EO

Virtuele slaapcoach in je broekzak (video)

27 september 2015 om 14:15 uur - Delft

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en de TU Delft hebben een app ontwikkeld die gebruikers ondersteunt om beter te leren slapen. Deze virtuele coach mikt op het verhogen van therapietrouw van mensen die lijden aan chronische slapeloosheid. Het coachingstraject met de app is vergelijkbaar met persoonlijke coaching via whatsapp.


Er zijn allerlei manieren om behandelingen bij slapeloosheid te ondersteunen met technologie, bijvoorbeeld apps die je slaap meten of slimme wekkers die je op het juiste moment wakker maken. Slechts de helft van de mensen met slaapproblemen maakt zo'n door technologie ondersteunde slaaptraining daadwerkelijk af. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en de TU Delft lieten onlangs in een publicatie in het Journal of Medical Internet Research zien dat de effectiviteit van behandelingen bij slapeloosheid gerelateerd is aan therapietrouw. Om de effectiviteit van slaaptraining te verhogen, ontwikkelden de onderzoekers een interactieve virtuele coach, de SleepCare-app.

 

Smartphone-app

De smartphone-app SleepCare is gebaseerd op bestaande therapie die wordt gegeven door psychologen. De app doet meer dan alleen het slaappatroon bijhouden: gebruikers gaan ook aan de slag met slaaprestrictie, ontspanningsoefeningen en slaaphygiëne, allemaal afgestemd op het dagelijks leven van de gebruiker. "Het is belangrijk om nieuwe behandelingen voor slapeloosheid te onderzoeken, zoals e-health-behandelvormen. Als deze app de slaap verbetert, kunnen we met weinig kosten ontzettend veel mensen bereiken", aldus slaaponderzoeker Jaap Lancee (Universiteit van Amsterdam).

  

Effectiever dan slaapmedicatie

Ongeveer 10% van de Nederlaners lijdt aan chronische slapeloosheid. Structureel slecht slapen kan negatieve gevolgen hebben op de gezondheid en de kwaliteit van leven. "Een behandeling op maat bij slapeloosheid is van groot belang. Met de juiste training kun je beter leren slapen en op de lange termijn blijkt dit effectiever dan slaapmedicatie," zegt projectleider Robbert Jan Beun (Universiteit Utrecht). 

  

Volhouden

De oefeningen binnen de slaaptherapie zijn vaak wel duidelijk, maar ook erg zwaar om vol te houden. Lancee toonde eerder aan dat meer mensen een internetgebaseerde slaaptraining afmaken als ze hierbij per e-mail ondersteund worden. "Mensen hebben een steuntje in de rug nodig om ook door te gaan als het lastig is." Een virtuele coach, zoals SleepCare, neemt deze ondersteuning over. Een gebruiker kan bijvoorbeeld met de virtuele coach onderhandelen over gewenste bedtijden, op een manier die lijkt op een gesprek met een echte coach via whatsapp.

 

Vervolgonderzoek

Met dit project willen de onderzoekers meer inzicht verkrijgen in persoonlijke zelfhulptherapie bij slaapproblemen en het effect van virtuele coaching op een duurzame gedragsverandering. Voor het onderzoek zijn de wetenschappers op zoek naar deelnemers, mensen die lijden aan chronische slapeloosheid. De behandeling met SleepCare bestaat uit een trainingsprogramma van zes weken. De app is op dit moment alleen beschikbaar voor Android-telefoons.

 

Meer informatie en aanmelden voor deelname aan het onderzoek via de website 'ik ga lekker slapen'

 

 

Gerelateerd nieuws

Groei aantal robots vertraagt ‘verontrustend’

Groei aantal robots vertraagt ‘verontrustend’

Het aantal robots in de industrie is de laatste tien jaar vervijfvoudigd. Eind 2019 zijn er 12.000 industriële robots. ‘Verontrustend is dat het groeitempo afneemt’, stelt ING na onderzoek. ‘Juist een versnelling…

Industriesector gebruikt verouderde industriele automatisering

Industrie gebruikt verouderde industriële automatisering

Uit onderzoek van Trend Micro Incorporated, wereldwijd leider in cybersecurity-oplossingen, blijkt dat veel bedrijven in de industriesector kwetsbaar zijn door het gebruik van netwerken met achterhaalde technologie. Dit…

Blikprintbedrijf beboet na ernstig ongeval

Blikprintbedrijf beboet na ernstig ongeval

Een bedrijf in Swansea (VK) dat blik en metaal bedrukt is beboet nadat een werknemer ernstig gewond raakte tijdens het werken aan een drukpers.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 mei 2019, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week worden in heel Nederland wonderlijke en innovatieve technologieverhalen...

4 juni 2019, Den Haag

Global Entrepreneurship Summit (GES)

GES verbindt ondernemers uit de hele wereld met de meest invloedrijke internationale investeerders en...

4 juni 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid (4-dagen)

4,5,11,12 juni 2019

Meer agendapunten »