL en/of PL

Hoe kun je als machinebouwer faalkansberekeningen voor SIL en/of PL uitvoeren? Er zijn op dit moment drie leveranciers die gratis tools voor faalkansberekeningen beschikbaar stellen.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw: dynamische inclinometer van DIS Sensors

Monitor machines en installaties zónder dat trillingen de gemeten waarden beïnvloeden met de dynamische inclinometer...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

25 november 2020, online

KIVI-jaarcongres

Het programma van het KIVI-jaarcongres zal dit jaar over een week worden verspreid.

1 december 2020, online

Machinebouw

Event over Smart Industry, Deep Learning, Big Data, de Cloud, Safety, IIoT, Machine Vision en gebruik van...

2 december 2020, online

Virtual ATCx Composites

Altair brings together a line-up of its own and industry experts to demonstrate how to exploit their...

Meer agendapunten »