EO

Masterstudenten bouwen onbemand vliegtuigje voor pakkettransport (video)

28 juli 2014 om 16:29 uur - Leuven

De VertiKul

De vier propellers van het toestel zorgen tijdens het opstijgen en landen voor de nodige draagkracht, waarna het toestel zijn neus 90° naar voren kantelt en efficiënt verder vliegt met behulp van zijn vleugels. De controle van het toestel gebeurt door de snelheid van elke propeller individueel aan te sturen waardoor geen extra bewegende onderdelen nodig zijn en het geheel robuust en betrouwbaar is.

Onbemande vliegtuigjes die een bestelling afleveren in je achtertuin, officiële documenten bezorgen aan de notaris of instaan voor orgaantransport tussen ziekenhuizen. Toekomstmuziek? Qua wetgeving moet er nog veel gebeuren, maar technisch zijn de drones bijna klaar om op te stijgen. Dat bewijzen drie studenten burgerlijk ingenieur van de KU Leuven.


Masterstudenten Cyriel Notteboom, Menno Hochstenbach en Maarten Verbandt kregen een ongewone opdracht voor hun masterproef: ze moesten een echte drone bouwen. Na een jaar hard werken, sloeg hun masterproef de vleugels uit: ze doopten hem de VertiKUL. Dit onbemand vliegtuigje kan een pakketje oppikken en dit 30 kilometer verder afleveren.  

Het is niet de eerste drone die pakketten kan afleveren, maar dit vliegtuigje heeft een aantal markante verbeteringen tegenover oudere modellen.

 

Combinatie

"De eerste drones werden gebouwd naar het model van een helikopter. Dat geeft veel precisie, maar is niet geschikt om snel lange afstanden mee af te leggen. Het kost gewoon te veel energie," zegt masterstudent burgerlijk ingenieur Cyriel Notteboom. "Wij hebben de hoge snelheid van een vliegtuig gecombineerd met de opstijg- en landingscapaciteiten van een helikopter." 

 

Het vliegtuigje vertrekt met een opgeladen batterij en een pakketje van 1 kilo. Aan de hand van een GPS-signaal vliegt het naar zijn bestemming die tot 30 kilometer verderop kan liggen. Eenmaal op locatie maakt het een heel nauwkeurige landing.

 

Automatisch

Maarten: "We hebben het landingssysteem zo ontworpen dat het toestel heel nauwkeurig op de grond kan neerkomen. Dat gebeurt allemaal automatisch op een cirkelvorming landingsplatform. Om ook 's avonds te kunnen landen zijn de platformen in het donker verlicht met led's."

 

Kan de universiteit dan voortaan haar diploma's via VertiKUL laten bezorgen? Begeleider en doctoraatsstudent Bart Theys: "Zo ver zijn we nog niet. Het vliegtuigje moet zich bijvoorbeeld nog leren aanpassen aan de weersomstandigheden. We hebben tijdens de tests gemerkt dat sterke wind ons nog parten speelt. Zo'n automatische landing wordt dan erg moeilijk. Dat wordt de volgende uitdaging."

 

"Voorlopig kunnen zo'n drones nog niet commercieel ingezet worden. Bedrijven als Amazon zijn natuurlijk zeer geïnteresseerd, maar er is momenteel nog geen wetgeving over gebruik van het luchtruim. Er moeten nog flink wat wetsvoorstellen passeren voor je pizza automatisch op je tuintafel wordt bezorgd. Ons is het voorlopig om de technische uitdagingen te doen. Dankzij Cyriel, Menno en Maarten staan we weer een stuk verder, en zij mogen zich nu met recht Master of Engineering noemen."

 

Bron: Katholieke Universiteit Leuven

 

Gerelateerd nieuws

Thyssenkrupp vervangt gemalen steenkool door waterstof

Thyssenkrupp vervangt gemalen steenkool door waterstof

Thyssenkrupp is in Duisburg gestart met een reeks tests voor het gebruik van waterstof in een werkende hoogoven. De waterstof vervangt gemalen steenkool en wordt gebruikt om zuurstof uit de ijzererts te halen. De…

Energie opslaan in waterstof 20 keer effectiever met katalysator van platina-nikkel

Energie opslaan in waterstof 20 keer effectiever met katalysator van platina-nikkel

Katalysatoren versnellen chemische reacties, maar het hierbij veelgebruikte metaal platina is schaars en duur. Onderzoekers hebben nu een alternatief ontwikkeld met een 20x hogere activiteit: een katalysator met holle…

Onderzoekers zien razendsnel jagend CRISPR-systeem in actie

Onderzoekers zien razendsnel jagend CRISPR-systeem in actie

Over de hele wereld gebruiken onderzoekers CRISPR-systemen voor genbewerking, met CRISPR-Cas9 als bekendste voorbeeld. Toch bestaat er nog veel onduidelijkheid over hoe dit soort systemen te werk gaan in de cel.…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Compacte vergrendelmagneten bestand tegen hoge dwarskrachten

Onlangs heeft Magnet Schultz een doorontwikkeling van de serie G SC X geïntroduceerd onder de naam G SC X … B01.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

21 november 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

21 november 2019, D&F kantoor Breda

Machine Safety Specialist (CE) met TÜV persoonscertificaat

21 nov 2019, 3 dec 2019, 19 dec 2019 en 9 jan 2020 Examen: 16 januari 2020

22 november 2019, Vianen

Robot Safety Training

Meer agendapunten »