EO

Verander ‘trash' in ‘cash' - en bespaar energie

26 maart 2013 om 23:53 uur - Houghton, Michigan (VS)

Joshua Pearce verandert plastic plastic melkflessen in 3D-printdraad en vervolgens in nuttige voorwerpen, zoals deze Dremelcentrifuge.

Stel dat je ‘Made in China' zou kunnen veranderen in ‘Made in mijn schuurtje'. En stel dat elk leeg frisdrankflesje de grondstof zou kunnen zijn voor een telefoonhoesje, golf-tees, een speelgoedkasteel of een knoflookpers. Als het ligt aan Joshua Pearce van de Michigan Technological University duurt het niet lang meer voor het zover is.


Het belangste stuk gereedschap van Pearce is zijn 3D-printer. Daarmee bespaart hij duizenden dollars door alles zelf te maken, van zijn laboratoriumapparatuur tot zijn scheersetjes. Met gratis software op sites als Thingiverse - waar nu al meer dan 54000 open-source ontwerpen zijn te vinden - kunnen 3D-printers allerlei producten maken door het in vorm stapelen van dunne laagjes kunststof.

High-end 3D-printers kosten vele duizenden dollars, maar de eenvoudige open-source apparaten zijn er al voor $ 250 tot $ 500, en ze kunnen worden gebruikt om de onderdelen voor weer nieuwe printers te maken, waardoor de kosten nog verder omlaag gaan.  

 

Niet gratis

"Een voorwaarde voor wijdverbreid gebruik van 3D-printers is verlaging van de prijs van het basismateriaal", zegt Pearce, hoogleraar materiaalwetenschappen en elektro- en computertechniek. Hoewel aanzienlijk goedkoper dan de meeste gefabriceerde producten. Is de plastic draad die door de printer wordt omgezet in nuttige voorwerpen natuurlijk niet gratis.

Aan de andere kant is het problematisch om plastic flessen te recyclen of verbranden. Als je er een plastic draad van zou kunnen maken, dacht Pearce, zou je het afvalprobleem oplossen en tegelijkertijd de kosten van 3D-printen verder verlagen.

 

Dus Pearce en zijn researchgroep besloten om hun eigen recycle-unit te bouwen: een RecycleBot. Ze verwijderen de etiketten van de flessen en wassen en versnipperen het plastic. Een zelfgebouwd apparaat smelt vervolgens de snippers en extrudeert de kunststof tot een lange spaghetti-achtige sliert. Hun proces is open-source en voor iedereen beschikbaar op Thingiverse.com.

 

Klimaatbeheersing

Het proces is echter niet perfect. Flessen die zijn gemaakt van polythyleen met hoge dichtheid (HDPE) zijn niet ideaal voor 3D-printen. Maar het probleem is niet onoplosbaar. Het team van Perace maakte van een gewone koelkast en een goedkope luchtbevochtiger een ruimte met klimaatbeheersing en behaalde daarmee goede resultaten. "Met wat meer experimenteren moet het nog beter kunnen", denkt Pearce, "3D-printing bevindt zich nog maar in hetzelfde stadium als computers in het begin van de jaren '70."  

 

De groep stelde vast dat het maken van hun eigen printdraad in een geïsoleerde RecycleBot maar een tiende gebruiken van de energie die nodig os om een commerciële 3D-draad te verkrijgen. Ook berekenden ze dat ze minder energie gebruikten dan wanneer plastic flessen op conventionele manier worden gerecycled.

 

Het onderzoek van Pearce is gedetailleerd beschreven in twee artikelen. "Distributed Recycling of Waste Polymer into RepRap Feedstock," in het maartnummer van Rapid Prototyping; en "Distributed Recycling of Post-Consumer Plastic Waste in Rural Areas," dat wordt gepubliceerd in de  Proceedings of the Materials Research Society

 

Lees ok Filabot recyclet plastic voor 3D-printer (video)

 

Gerelateerd nieuws

Marathonrecord dankzij omgekeerde V-formatie

Marathonrecord dankzij omgekeerde V-formatie

De Keniaanse atleet Eliud Kipchoge heeft zaterdag als eerste persoon ooit een marathon voltooid binnen twee uur. De Olympisch kampioen en wereldrecordhouder liet de klok stoppen na 1 uur, 59 minuten en 40 seconden. De…

Trillen in één richting

Nieuw metamateriaal trilt in één richting (video)

Transistoren en andere elektronische componenten laten elektrische stroom maar in één richting door. Voor allerlei toepassingen zou het enorm nuttig zijn als we ook materialen hadden die mechanische trillingen in één…

Vliegend schaalmodel Flying-V nu te bewonderen en nog dit jaar de lucht in

Vliegend schaalmodel Flying-V nu te bewonderen en nog dit jaar de lucht in (video)

Aan de TU Delft is afgelopen zomer een 3 meter breed vliegend schaalmodel gebouwd van de Flying-V. Dit v-vormige vliegtuigontwerp verbruikt naar verwachting 20% minder energie door de verbeterde aerodynamische vorm en…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

8 oktober 2019, Vianen - 8,9,16,17 oktober 2019

Certified Machinery Safety Expert (CMSE) met TUV certificaat

In samenwerking met TUV Nord heeft Pilz de Certified Machinery Safety Expert (CMSE) training ontwikkeld....

17 oktober 2019, Amsterdam

CES Unveiled Amsterdam

CES Unveiled returns to the Netherlands for a third edition to showcase the latest technology from around...

17 oktober 2019, Delft

Kosteloze herfstklas: Oogsten van bedrijfsafval

De TU Delft geeft de gratis les ‘Meer waarde uit afgedankte goederen, materialen en afval halen in uw...

Meer agendapunten »