EO

EC-Rat vindt de oorzaak van corrosie op printplaten

06 juli 2015 om 09:51 uur - Kopenhagen (Denemarken)

Elektronicafabrikanten over de hele wereld hebben te kampen met corrosie op printplaten - soms leidend tot afgekeurde producten of klachten van klanten. De afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar manieren om aggresieve fluxresiduen te detecteren. Deze fluxreasten kunnen in vochtige omgevingen corrosie veroorzaken. De Technische Universiteit van Denemarken heeft nu een eenvoudige spray ontwikkeld voor elektronicaproducenten. Danfoss Power Electronics hoort bij de eerste enthousiaste gebruikers van dit product.


Om de fluxresten te detecteren wordt gebruik gemaakt van een gel met pH-gevoelige kleurindicator, die wordt verwarmd in een microgolfoven en vervolgens wordt gesproeid op de printkaart. De pH-indicator in de spray detecteert organische zuurresten na het fluxproces en maakt ze zichtbaar in de vorm van 'hot spots'.  Volgens Danfoss is dit het eerste product dat elektronicafabrikanten zal helpen bij het terugdringen van klachten. En dat bespaart hen niet alleen grote bedragen, maar leidt ook tot meer tevreden klanten en eindgebruikers.

 

Bij Danfoss Power Electronics wordt de nieuwe uitvinding, EC-Rat genaamd, gebruikt bij de analyse van nieuwe printkaarten en componenten die worden aangeleverd door externe toeleveranciers, en ook voor foutdetectie na proeven met aggressief gas en vocht of bij falende producten die al op de markt zijn.   Een zegsman van  Danfoss Power Electronics verklaart: "EC-Rat maakt een heel snelle analyse mogelijk - binnen een paar uur in plaats van een paar dagen met conventionele analysmethoden. Daarmee is het trouwens ook praktisch onmogelijk om onderscheid te maken tussen tinvervuiling en fluxresten.  De mate van fluxvervuiling kan worden bepaald met behulp van en kleurenkaart en met EC-Rat is het mogelijk om de fluxvervuiling op de binnegekomen boards te vergelijken met de speificaties in de procurement documenten."

 

Voor Danfoss is het van het grootste belang  dat printkaarten van toeleveranciers snel kunnen worden geanalyseerd tijdens de productie- en inspectieprocsen.  . Want er is een aanzienlijk verschil tussen het herstellen van problemen die worden veroorzaakt door tinvervuiing en problemen door fluxresiduen. Als er veel fluxresiduen worden geconstateerd is de kans groot dat in vochtige omgevingen corrosie optreedt. Tincontaminatie kan worden aangetoond met  SEM, maar fluxcontaminatie komt veel vake voor.  

De conslusie van Danfoss Power Electronics is dan ook duidelijk:  "EC-Rat is een cruciaal hulpmiddel bij elektronica-assemblage, bij het solderen en  overal waar printkaarten worden getest", zegt Jørgen Stenstrup, productieprocesexpert bij Danfoss.

 

De Deense wetenschapers die het geoctrooieerde product ontwikkelden, twijfelen er ook niet aan dat hun uitvinding van groot belang is voor elektronicabedrijven. "We krijgen heel positieve reacties van elektronicabedrijven die het product al hebben gebruikt. De elektronicasector is al lang op zoek naar een oplossing voor corrosie". Aldus een zegsman van de universiteit.

 

Het product zal deels worden verkocht via de EC-Rat website (http://www.ec-rat.com/) en deels door internationale leveranciers van productie-apparatuur.

 

Gerelateerd nieuws

Op naar nieuwe ferroelektrische materialen

Zuurstofgat maakt nieuwe generatie ferroelektrische materialen compatibel met silicium (video)

Extreem dunne films gebaseerd op hafnium vertonen ongebruikelijk ferroelektrisch gedrag. Hiermee zijn op nanometerschaal schakelingen te maken voor geheugen en logische bewerking. Een onderzoek geleid door RUG…

Bijzondere roltrap

Uniek: een roltrap met twee bordessen voor buitenentree WTC Rotterdam (video)

World Trade Center Rotterdam heeft de Nederlandse primeur voor roltrappen in de buitenlucht die het bordes volgen en dus zowel diagonaal als horizontaal verplaatsen.

Geoptimaliseerde verbindingstechnologie opent de deur naar veilig gebruik van waterstof in de luchtvaart

Magnetisch pulslassen maakt waterstofsystemen veilig voor vliegtuigen

Milieuvriendelijk vliegen op waterstof klinkt leuk, maar hoe maak je een veilig systeem voor deze cryogene brandstof die pas bij -253 graden Celsius bruikbaar is? Zowel tanks als leidingsystemen moeten bij zulke lage…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Deurgreepmodule PSENmlock van Pilz

Het veilig heksysteem PSENmlock is uitgebreid met een unieke deurgreepmodule.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

18 mei 2021, online

Webinar: De reis naar een slimme fabriek - featuring OCI Nitrogen

De Industry 4.0 manager van OCI Nitrogen deelt zijn ervaringen.

18 mei 2021, online

Citython

Innovatieve young professionals gaan de strijd met elkaar aan om mobiliteitsuitdagingen in steden op te...

18 mei 2021, 18, 19 en 20 mei 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

Meer agendapunten »