07 september 2015 om 16:56 uur - Delft
TNO werkt in diverse projecten aan het ontwerpen van technologie die voor iedereen bruikbaar is. Ook voor mensen die dat vaak lastig vinden. Daarom betrekt TNO, naast collega kennisinstellingen en bedrijven, vooral ook deze eindgebruikers in het gehele ontwikkelproces van technologie (inclusive design). Zo komen technologie, mens, organisatie en samenleving bij elkaar.
Kennis beschikbaar in een toolbox
TNO stelt opgedane kennis en ervaringen beschikbaar in de vorm van methoden, richtlijnen, standaarden, tips en voorbeelden. Dit gaat via de ‘Include' toolbox, die technologie-ontwikkelaars ondersteunt om dit zelf ook toe te passen. Dit geeft Nederlandse (mkb)bedrijven een goede en concurrerende positie op dit gebied en versnelt de ontwikkeling van effectieve hulpmiddelen voor de doelgroep. De toolbox is ontwikkeld binnen het ICT-onderzoeksprogramma Commit.
TNO werkt in Commit ook aan een digitale leeromgeving waar laaggeletterden en immigranten kunnen oefenen met praktijksituaties van maatschappelijke participatie, bijvoorbeeld internetbankieren.
In een dankwoord memoreerde de minister dat TNO toepassingen ontwikkelt die niet alleen hoogstaand zijn qua techniek maar ook bruikbaar door verschillende doelgroepen.
Demo's
Demonstratie trilriem voor mensen met een visuele beperking door Joric van Ede (eindgebruiker), Marten van Doorn (mobiliteitstrainer van Bartimeus) en Tina Mioch (TNO).
"In het project Range-IT onderzoeken we of trillingen op een riem gebruikers met een visuele beperking kunnen attenderen op obstakels in de omgeving."
Demonstratie smart phone apps voor ouderen door Jos van Engelen (eindgebruiker), Henny van Engelen (mantelzorger) en Sandra Suijkerbuijk (Vilans).
"In het project Happy Walker onderzoeken we of we door middel van apps op een smart phone zelfstandig wonende ouderen kunnen stimuleren om meer activiteiten buitenshuis te ondernemen."
Demonstratie invulhulp formulieren voor laaggeletterden door Suat Kudun (eindgebruiker), Inez de Graaff (oud-docent ROC) en Kim Kranenborg (TNO).
"In het project TransFysA hebben we een applicatie op een touchpad ontwikkeld, die laaggeletterden en immigranten helpt om zelfstandig een formulier in te vullen in de fysiotherapiepraktijk."
Zie ook
Gerelateerd nieuws
Minister Carola Schouten heeft 15 miljoen euro gereserveerd voor innovatie en de ontwikkeling van alternatieven voor Nederlandse vissers die getroffen worden door het verbod op pulsvissen. Zinvol, denk Tammo Bult,…
Bruggen en sluizen die langer meegaan, minder energie verbruiken en minder vaak gestremd zijn. Dat is het resultaat als je beter kunt voorspellen wanneer onderhoud precies nodig is. In het programma Vitale Assets laten…
De Nederlandse handel met China neemt al jaren toe. De havens tussen beide landen werken steeds meer samen. Aan de andere kant zien we dat China bezig is haar geopolitieke invloed te vergroten, ten bate van haar eigen…
Techvertorials
Focus op
Machineveiligheid, systemen en componenten
Perfection in Automation
Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen
Partner in aandrijf- en opspantechniek
Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet
Printplaten/PCB's, prototype en series
Agenda
23 november 2018, Groningen
Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...
20 februari 2019, Vianen
21 februari 2019, Vianen