Zwarter dan zwart materiaal is zo donker dat je het niet kunt zien

Onderzoekers van het Britse nanotechnologiebedrijf Surrey NanoSystems hebben naar eigen zeggen het donkerste materiaal op aarde gecreëerd. ‘Vantablack’ bestaat uit een dik woud van koolstof nanobuizen die 99,96% van alle inkomende straling absorberen.

Vantablack is zo donker dat, zelfs als je het verfrommeld, er nog steeds een diep zwart gat te zien is. “Je zou verwachten dat je de heuvels kunt zien, maar alles wat je ziet… het is als zwart, als een gat, alsof er niets is. Het ziet er gewoon zo vreemd uit”, aldus Ben Jensen de CTO van Surrey NanoSystems tegen de Britse krant The Independent.

Productieproces

Om het superzwarte materiaal te maken wordt een katalysatorlaag van ijzeroxide gebruikt waarop in een oven op 750°C het oppervlak in een koolstofrijk gas wordt gehuld. Op deze manier kunnen koolstof nanobuizen met meerdere wanden (buizen in buizen, net als Russische matroesjka’s) gegroeid worden op titanium, koper en roestvast staal.

Donkerder dan donker

Een aantal andere groepen onderzoekers houden zich bezig met het ontwikkelen van superzwarte materialen uit koolstof nanobuizen. Zo werkt een NASA Goddard team al sinds 2007 aan deze materialen. Toepassingen zijn vooral voor optische apparatuur, zoals ruimtetelescopen.

Op dit moment wordt er zwarte verf toegepast in ruimtetelescopen om verstrooiing van inkomend licht tegen te gaan (tot 40% van het invallende licht is onbruikbaar). Superzwarte materialen zijn tien keer donkerder dan zwarte verf en verbeteren onze observaties van verre hemellichamen.