EO

Lockheed Martin maakt robotlander Mars One

14 december 2013 om 19:37 uur - Enschede

Mars One, het project van UT-alumnus Bas Lansdorp, heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin gestrikt om een robotlander te ontwikkelen voor de bemande missie naar Mars in 2025. SSTL (Surrey Satellite Technologie Ltd.) ontwikkelt de bijbehorende communicatiesatelliet. Dat maakte Mars One bekend tijdens een persconferentie in Washington. De Universiteit Twente is de officiële science and education partner van Stichting Mars One.


Het is de bedoeling dat de robotlander en satelliet in 2018 gelanceerd worden. De twee onbemande ruimtescheepjes gaan technologieën testen en demonstreren die van belang zijn voor de latere, bemande vlucht in 2025. In dat jaar gaat een internationale bemanning van vier personen op expeditie naar Mars. De samenwerking met beide grote industriële partijen vormt een mijlpaal in de aanloop naar de bemande vlucht.

  

Robotlander en satelliet

De robotlander is gebaseerd op het ontwerp van Nasa's Phoenix-Marslander. Het apparaat heeft een graafarm aan boord en zal tests uitvoeren met het winnen van water uit de Marsbodem en dunne zonnepanelen. De lander maakt voortdurend videobeelden die via een live-verbinding met de communicatiesatelliet naar aarde worden gestuurd.
Bas Lansdorp, co-founder van Mars One en UT-alumnus, is blij met de samenwerking met Lockheed Martin en SSTL. "Beide zijn erg grote spelers in hun vakgebied en hebben een uitstekende reputatie. Het gaat hier om de eerste particuliere ruimtevaartuigen die naar Mars gaan. Hun succesvolle aankomst zal een historische overwinning worden."

 

UT levert bijdrage

Als science and education partner verweeft de UT Mars One in onderwijs en onderzoek. De vakgroep Robotica en Mechatronica levert een bijdrage aan de robotvoertuigen die de Marsbewoners gaan gebruiken. De expeditie legt een grote fysieke en psychische druk op de astronauten. Het onderzoek op biomedisch gebied of duurzame energie gaat hen helpen te ‘overleven' in deze nieuwe omgeving. De Mars One-expeditie komt tevens aan bod in Atlas, het University College van de UT dat dit jaar van start ging.

 

Lansdorp zei eerder dit jaar blij te zijn met de samenwerking met de UT. "De Universiteit Twente zal ons helpen om de nieuwe technieken te ontwikkelen die we nodig hebben om de expeditie naar Mars, en het verblijf op de planeet, doeltreffend en efficiënt te laten verlopen. Wetenschappelijke kennis is voor ons van onmisbare waarde en door onze samenwerking kunnen we nu putten uit een denktank van duizenden studenten en wetenschappers."

 

Crowdfunding campagne

Mars One maakte tevens de start van een crowdfunding campagne bekend. Het doel is geld inzamelen voor de eerste belangrijke stap: de Marslander en satellietmissie in 2018. De campagne loopt tot 25 januari 2014 en het doel is 400.000 dollar.

 

Gerelateerd nieuws

Groei aantal robots vertraagt ‘verontrustend’

Groei aantal robots vertraagt ‘verontrustend’

Het aantal robots in de industrie is de laatste tien jaar vervijfvoudigd. Eind 2019 zijn er 12.000 industriële robots. ‘Verontrustend is dat het groeitempo afneemt’, stelt ING na onderzoek. ‘Juist een versnelling…

10e Engineering Event Safety

Tiende Safety Event: leren (van fouten) moet

Het tiende Safety Event op dinsdag 14 mei had weer een gevarieerd programma met een aantal lezingen en learnshops. Een korte inhoud van een drietal lezingen:

Plastic recycling van binnenuit met zuren

Plastic nu eindelijk goed te recycleren

Wetenschappers van het Amerikaanse Berkeley Lab hebben plastics ontwikkeld die steeds opnieuw kunnen worden gerecycled in hoogwaardig materiaal van elke kleur, vorm of gedaante. Dat is zeldzaam, omdat kunststoffen…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 mei 2019, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week worden in heel Nederland wonderlijke en innovatieve technologieverhalen...

22 mei 2019, LIMTEC+ Diepenbeek

UPDATE MACHINEVEILIGHEID

Bij de laatste ontwikkelingen in machineveiligheid horen ook moderne interpretaties.

22 mei 2019, Gent

Advanced Engineering

Vakbeurs Advanced Engineering verzamelt 100 exposanten en 50 sprekers op het gebied van design,...

Meer agendapunten »