EO

Frederik Mijnhardt (Universiteit Utrecht) wint Internet Impact Prijs met onderzoek naar crowdsourcing

23 april 2014 om 12:37 uur - Haarlem/Utrecht/Amsterdam

Frederik Mijnhardt: ‘In de toekomst werken we overal en nergens'.

Frederik Mijnhardt (Universiteit Utrecht) ontvangt op 29 april de Internet Impact Afstudeerprijs (5000 euro) van Google bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) te Haarlem voor zijn afstudeerscriptie over crowdsourcing. Google Nederland stelt deze afstudeerprijs dit jaar voor het eerst beschikbaar om onderzoek naar de economische effecten en mogelijkheden van internet te bevorderen. Mijnhardt onderzocht in hoeverre het uitbesteden van werk via internet (crowdsourcing) een alternatief is voor het in dienst nemen van werknemers of traditioneel uitbesteden (outsourcing).

Mijnhardt richtte zijn onderzoek op het crowdsourcen van werkzaamheden van de vertaalafdeling van een internationaal softwarebedrijf. Op dit moment wordt het vertaalwerk gedaan door professionele vertalers van binnen en buiten de eigen organisatie. Maar doordat het werkaanbod sterk schommelt zijn de kosten en marktintroductietijd van vertalingen hoog.

Mijnhardt onderzocht hoe de werkzaamheden via internet konden worden uitbesteed en keek daarbij vooral naar de controle van de kwaliteit. Hij bedacht een methode om het vertaalwerk van de ‘crowd' ook weer via crowdsourcing te laten controleren en testte zijn methode in een experiment waaraan enkele honderden mensen deelnamen. Daaruit bleek dat bij een juiste selectie van ‘crowdworkers' het werk kwalitatief voldoende was en besparingen tot 70 procent mogelijk waren. Zijn conclusie is dat crowdsourcing in de toekomst een aantrekkelijk alternatief wordt voor het uitvoeren van vertaaldiensten en dat de ontwikkelde methode ook van toepassing kan zijn voor andere werkzaamheden.

 

Beurskoersen voorspellen

De tweede prijs (3000 euro) is voor Alex Brojba-Micu (Erasmus Universiteit) die de applicatie Stockwatcher 2.0 ontwikkelde voor het voorspellen van aandelenkoersen. Deze app kan op basis van veel nieuwsberichten voorspellingen doen over de beurs. Bij een test op Nasdaq (de Amerikaanse elektronische effectenbeurs) haalde hij met deze app significant hogere rendementen dan met indexbeleggen.

 

Martijn Hendriks (University Tilburg) ontvangt de derde prijs (2000 euro) voor zijn onderzoek naar gedragsbeïnvloeding via Facebook. Hij ontdekte dat vooral berichten over belevenissen (zoals reizen en festivals) van hechte vrienden impact hebben op andere Facebookgebruikers en dat passieve gebruikers (die zelf weinig berichten plaatsen) hier het meest gevoelig voor zijn.

 

De Internet Impact Prijzen 2014 worden op 29 april uitgereikt door Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de KHMW en Rogier Klimbie, Policy Manager Benelux bij Google. Als spreker treedt op Paul de Bijl, gasthoogleraar Regulatory Economics aan de WHU Otto Beisheim School of Management (Duitsland) en zelfstandig adviseur in marktordening, mededingingseconomie en regulering. De jurering was in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Deze maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen.

 

 

 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe antennetechnologie voor extreem snel 5G en 6G succesvol getest op TU/e-campus

Antennetechnologie voor extreem snel 5G en 6G succesvol getest (video)

Vele apparaten die met elkaar verbonden zijn; films downloaden in luttele seconden; zelfrijdende auto’s: het extreem snelle 5G-netwerk moet dit allemaal mogelijk maken. Probleem is dat voor de snelste vorm van 5G zeer…

Chasing Einstein in première op het InScience Festival

Chasing Einstein in première op het InScience Festival (video)

Van 6 t/m 10 november wordt in Nijmegen voor de vijfde maal het wetenschapsfilmfestival InScience georganiseerd. Onderdeel van het festival is de Nederlandse première van Chasing Einstein, een film over donkere materie…

Dipje in de creatieve output? Neem een nieuw gebouw!

Dipje in de creatieve output? Neem een nieuw gebouw!

Architectuur- en ingenieursbureau Nika in Maryland (VS) is verhuist naar een gebouw ontworpen volgens de Maharishi Vastu-architectuur en genereert nu 50-80% meer originele ideeën.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Compacte vergrendelmagneten bestand tegen hoge dwarskrachten

Onlangs heeft Magnet Schultz een doorontwikkeling van de serie G SC X geïntroduceerd onder de naam G SC X … B01.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

13 november 2019, Den Bosch

NCAB Group seminar: The challenges of the miniaturization’s densification for PCBs

A free seminar about the challenges of the miniaturization’s densification for PCBs.

13 november 2019, D&F kantoor Breda

Risico Identificatie Technieken in de proces industrie

13 nov, 27 nov en 11 dec 2019

13 november 2019, Bussum

Sunday

Het grootste nationale congres over zonne-energie in Nederland.

Meer agendapunten »