EO

NXP na conflicten in gesprek met Thaise vakbond

06 juni 2015 om 15:38 uur - Amsterdam

In gesprek met Somo en GoodElectronics bij de aandeelhoudersvergadering van NXP, heeft de chipfabrikant aangeboden in Thailand een bijeenkomst te organiseren om de naar voren gebrachte problemen met alle partijen te bespreken. Het voorstel kwam nadat het GoodElectronics Netwerk een rapport publiceerde over arbeidsconflicten bij twee van NXP's back-end facilities. NXP zegt zich niet in de kritiek van het rapport te herkennen, maar nodigt de vakbond uit om zaken te bespreken met het lokale management.


GoodElectronics publiceeerde op de dag van NXP's aandeelhoudersvergadering een rapport over conflicten met lokale vakbonden in 2014. Zakelijk gezien was 2014 een topjaar voor NXP, op het sociale vlak echter heeft het bedrijf volgens het rapport grote steken laten vallen. Daarmee neemt NXP risico's: mogelijke onderbrekingen in de productie en problemen met high -profile klanten die gevoelig zijn voor arbeidsrechtenschendingen in hun productieketen.

Het Nederlandse NXP, een afsplitsing van Philips, is marktleider als het gaat om de productie van chips die de nieuwe ontwikkelingen zoals ‘connected cars' , ‘the internet of things' en betalen met je mobiel mogelijk maken. Irene Schipper - researcher bij Somo:  "NXP heeft patenten van Philips doorontwikkeld tot succesvolle producten, maar breekt op dit moment in rap tempo de goede vakbondsrelaties af die onder Philips waren opgebouwd."

 

Ontslagen vakbondsleden in de Filippijnen

In de Filippijnen begonnen de problemen in mei 2014, toen een groep van 24 werknemers werd ontslagen en afgevoerd nadat zij opgeroepen hadden om niet te gaan werken op een officiële nationale vrije dag. Het was een gerichte actie om de lokale vakbond tegen te werken: alle ontslagen medewerkers waren vakbondsvertegenwoordigers en namen op dat moment deel aan de CAO-onderhandelingen.

 

Intimidatie van vakbondsleden in Thailand

Al sinds september 2012 onderhandelt NXP met de Thaise vakbond. Protest van de vakbond tegen het nieuwe werkrooster waar de 8-urige werkdagen zijn vervangen door 12-urige werkdagen, leidde tot het niet meer toelaten van de vakbondsleden in de fabriek. Nog steeds worden vakbondsleden geïntimideerd en de onderhandelingen voor een nieuwe CAO zijn uitgesteld.
Sakoldet Silapong van GoodElectronics Thailand: "NXP claimt dat het nieuwe werkrooster voldoet aan de Thaise arbeidswetgeving, maar het bedrijf moet voldoen aan internationale arbeidsstandaarden zoals vastgelegd in de ILO conventies."

Irene Schipper: "NXP kan nu optimaal gaan profiteren van de nieuwe ontwikkelingen zoals de mobiele betaalmarkt. Het bedrijf zet zijn relaties met grote merken als Apple en Samsung op het spel als het de conflicten  niet oplost ."

 

Het rapport ‘Unable to connect - research on  labour disputes at NXP' is geschreven door Somo en gepubliceerd door het GoodElectronics Network waar Somo deel van uitmaakt.

 

Goodelectronics en Somo zijn blij met de toezegging van NXP om een bijeenkomst te organiseren met de betrokken partijen en gaan graag het geprek met NXP aan om het langlopende conflict te bespreken.

 

 

Gerelateerd nieuws

'Helft maakbedrijven vreest dit jaar voor cyberaanval'

'Helft Belgische maakbedrijven vreest dit jaar voor cyberaanval'

De helft van de Belgische maakbedrijven vreest voor een cyberaanval in de komende twaalf maanden. Dat blijkt uit een studie over cyberveiligheid in de maakindustrie waaraan zevenenzeventig bedrijven deelnamen.

Smart Industry programma leidt tot regionale kennis- en testcentra met honderden bedrijven

'Smart Industry programma leidt tot regionale kennis- en testcentra met honderden bedrijven'

'Stimuleren van digitalisering binnen de (maak)industrie leidt tot economische groei. Door samenwerking van het bedrijfsleven en overheden in het Programma Smart Industry is in vijf jaar tijd een nationaal netwerk…

Philips waarschuwt voor productiestop AED's  door chiptekort

Philips waarschuwt voor productiestop AED's door chiptekort

Philips vreest dat het de productie van apparatuur om hartstilstanden te behandelen, op korte termijn moet stoppen vanwege het wereldwijde chiptekort. Dat zei bestuursvoorzitter Frans van Houten maandag in gesprek met de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Deurgreepmodule PSENmlock van Pilz

Het veilig heksysteem PSENmlock is uitgebreid met een unieke deurgreepmodule.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

18 mei 2021, online

Webinar: De reis naar een slimme fabriek - featuring OCI Nitrogen

De Industry 4.0 manager van OCI Nitrogen deelt zijn ervaringen.

18 mei 2021, online

Citython

Innovatieve young professionals gaan de strijd met elkaar aan om mobiliteitsuitdagingen in steden op te...

18 mei 2021, 18, 19 en 20 mei 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

Meer agendapunten »