EO

Studenten ontwerpen aardbevingsbestendig met ontbijtkoek en spaghetti

04 mei 2015 om 15:05 uur - Delft

Een deelnemer positioneert de winnende constructie op de testbank.

High-speed camerabeeld van het bezwijken van de spaghetticonstructie

Onlangs vond voor de tweede keer de jaarlijkse TNO Student Challenge: Dynamic Structures plaats bij TNO in Delft. TNO had 21 masterstudenten uitgenodigd om hen te informeren over de interessante projecten die TNO doet in de werkvelden materialen, gebouwen en infrastructuur. Maar de studenten moesten ook zelf aan de slag.


De studenten werden bijgepraat over de aardbevingen in Groningen en vooral het werk dat TNO doet in dit veld, zoals risico-inschattingen, ontwikkelen van normen en het opzetten van een meetnet. De studenten kregen namelijk de opdracht om een aardbevingsbestendige constructie te bouwen, maar dan van ontbijtkoek en spaghetti. Het ontwerpproces startte met de analyse van meetdata van de materiaaltesten die zijn uitgevoerd in het MEC-bouwlab.

 

Daarna kregen de studenten de bouwmaterialen en barstte de creativiteit los. Van stijve constructies tot slanke bouwsels en rollende gevaartes, alles passeerde de revue. Ondanks de hoge tijdsdruk kregen alle groepen het voor elkaar om hun constructie af te krijgen.

 

Aardbevingssimulator

De volgende stap was het beproeven van de constructies in het Structural Dynamics lab. Een aardbevingssimulator, die momenteel wordt ontwikkeld bij TNO werd gebruikt voor de proeven. Het signaal van de beving in Loppersum uit 2014, zoals dat is gemeten door het meetnet in Groningen, was de basis voor de belasting. Dit signaal is opgeschaald en gerepeteerd om de dynamische belasting in stappen te verhogen. Alles moest uiteindelijk kapot natuurlijk.

 

De proeven zijn vastgelegd met een high-speed camera, hetgeen spectaculaire beelden opleverde. Verrassend genoeg bleek de lichtste constructie ook erg goed bestand tegen de trillingen. De studenten in deze groep, Jelle Dijkema, Giorgio Oliveri, Simone Dijkhuis en Elia Anna Galiouna werden dan ook tot winnaar van 2015 uitgeroepen.

 

Stageplaats

Naast een middag van plezier voor ingenieurs en informatie over TNO, hadden veel studenten ook tot doel om een stageplaats of een afstudeeropdracht te vinden. Bij TNO in het algemeen en bij de afdelingen Structural Dynamics en Structural Reliability is daar alle ruimte voor. In de informele opzet van de middag konden studenten direct worden gekoppeld aan TNO'ers die werkzaam zijn in hun interessegebied.

 

 

 

 

Gerelateerd nieuws

Betere energieconversie door nieuwe stromingsfysica in het superkritische gebied

Betere energieconversie door nieuwe stromingsfysica in het superkritische gebied

Rene Pecnik van de TU Delft krijgt een ERC Consolidator Grant van 2 miljoen euro voor systematisch onderzoek op het snijpunt van thermodynamica, vloeistofmechanica en stralingswetenschappen. Pecnik wil geavanceerde…

Productie recyclebaar plastic stap dichterbij

Productie recyclebaar plastic stap dichterbij

Een onlangs ontdekte groep recyclebare plastics lijkt een veelbelovend alternatief voor het moeilijk recyclebare harde plastic. Toch zien we deze zogeheten vitrimeren nog niet in producten toegepast omdat ze lastig te…

Geeft VR marktpartijen gevaarlijk veel macht?

Geeft VR marktpartijen gevaarlijk veel macht?

Virtual reality (VR) staat op het punt van doorbreken bij het brede publiek. Wetenschappers, technologiejournalisten, maar ook de sector zelf, zijn bezorgd over het gebruik van VR door consumenten. Deze zorgen gaan over…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe Safety Field Box van Schmersal

Eenvoudige installatie-oplossing voor complexe machines: veiligheidsveldbus met PROFINET/PROFIsafe-veldbusinterface

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 december 2019, Delft

Informatiebijeenkomst over ‘wearable electronics’

Toelichting op de activiteiten van de nieuwe NEN-commissie ‘Wearable Electronics.

16 december 2019, D&F kantoor Breda

Richtlijn Arbeidsmiddelen

Meer agendapunten »