EO

Frederik Mijnhardt (Universiteit Utrecht) wint Internet Impact Prijs met onderzoek naar crowdsourcing

23 april 2014 om 12:37 uur - Haarlem/Utrecht/Amsterdam

Frederik Mijnhardt: ‘In de toekomst werken we overal en nergens'.

Frederik Mijnhardt (Universiteit Utrecht) ontvangt op 29 april de Internet Impact Afstudeerprijs (5000 euro) van Google bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) te Haarlem voor zijn afstudeerscriptie over crowdsourcing. Google Nederland stelt deze afstudeerprijs dit jaar voor het eerst beschikbaar om onderzoek naar de economische effecten en mogelijkheden van internet te bevorderen. Mijnhardt onderzocht in hoeverre het uitbesteden van werk via internet (crowdsourcing) een alternatief is voor het in dienst nemen van werknemers of traditioneel uitbesteden (outsourcing).

Mijnhardt richtte zijn onderzoek op het crowdsourcen van werkzaamheden van de vertaalafdeling van een internationaal softwarebedrijf. Op dit moment wordt het vertaalwerk gedaan door professionele vertalers van binnen en buiten de eigen organisatie. Maar doordat het werkaanbod sterk schommelt zijn de kosten en marktintroductietijd van vertalingen hoog.

Mijnhardt onderzocht hoe de werkzaamheden via internet konden worden uitbesteed en keek daarbij vooral naar de controle van de kwaliteit. Hij bedacht een methode om het vertaalwerk van de ‘crowd' ook weer via crowdsourcing te laten controleren en testte zijn methode in een experiment waaraan enkele honderden mensen deelnamen. Daaruit bleek dat bij een juiste selectie van ‘crowdworkers' het werk kwalitatief voldoende was en besparingen tot 70 procent mogelijk waren. Zijn conclusie is dat crowdsourcing in de toekomst een aantrekkelijk alternatief wordt voor het uitvoeren van vertaaldiensten en dat de ontwikkelde methode ook van toepassing kan zijn voor andere werkzaamheden.

 

Beurskoersen voorspellen

De tweede prijs (3000 euro) is voor Alex Brojba-Micu (Erasmus Universiteit) die de applicatie Stockwatcher 2.0 ontwikkelde voor het voorspellen van aandelenkoersen. Deze app kan op basis van veel nieuwsberichten voorspellingen doen over de beurs. Bij een test op Nasdaq (de Amerikaanse elektronische effectenbeurs) haalde hij met deze app significant hogere rendementen dan met indexbeleggen.

 

Martijn Hendriks (University Tilburg) ontvangt de derde prijs (2000 euro) voor zijn onderzoek naar gedragsbeïnvloeding via Facebook. Hij ontdekte dat vooral berichten over belevenissen (zoals reizen en festivals) van hechte vrienden impact hebben op andere Facebookgebruikers en dat passieve gebruikers (die zelf weinig berichten plaatsen) hier het meest gevoelig voor zijn.

 

De Internet Impact Prijzen 2014 worden op 29 april uitgereikt door Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de KHMW en Rogier Klimbie, Policy Manager Benelux bij Google. Als spreker treedt op Paul de Bijl, gasthoogleraar Regulatory Economics aan de WHU Otto Beisheim School of Management (Duitsland) en zelfstandig adviseur in marktordening, mededingingseconomie en regulering. De jurering was in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Deze maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen.

 

 

 

Gerelateerd nieuws

TU/e :  's werelds eerste kwantum-beveiligde zelfrijdende auto is volgend jaar klaar

TU/e : 's werelds eerste kwantum-beveiligde zelfrijdende auto is volgend jaar klaar

Door de magie van de kwantumfysica te gebruiken kunnen we zogenaamde 'quantum key distributie' creëren en onze gegevens beschermen tegen kwantumhacks. De TU Eindhoven zet momenteel een uniek testplatform op om…

Hoe gevaarlijk zijn brandende elektrische auto's?

Hoe gevaarlijk zijn brandende elektrische auto's? (video)

Wat gebeurt er als een elektrische auto brandt in een autotunnel of een ondergrondse parkeergarage? In de testtunnel van Hagerbach in Zwitserland staken Empa-onderzoekers en tunnelveiligheidsexpert Lars Derek Mellert…

 Nedmag test gebruik waterstof door industrie

Nedmag test gebruik waterstof door industrie

Onder leiding van DNV GL en Celsian (experts in glasproductie) is een internationaal industrieconsortium opgezet Het doel van dit programma is om samen met de industrie technologie en kennis te ontwikkelen voor bestaande…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilige Laserscanner PSENscan | Nu ook verticaal te gebruiken

De veiligheids- laserscanner PSENscan is nu ook geschikt voor het beveiligen van de gebieden die verticale toepassingen...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

17 oktober 2020, online

Dutch Design Week

De Dutch Design Week vindt in verband met Corona geheel online plaats.

20 oktober 2020, online

NXP Connects 2020

NXP's first fully virtual training event

2 november 2020, online

Hoppenbrouwers 'Leren & Werken event'

Event over de kansen en opleidingsmogelijkheden binnen het technische installatiebedrijf Hoppenbrouwers.

Meer agendapunten »