Springende robot (video)

Onderzoekers aan de Harvard University in de VS hebben een 3D-geprinte zachte robot ontwikkeld die kan springen. De robot combineert de autonomie en snelheid van een stevige robot, met de flexibiliteit en veerkracht van een zachte robot.

De meeste robots tegenwoordig zijn stevig, vooral gemaakt van metaal, en zijn snel, precies en krachtig. Deze robots zijn echter vrij complex en kunnen een gevaar vormen voor mensen die te dichtbij komen. Zachte robots daarentegen zijn veerkrachtiger, maar ook langzaam, moeilijk te fabriceren en lastig autonoom te maken.

Een groot probleem bijvoorbeeld is het integreren van harde onderdelen zoals motoren, sensoren, microcontrollers en accu’s in een zachte behuizing.

Zacht versmelt met hard

De wetenschappers van Harvard’s Microrobotics Lab hebben een manier gevonden om harde en zachte onderdelen in één ontwerp te integreren. De 3D-geprinte behuizing van de robot combineert een aantal verschillende kunststoffen, zowel zacht als hard. Het ontwerp is in één keer geprint en integreert de verschillende materialen, waardoor de robot robuust is en zich makkelijk op lastig terrein kan begeven.

Springende robot

De robot werkt op basis van verbranding en bestaat uit twee delen: een zacht zuignap-achtig lichaam met drie pneumatische benen en de harde kernmodule. In de kernmodule bevinden zich de accu en de controller, beschermd door een semi-flexibel schild.

Om te springen blazen de pneumatische benen zich op zodat de robot licht kantelt in de richting van de sprong. Vervolgens worden butaan en zuurstof gemixt en aangestoken, waardoor de druk van deze snelle verbranding de robot de lucht in slingert.

Toepassing

De robot kan ingezet worden in moeilijk begaanbaar en navigeerbaar terrein. Ook zien de wetenschappers toepassingen bij reddingsoperaties en andere onvoorspelbare situaties.

Het ontwerp van de wetenschappers wordt beschreven in het tijdschrift Science van 10 juli 2015.