EC-Rat vindt de oorzaak van corrosie op printplaten

Elektronicafabrikanten over de hele wereld hebben te kampen met corrosie op printplaten – soms leidend tot afgekeurde producten of klachten van klanten. De afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar manieren om aggresieve fluxresiduen te detecteren. Deze fluxreasten kunnen in vochtige omgevingen corrosie veroorzaken. De Technische Universiteit van Denemarken heeft nu een eenvoudige spray ontwikkeld voor elektronicaproducenten. Danfoss Power Electronics hoort bij de eerste enthousiaste gebruikers van dit product.

Om de fluxresten te detecteren wordt gebruik gemaakt van een gel met pH-gevoelige kleurindicator, die wordt verwarmd in een microgolfoven en vervolgens wordt gesproeid op de printkaart. De pH-indicator in de spray detecteert organische zuurresten na het fluxproces en maakt ze zichtbaar in de vorm van ‘hot spots’.  Volgens Danfoss is dit het eerste product dat elektronicafabrikanten zal helpen bij het terugdringen van klachten. En dat bespaart hen niet alleen grote bedragen, maar leidt ook tot meer tevreden klanten en eindgebruikers.

Bij Danfoss Power Electronics wordt de nieuwe uitvinding, EC-Rat genaamd, gebruikt bij de analyse van nieuwe printkaarten en componenten die worden aangeleverd door externe toeleveranciers, en ook voor foutdetectie na proeven met aggressief gas en vocht of bij falende producten die al op de markt zijn.   Een zegsman van  Danfoss Power Electronics verklaart: "EC-Rat maakt een heel snelle analyse mogelijk – binnen een paar uur in plaats van een paar dagen met conventionele analysmethoden. Daarmee is het trouwens ook praktisch onmogelijk om onderscheid te maken tussen tinvervuiling en fluxresten.  De mate van fluxvervuiling kan worden bepaald met behulp van en kleurenkaart en met EC-Rat is het mogelijk om de fluxvervuiling op de binnegekomen boards te vergelijken met de speificaties in de procurement documenten."

Voor Danfoss is het van het grootste belang  dat printkaarten van toeleveranciers snel kunnen worden geanalyseerd tijdens de productie- en inspectieprocsen.  . Want er is een aanzienlijk verschil tussen het herstellen van problemen die worden veroorzaakt door tinvervuiing en problemen door fluxresiduen. Als er veel fluxresiduen worden geconstateerd is de kans groot dat in vochtige omgevingen corrosie optreedt. Tincontaminatie kan worden aangetoond met  SEM, maar fluxcontaminatie komt veel vake voor.  

De conslusie van Danfoss Power Electronics is dan ook duidelijk:  "EC-Rat is een cruciaal hulpmiddel bij elektronica-assemblage, bij het solderen en  overal waar printkaarten worden getest", zegt Jørgen Stenstrup, productieprocesexpert bij Danfoss.

De Deense wetenschapers die het geoctrooieerde product ontwikkelden, twijfelen er ook niet aan dat hun uitvinding van groot belang is voor elektronicabedrijven. "We krijgen heel positieve reacties van elektronicabedrijven die het product al hebben gebruikt. De elektronicasector is al lang op zoek naar een oplossing voor corrosie". Aldus een zegsman van de universiteit.

Het product zal deels worden verkocht via de EC-Rat website (http://www.ec-rat.com/) en deels door internationale leveranciers van productie-apparatuur.