EO

Lockheed Martin maakt robotlander Mars One

14 december 2013 om 19:37 uur - Enschede

Mars One, het project van UT-alumnus Bas Lansdorp, heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin gestrikt om een robotlander te ontwikkelen voor de bemande missie naar Mars in 2025. SSTL (Surrey Satellite Technologie Ltd.) ontwikkelt de bijbehorende communicatiesatelliet. Dat maakte Mars One bekend tijdens een persconferentie in Washington. De Universiteit Twente is de officiële science and education partner van Stichting Mars One.


Het is de bedoeling dat de robotlander en satelliet in 2018 gelanceerd worden. De twee onbemande ruimtescheepjes gaan technologieën testen en demonstreren die van belang zijn voor de latere, bemande vlucht in 2025. In dat jaar gaat een internationale bemanning van vier personen op expeditie naar Mars. De samenwerking met beide grote industriële partijen vormt een mijlpaal in de aanloop naar de bemande vlucht.

  

Robotlander en satelliet

De robotlander is gebaseerd op het ontwerp van Nasa's Phoenix-Marslander. Het apparaat heeft een graafarm aan boord en zal tests uitvoeren met het winnen van water uit de Marsbodem en dunne zonnepanelen. De lander maakt voortdurend videobeelden die via een live-verbinding met de communicatiesatelliet naar aarde worden gestuurd.
Bas Lansdorp, co-founder van Mars One en UT-alumnus, is blij met de samenwerking met Lockheed Martin en SSTL. "Beide zijn erg grote spelers in hun vakgebied en hebben een uitstekende reputatie. Het gaat hier om de eerste particuliere ruimtevaartuigen die naar Mars gaan. Hun succesvolle aankomst zal een historische overwinning worden."

 

UT levert bijdrage

Als science and education partner verweeft de UT Mars One in onderwijs en onderzoek. De vakgroep Robotica en Mechatronica levert een bijdrage aan de robotvoertuigen die de Marsbewoners gaan gebruiken. De expeditie legt een grote fysieke en psychische druk op de astronauten. Het onderzoek op biomedisch gebied of duurzame energie gaat hen helpen te ‘overleven' in deze nieuwe omgeving. De Mars One-expeditie komt tevens aan bod in Atlas, het University College van de UT dat dit jaar van start ging.

 

Lansdorp zei eerder dit jaar blij te zijn met de samenwerking met de UT. "De Universiteit Twente zal ons helpen om de nieuwe technieken te ontwikkelen die we nodig hebben om de expeditie naar Mars, en het verblijf op de planeet, doeltreffend en efficiënt te laten verlopen. Wetenschappelijke kennis is voor ons van onmisbare waarde en door onze samenwerking kunnen we nu putten uit een denktank van duizenden studenten en wetenschappers."

 

Crowdfunding campagne

Mars One maakte tevens de start van een crowdfunding campagne bekend. Het doel is geld inzamelen voor de eerste belangrijke stap: de Marslander en satellietmissie in 2018. De campagne loopt tot 25 januari 2014 en het doel is 400.000 dollar.

 

Gerelateerd nieuws

Hyundai introduceert zijn eerste hybride-model op zonne-energie

Hyundai introduceert zijn eerste hybride-model op zonne-energie

Hyundai Motor heeft zijn eerste hybride auto met zonnedak gepresenteerd. De silicium panelen kunnen de accu met 30 tot 60% per dag opladen, ook tijdens het rijden. In zes uur per dag kan het rijbereik op jaarbasis zo…

Gefrustreerde ionen geven vast elektrolyt enorm geleidingsvermogen

'Gefrustreerde ionen' geven enorm geleidingsvermogen aan 'nieuwe klasse vast elektrolyt'

Er is een potentiële doorbraak gevonden voor batterijen met vast elektrolyt. Het gaat om een kristallijn materiaal met opmerkelijk hoog ionengeleidingsvermogen.

Uitklapbare energietoren voor festivals klaar voor de praktijk

Uitklapbare energietoren voor festivals klaar voor de praktijk

Vrijwel alle festivals in Europa krijgen hun stroom van dieselgeneratoren. Als duurzaam alternatief ontwikkelden TU/e-onderzoekers samen met 9 bedrijven een 21 meter hoge, uitklapbare toren met zonnecollectoren en een…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

22 augustus 2019, vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

23 augustus 2019

Praat mee over een toekomstbestendige machinerichtlijn

Nederland levert een bijdrage aan een impact-assessment betreffende de nieuwe Europese Machinerichtlijn...

2 september 2019, D&F kantoor Breda

Performance Level en Sistema 2.0

Meer agendapunten »