EO

EU start ‘s werelds grootste roboticaprogramma - 240 000 nieuwe banen verwacht

09 juni 2014 om 13:29 uur - München

De Europese Commissie en 180 bedrijven en researchorganisaties (onder de paraplu van euRobotics) hebben het grootste civiele onderzoeks- en innovatieprogramma ter wereld op het gebied van robotica aangekondigd. Het initiatief - Sparc genaamd - heeft btrekking op de maakindustrie, landbouw en veeteelt, gezondheid, transport veiligheid en de huishouding. Doel van het programma is het versterken van de positie van Europa in de roboticamarkt (€ 60 miljard per jaar in 2020),


Naar verwachting zal het initiatief 20 000 banen creëren in Europa en het Europese aandeel in de wereldmarkt doen stijgen tot 42% (een groei van € 4 miljard per jaar). De Europese Commissie investeert € 700 miljoen en euRobotics € 2, miljard.

 

Neelie Kroes, vice-president van de Europese Commissie, zegt: "Europa moet producent en niet alleen cosnument van robots worden. Robots doen veel meer dan het vervangen van mensen - ze doen vaak dingen die mensen niet kunnen of willen en dat verbetert alles, van de kwaliteit van leven tot onze veiligheid. Het integreren van robots in de Europese industrie helpt bij het scheppen en behouden van banen in Europa."

 

President van euRobotics, Bernd Liepert, zegt: "Sparc zal de concurrentiekracht van de Europese robotindustrie verzekeren. Automatisering met robots is essentieel om te kunnen omgaan met de belangrijkste sociale uitdagingen van dit moment, van demografische veranderingen tot mobiliteit en duurzame productie."

 

Robotica maakt het voor bedrijven mogelijk om hun productie in Europa te houden, waar ze anders zouden zijn genoodzaakt om over te stappen naar lagere-lonen-landen. Maar het potentieel van robotica reikt veel verder: van het assisteren van de verpleging in zoekenhuizen tot het inspecteren van gevaarlijke energiecentrales en vervelend werk op de boerderij. Ook autonome auto's en drones zijn voorbeelden van robotica.

 

Het project werd geïntroduceerd op de beurs Automatica 2014 in München. Sparc staat open voor alle Europese bedrijven en onderzoeksinstituten. De eerste ‘call for proposals' met betrekking tot Sparc loopt onder Leit - Leadership in Enabling and Industrial Technologies dat onderdeel is van het nieuwe EU-innvatieprogramma  Horizon 2020.

Blijf op de hoogte via @RoboticsEU - en lees meer over de EU ondersteuning voor robotica en evoorbeelden van gesubsidieerde projecten.

 

 

Gerelateerd nieuws

Onderzoeksraad over AZ-stadion: ‘Regelmatige constructieve controle moeten verplicht worden gesteld’

Onderzoeksraad over AZ-stadion: ‘Regelmatige constructieve controle moeten verplicht worden gesteld’ (video)

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid vindt dat eigenaars van grote gebouwen verplicht moeten worden gesteld om regelmatig constructieve controles uit te voeren. Dit schrijft de Raad in zijn onderzoeksrapport naar de…

KIT helpt Audi bij recyclage samengestelde kunststoffen

KIT helpt Audi bij recyclage samengestelde kunststoffen

Audi en het Karlsruhe Instituut voor Technologie (KIT) starten een proefproject voor de chemische recycling van kunststoffen uit de automotive-industrie. De partijen willen uitvinden hoe ze gemende plasticfracties kunnen…

Boete geëist voor dodelijk ongeval met werkkooi

Boete geëist voor dodelijk ongeval met werkkooi

Drie mannen zijn in 2016 in de gemeente Zaltbommel aan het werk om een reclamedoek op te hangen aan een gebouw. De werkkooi waarin zij zitten valt vanaf 12 meter hoogte naar beneden. Twee mannen overlijden, de derde…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw: dynamische inclinometer van DIS Sensors

Monitor machines en installaties zónder dat trillingen de gemeten waarden beïnvloeden met de dynamische inclinometer...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

8 december 2020, online

Medische elektronica event

De focus van dit event ligt op de ontwikkeling (+ voorwaarden/regelgeving) en productie van medische...

8 december 2020, München

automatica

Vakbeurs over automatisering en robotica

10 december 2020, 10, 11 en 14 december 2020

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

Meer agendapunten »