EO

Technologie voor iedereen: minister Plasterk bij TNO over ‘inclusive design'

07 september 2015 om 16:56 uur - Delft

TNO werkt in diverse projecten aan het ontwerpen van technologie die voor iedereen bruikbaar is. Ook voor mensen die dat vaak lastig vinden. Daarom betrekt TNO, naast collega kennisinstellingen en bedrijven, vooral ook deze eindgebruikers in het gehele ontwikkelproces van technologie (inclusive design). Zo komen technologie, mens, organisatie en samenleving bij elkaar.


Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkszaken bezocht op 31 augustus TNO om enkele demo's hiervan te zien. Minister Plasterk is verantwoordelijk voor het programma Digitaal 2017 van het kabinet om diensten van de overheid voor iedereen bereikbaar te maken; ook voor burgers met een beperking.

 

Kennis beschikbaar in een toolbox

TNO stelt opgedane kennis en ervaringen beschikbaar in de vorm van methoden, richtlijnen, standaarden, tips en voorbeelden. Dit gaat via de ‘Include' toolbox, die technologie-ontwikkelaars ondersteunt om dit zelf ook toe te passen. Dit geeft Nederlandse (mkb)bedrijven een goede en concurrerende positie op dit gebied en versnelt de ontwikkeling van effectieve hulpmiddelen voor de doelgroep. De toolbox is ontwikkeld binnen het ICT-onderzoeksprogramma Commit.

TNO werkt in Commit ook aan een digitale leeromgeving waar laaggeletterden en immigranten kunnen oefenen met praktijksituaties van maatschappelijke participatie, bijvoorbeeld internetbankieren.

In een dankwoord memoreerde de minister dat TNO toepassingen ontwikkelt die niet alleen hoogstaand zijn qua techniek maar ook bruikbaar door verschillende doelgroepen.

 

Demo's

rangeit

Demonstratie trilriem voor mensen met een visuele beperking door Joric van Ede (eindgebruiker), Marten van Doorn (mobiliteitstrainer van Bartimeus) en Tina Mioch (TNO).
"In het project Range-IT onderzoeken we of trillingen op een riem gebruikers met een visuele beperking kunnen attenderen op obstakels in de omgeving."

 

happy

Demonstratie smart phone apps voor ouderen door Jos van Engelen (eindgebruiker), Henny van Engelen (mantelzorger) en Sandra Suijkerbuijk (Vilans).
"In het project Happy Walker onderzoeken we of we door middel van apps op een smart phone zelfstandig wonende ouderen kunnen stimuleren om meer activiteiten buitenshuis te ondernemen."

 

transfysa

Demonstratie invulhulp formulieren voor laaggeletterden door Suat Kudun (eindgebruiker), Inez de Graaff (oud-docent ROC) en Kim Kranenborg (TNO).
"In het project TransFysA hebben we een applicatie op een touchpad ontwikkeld, die laaggeletterden en immigranten helpt om zelfstandig een formulier in te vullen in de fysiotherapiepraktijk."

 

Zie ook

 

 

Gerelateerd nieuws

Pulsvisserij verboden: nu moeten er nieuwe technieken worden bedacht

Pulsvisserij verboden: nu moeten er nieuwe technieken worden bedacht

Minister Carola Schouten heeft 15 miljoen euro gereserveerd voor innovatie en de ontwikkeling van alternatieven voor Nederlandse vissers die getroffen worden door het verbod op pulsvissen. Zinvol, denk Tammo Bult,…

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Bruggen en sluizen die langer meegaan, minder energie verbruiken en minder vaak gestremd zijn. Dat is het resultaat als je beter kunt voorspellen wanneer onderhoud precies nodig is. In het programma Vitale Assets laten…

Spanning rond expansiedrift handelspartner China centraal tijdens  'Serious Game' Johan de Witt Conferentie

Spanning rond expansiedrift handelspartner China centraal tijdens 'Serious Game' Johan de Witt Conferentie

De Nederlandse handel met China neemt al jaren toe. De havens tussen beide landen werken steeds meer samen. Aan de andere kant zien we dat China bezig is haar geopolitieke invloed te vergroten, ten bate van haar eigen…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »