EO

Financieel model voor collectieve solarprojecten

13 augustus 2014 om 15:06 uur - Breda/Utrecht

Avans Hogeschool heeft een financieel model ontwikkeld waarmee initiatiefnemers van een gezamenlijk zonne-energieproject hun businesscase rond kunnen rekenen. Het rendement van de investering wordt dankzij het model in één oogopslag zichtbaar. Ook is meteen duidelijk wat de terugverdientijd van de investering is. De toegevoegde waarde van het model is dat het aan de hand van verschillende scenario's de risico's in kaart brengt.


Het model biedt uitkomst voor ‘postcoderooscoöperaties', de collectieve zonne-energieprojecten in aangrenzende postcodegebieden die aan bod komen tijdens het Solar Event, van 7 tot en met 9 oktober 2014 in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch.

 

Solar Event

Over de postcoderoosregeling is veel te doen. Initiatiefnemers aarzelen, omdat er onzekerheid heerst rondom de politieke besluitvorming over de BTW-aftrek. Volgens docent en onderzoeker René-Pascal van den Boom laat het model zelfs zonder de BTW-voordelen prima resultaten zien. "De discussie over de BTW is in de zin van economische haalbaarheid dus eigenlijk een non-issue." Van den Boom ontwikkelde het financieel model samen met zijn collega Oene Rozendal. Beiden zijn bij Avans Hogeschool docent aan de Academie voor Algemeen en Financieel Management in Breda en tevens onderzoeker bij het lectoraat Finance & Sustainability van Avans.

 

Aan de financiële aspecten van zonne-energie en de problemen rond de postcoderoosregeling wordt uitgebreid aandacht besteed tijdens het Solar Event. Dit business-to-business evenement voor de zonne-energiesector vindt plaats tijdens de vakbeurs Energie 2014, eveneens van 7 tot en met 9 oktober 2014 in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch.

 

Inzichtelijk

De aanzet voor de ontwikkeling van het model werd gegeven door studenten van Avans Hogeschool. Zij namen de plannen onder de loep van een Brabantse melkveehouder die het dak van zijn stallen vol wilde leggen met zonnepanelen en omwonenden daarvan mee wilde laten profiteren. Vanwege de stankoverlast die de agrariër zijn omgeving bezorgde, wilde hij iets terugdoen. Zijn vraag aan Avans was hoe hij een gezonde businesscase kon opstellen. "De studenten sloegen aan het rekenen en kwamen met verschillende scenario's voor de jaarlijkse exploitatie en een waslijst aan variabelen, die van invloed zijn op het rendement van de investering. Wij hebben alle verkregen kennis in één makkelijk hanteerbaar financieel model ondergebracht", vertelt Van den Boom. Sterker nog: één enkele excell-spreadsheet, laat Van den Boom zien. Meer is niet nodig om de financiële exploitatie en de rentabiliteit van een investering in een zonne-energieproject inzichtelijk te maken.

 

Investering

Allereerst vullen de initiatiefnemers gegevens uit de offerte van de leverancier van de zonnepanelen, omvormers en andere installatiekosten, in het model in. Ook technische gegevens, denk aan de correctiefactoren voor wattpiek en de hellingshoek van dak, worden in het model ingevoerd. De initiatiefnemer schat zelf de toekomstige situatie in en vertaalt dit naar waarden die moeten worden ingevoerd. Vervolgens kan hij berekenen in welke mate zijn investering loont of wat een maximale investering zou zijn om toch een redelijk rendement te halen.

 

Variabelen die van invloed zijn op de scenario's, zijn bijvoorbeeld de hoogte van de energieprijs, de jaarlijkse teruggang in capaciteit van de zonnepanelen (opbrengstafname) en de levensduur van de omvormers. Het rekenmodel bevat één vast bedrag voor de omvormers, waarbij de leverancier de garantie geeft dat als een omvormer tijdens de duur van het contract (25 jaar) kapot gaat, deze wordt vervangen. "Dat bleek een aantrekkelijke optie", legt Van den Boom uit.

 

Rentepercentage

Scenario-onafhankelijke variabelen zijn onder meer het gemiddelde energieverbruik van de coöperatieleden en de fiscale energieinvesteringsaftrek (EIA). Uit het model rollen de voor investeerders belangrijke getallen, namelijk de terugverdientijd in jaren en de opbrengst van de investering in procenten (de interne rentabiliteit). "Het rentepercentage kan direct worden afgezet tegen de spaarrente die een bank geeft of het verwacht rendement van investeringsprojecten met een soortgelijk risico."

 

Doorprikken

Met hun objectieve model hebben de onderzoekers nog een doel, namelijk de veelal gekleurde rekenmodellen van leveranciers van zonnepanelen doorprikken. Zij spiegelen hun klanten vaak te zonnige perspectieven voor. De onderzoekers stellen het model gratis beschikbaar. Met een belangrijke disclaimer, voegt Van den Boom toe. "De gevolgen van beslissingen die op basis van het model worden genomen, zijn voor de initiatiefnemers van het project zelf. Geïnteresseerden moeten van tevoren goed kijken of het model bruikbaar is. Elke praktijksituatie is immers anders en in de loop van de tijd zullen er zaken veranderen."

 

De boer heeft besloten dat hij zijn plannen op basis van de uitkomsten van het financiële model door wil zetten. Alleen moet hij de bewoners nog meekrijgen.

 

Gerelateerd nieuws

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Als Nederland zo doorgaat, raakt het verder achterop bij de ambitie om 2,5% van het bruto binnenlands product te besteden aan R&D. Dat stelt het Rathenau Instituut op basis van eigen onderzoek. ‘De directe…

Grootste kraan ter wereld voor hefplatform Voltaire

Grootste kraan ter wereld voor hefplatform Voltaire

Huisman heeft een order ontvangen voor het design, de engineering, de bouw en levering van de hoofdkraan op het nieuwste wind- turbineinstallatieschip van Jan De Nul, de Voltaire. De kraan heeft de capaciteit om de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 april 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid ( 4-dagen)

23,24,30 april en 1mei 2019

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

Meer agendapunten »