EO

Luxe horloge-opwinder (video)

19 oktober 2015 om 13:10 uur - Bad Dürkheim (Duitsland)

De horlogebeweger van Merklinger.

De cilinders waar de horloges op worden vastgezet rollen op elkaar en houden zo elkaar in beweging.

M&E heeft een luxe horloge-opwinder gemaakt. Het product heet de ‘Lumisidus' en is bedoeld voor het topsegment van de markt. Het idee voor de Lumisidus is ontstaan nadat M&E-oprichter Alexander Merklinger een kunsttentoonstelling bezocht met een bijzondere sculptuur: een beeldhouwwerk dat zich in zichzelf draaide. Merklinger, met een liefde voor mechanische puzzels en een groot liefhebber is van exclusieve mechanische automatische horloges, nam dit idee als inspiratiebron mee naar zijn werkplaats.


Het uurwerk van 'automaten' wordt opgewonden als de drager zich beweegt. Bij een verzamelaar ligt een horloge echter vaak zonder die beweging in de kast, omdat hij nu eenmaal niet alle horloges tegelijk kan dragen. Als een zelfopwindend horloge met de hand moet worden opgewonden en gelijkgezet is dit een arbeidsintensief klusje. Zeker als een uurwerk veel zogeheten ‘complicaties' heeft, zoals datumaanduiding, weekdag of maandstand.

 

Merklinger was daarom al van plan om een zogeheten ‘horlogebeweger' aan te schaffen om zijn verzameling in beweging te houden, maar na zijn bezoek aan de inspirerende tentoonstelling besloot hij om er zelf een te bouwen. Dit was de ‘oerknal' voor de ontwikkeling van een nieuw soort horlogebeweger: een instrument dat er niet alleen functioneel voor zorgt dat de horloges blijven lopen, maar ze tegelijkertijd opneemt in een esthetisch design dat losse uurwerken samenbrengt in een kunstwerk.

 

Wrijvingskoppeling

Mechanisch gezien is het principe van de Lumisidus elegant eenvoudig. De cilinders waar de horloges op worden vastgezet rollen op elkaar en houden zo elkaar in beweging, alleen de middelste cilinder heeft een aandrijving.

 

Merklinger legt uit: "De bewegingen worden alleen overgedragen van de ene cilinder op de andere door een zogeheten wrijvingskoppeling. De cilinders zijn op geen enkele manier op elkaar bevestigd, alleen de buitenoppervlakken raken elkaar aan, en als één cilinder draait, beweegt dit ook de volgende."

Dit principe werkt alleen als de cilinders en de keerringen eromheen extreem nauwkeurig gemaakt zijn. De montage is daarna kinderspel: de cilinders van metaal en plexiglas worden in het frame om de centrale cilinder met de aandrijving geplaatst. Pas als de laatste cilinder als elfde element de cirkel compleet maakt, staan alle onderdelen van het systeem stabiel met elkaar in verbinding.

 

Planeten

De zwevend in elkaar grijpende bewegingen worden niet verstoord door tandwielen, aandrijfriemen of andere transmissies. De tien buitencilinders zijn als planeten in een zonnestelsel: ze draaien niet alleen om hun eigen as, maar ook om de centrale cilinder. Merklinger zocht voor zijn systeem naar een aandrijving die deze perfectie niet akoestisch zou onderbreken. Zijn keuze viel op een motor van Faulhaber. "Eén van onze redenen om voor Faulhaber te kiezen was dat je de motor überhaupt niet hoort. Dat was een duidelijk verschil ten opzichte van de andere aandrijvingen op de markt."

 

Het geluidsniveau was een belangrijke overweging, maar M&E stelde ook nog andere eisen aan de motor. Hendrik Stockhaus, de salesmanager van Faulhaber, licht toe: "De motor moest ook ontzettend klein zijn, zodat hij in de transparante constructie van de horlogebeweger onzichtbaar zou zijn. Tegelijkertijd moest hij in staat zijn om zonder regelmatig onderhoud voldoende koppel te leveren om 11 cilinders continu betrouwbaar in beweging te houden, bij een extreem laag toerental."

 

Een uitgebreid artikel over de opwinder is verschenen in Aandrijven en Besturen 10, 2015

 

 

Gerelateerd nieuws

Nieuw motorontwerp kan het gebrul van straaljagers dempen

Nieuw motorontwerp dempt het gebrul van straaljagers

Lucht- en ruimtevaartingenieurs van de Universiteit van Cincinnati (VS) hebben een nieuw mondstukontwerp voor F-18-gevechtsvliegtuigen bedacht om het oorverdovende gebrul van de motoren te dempen zonder de prestaties te…

Zie een motorloze robotarm buigen, uitrekken en draaien

Zie een motorloze robotarm buigen, uitrekken en draaien

Ingenieurs van de Ohio State University en het Georgia Institute of Technology hebben een octopusachtige robot ontwikkeld die zonder motor kan draaien, buigen en strekken. Volgens de ontwikkelaars beweegt de robotarm,…

Zes belangrijke tips bij het schrijven van de gebruiksaanwijzing

Zes belangrijke tips bij het schrijven van de gebruiksaanwijzing

“De gebruiksaanwijzing schrijven voor een machine is niet iets wat je er zo even bij doet. Bij sommige fabrikanten krijg je die indruk wel”, aldus Leo Vroegop. “Het is vaak een beetje een ondergeschoven kindje”.…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Volledig metalen transponderschakelaar CTA

Met een volledig metalen behuizing is deze CTA een nóg sterkere variant dan de kunststof versie.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

29 september 2021, Groningen

Main Industry

Vakbeurs voor industrial maintenance en smart industry

4 oktober 2021

Week van de mki

FME-week over boeien en binden in de techniek.

13 oktober 2021, Den Bosch

Efficiënt Aandrijven Event 2021

De focus van dit event ligt op energiebesparende oplossingen in de gehele aandrijfketen en niet...

Meer agendapunten »