Software voor het maken van persoonlijke video’s

Onderzoekers van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam hebben software ontwikkeld die automatisch een persoonlijke video maakt op basis van materiaal van verschillende personen. Het MyVideos-project helpt gebruikers om na een kleinschalig evenement ervaringen te delen met niet-aanwezige vrienden en familie. Onderzoeker Rodrigo Laiola Guimarães verdedigt zijn proefschrift ‘Socially-Aware Multimedia Authoring’ op 28 januari 2014 aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

De meeste mensen gebruiken veelvuldig de videocamera van hun smartphone, maar de vele uren videomateriaal die ze opnemen worden nauwelijks gedeeld of teruggekeken. De video’s zijn meestal te lang, van matige kwaliteit, uit één standpunt genomen en zonder verhaalstructuur. Om dergelijke video’s interessant te maken voor anderen hebben ze bewerking nodig, en de meeste amateurfilmers kunnen dit niet of hebben er geen tijd voor. MyVideos automatiseert dit proces. De software creëert een persoonlijke video door materiaal van verschillende amateurcamera’s op hetzelfde evenement te combineren. Deze video is afgestemd op de voorkeuren van de kijker en houdt rekening met de doelgroep en hun relatie met de afgebeelde personen.

Schooloptreden

De CWI-onderzoekers voerden pilots uit op verschillende middelbare scholen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Ze verzamelden ruim 300 videoclips van meer dan 10 vaste en door ouders bediende camera’s tijdens een schooloptreden. De ouders hielpen na afloop met het labelen van de clips met persoonlijke details. De software maakte vervolgens voor elke ouder een persoonlijke video van het evenement, bedoeld voor een naast familielid dat niet aanwezig was. De deelnemers bleken zeer tevreden met de video, voornamelijk vanwege de mogelijkheid om deze op een specifiek persoon te richten. Iedereen was het er mee eens dat MyVideos hen zou helpen om hun opgenomen videomateriaal te delen met anderen.

Anywhere, anytime

Dit onderzoek is uitgevoerd als onderdeel van het project Together Anywhere, Together Anytime (TA2), gefinancierd door de Europese Unie. TA2 bestudeert de rol van technologie in het onderhouden van relaties tussen gezinnen, met name het delen van verhalen via digitale foto’s, video’s en de mogelijkheid hierop te reageren. In november 2013 wonnen onderzoekers Rodrigo Laiola Guimarães, Pablo Csar and Dick Bulterman een Best Paper Award voor dit project op de conferentie WebMedia 2013. De MyVideos-software is momenteel een prototype, over het uitgeven hiervan is nog geen beslissing genomen.

Meer informatie: