EO

Robot met gevoel wint afstudeerprijs Avans Hogeschool (video)

15 december 2014 om 23:00 uur - 's-Hertogenbosch

Hoe voelt een droevige robot? En waarom is gevoel niet veel belangrijker bij het ontwikkelen van techniek? Die twee vragen liggen aan de basis van de scriptie van Mark de Reijer. Hij wint met zijn robot met gevoel de afstudeerprijs van Avans Hogeschool.


Diederik Zijderveld, lid van het College van Bestuur van Avans, reikte de afstudeerprijs uit. Mark de Reijer ontwikkelde Tuŝi, een kleine robot die kan voelen wat jij doet en zijn eigen emoties ook voelbaar kan maken. Tuŝi ziet er uit als een wit kegelvormig kussen, en kan zijn emoties puur en alleen communiceren door beweging. Hij krijgt bulten als hij boos is, ademt diep in als hij gespannen is, hij kan trillen, buigen en strekken. Hij reageert op aaien en aanraking. Als je hem te lang ondersteboven houdt of schudt, wordt hij boos.

 

Techniek en emotie

Mark de Reijer: "Proefpersonen herkenden in 80 procent van de gevallen de emoties die Tuŝi uitte. Met dit project heb ik dus kunnen aantonen dat het heel goed mogelijk is om techniek, emotie en gevoel aan elkaar te koppelen. Mensen begrijpen de emoties van een robot als deze."

 

Blopje

"Het is net een blopje", vertelt Mark over zijn Tuŝi. "Het gaat puur om het herkennen van de emotie. Daarom lijkt het niet op een mens of dier, om deze invloed uit te sluiten. Zo kan er veel beter gefocust worden op de voelbare eigenschappen. Het gebruik van het tastzintuig binnen technologie heeft een enorm ondergeschikte plaats als we kijken naar het belang en de mogelijkheden van de tastzin."

 

Afstudeerprijs

Avans kent de afstudeerprijs jaarlijks toe aan het beste afstudeerproject. De winnaar ontvangt 1500 euro. De andere genomineerden ontvangen een aanmoedigingsprijs van 200 euro. Zijderveld: "Dit zijn stuk voor stuk uitmuntende scripties."

 

Er waren vijf projecten genomineerd. Cheryll van Weert, net afgestudeerd bij de Juridische Hogeschool, onderzocht aansprakelijkheid voor schade door schaliegaswinning. Jacklyn Cornelisse, afgestudeerd aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost in Breda, werd genomineerd voor haar digitale essay CTRL + R. Remco IJpelaar, afgestudeerd bij Technische Informatica in Breda deed onderzoek naar een wifi-netwerk op zee in opdracht van defensiebedrijf Thales. En de net afgestudeerde bedrijfseconomen Chantal van Zundert en Michelle van Ostaijen deden onderzoek naar het incalculeren van prijsstijgingen. Zij voerden hun onderzoek uit bij Perfetti van Melle.

 

Jury

Een onafhankelijk jury beoordeelde de nominaties. Zij keken naar toegankelijkheid voor het beroepenveld; oorspronkelijkheid; breedte en diepgang van het afstudeerwerk; samenhang tussen theorie en praktijk; praktische bruikbaarheid en niveau. De juryleden waren, naast juryvoorzitter Diederik Zijderveld, Bob Hutten van Hutten Catering en Marleen Janssen Groesbeek, lector Sustainable Finance and Accounting aan Avans.

 

Lees een interview met Mark de Reijer in Punt.

Op de site van Mark de Reijer is alle informatie te vinden over het onderzoek en de bouw van de robo

 

Tuŝi from Mark de Reijer on Vimeo.

 

Gerelateerd nieuws

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Als Nederland zo doorgaat, raakt het verder achterop bij de ambitie om 2,5% van het bruto binnenlands product te besteden aan R&D. Dat stelt het Rathenau Instituut op basis van eigen onderzoek. ‘De directe…

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

Het Koninklijk NLR en Pal-V hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend dat de gezamenlijke ambitie beschrijft om binnen 10 jaar een elektrisch aangedreven voertuig te realiseren waarmee men autonoom kan…

‘AI, platformen en ecosystemen motor achter innovatie wereldtop’

‘AI, platformen en ecosystemen motor achter innovatie wereldtop’

De top van de jaarlijkse lijst van de meest innovatieve bedrijven van Boston Consulting Group (BCG) ziet er voor het eerst anders uit. In het wereldwijde overzicht van 2500 grote innovation leaders staat Apple dit jaar…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

8 mei 2019

RAM optimalisatie en optimalisatie met FMECA

De cursus verschaft u met behulp van RAM optimalisatie inzicht in de betrouwbaarheid van complexe...

Meer agendapunten »