EO

Buiten de lijntjes kleuren

26 november 2012 om 16:25 uur - Maarssen

Buiten de gebaande paden. Daar liggen de oplossingen voor de vragen van morgen en constructeurs moeten zich niet laten leiden door de kaders en lijnen die hen op worden gelegd. Nee, ze moeten zelf het heft in handen nemen. Een gehoor van meer dan tweehonderd bezoekers - met onder hen een aanzienlijk percentage constructeurs - kon die boodschap na de Constructeursdag 2012 van 20 november 2012 mee naar huis nemen.


Wie die boodschap ter harte neemt, realiseert zich dat lichtgewicht ontwerpen niet betekent dat direct naar koolstofvezels of aluminium hoeft te worden gegrepen aldus Erik Tempelman van de TUDelft en een van de sprekers. En door buiten de traditionele paden te treden kan je met een achtergrond in de lucht- en ruimtevaarttechnologie letterlijk bruggen bouwen tussen de verschillende disciplines. Maar dan letterlijk zoals Jan Peeters van FibreCore - inderdaad vezelversterkte kunststof - de meer dan geboeide toehoorders met een keur aan praktijkvoorbeelden kon laten zien.

 

Onderwijs afschaffen 

‘Buiten de lijntjes kleuren' loont - zo hielden Piet van Rens en Riné Dora, beiden Senior Technology Consultant bij Settels Savenije van Amelsfoort - toehoorders vrij geïnterpreteerd voor: Laat je kinderen niet tussen de lijntjes leren schrijven en een kleurboek met plaatjes is ook uit den boze. Van Dora mocht het huidige onderwijskundig systeem wel helemaal afgeschaft - want niet inspirerend, maar belerend. En als er dan wel binnen de lijntjes gekleurd moeten worden, kunnen ontwerpers en constructeurs die maar beter zelf bepalen, aldus Henk Jan Pels verbonden aan de TU Eindhoven die verwachtte dat het tussen de constructeur en PLM echt nog wel wat kon worden.

 

Afscheid

De Constructeursdag, gehouden in de Fabrique in Maarssen, markeerde tevens het vijftigjarig bestaan van het vaktijdschrift Constructeur. Gedurende die halve eeuw werd dit lijfblad voor werktuigbouwkundige ontwerper en constructeur 32 jaar onafgebroken geleid door hoofdredacteur Leo de Ridder. Voor De Ridder - die wordt opgevolgd door Robin Zander - was het tevens zijn officieel afscheid. De Ridder mocht als voorlopig laatste wapenfeit een van de bezoekers een 3D Fused Deposition Modelling printer ter waarde van € 1.250,- overhandigen. De 3D printer werd beschikbaar gesteld door Leapfrog.

 

Problem shooters

De Constructeursdag bestond behalve uit een congresdeel, uit een innovatiemarkt met een keur aan bedrijven die zich in de ondertitel van het congres ‘out of the box ontwerpen' hadden herkend. Verschillende sprekers en bedrijven hielden bovendien zitting in speciale ‘problem shooters' sessies, die de bezoeker desgewenst van een oplossing(srichting) voor zijn of haar specifieke uitdaging trachtten te bieden.

Naar verwachting heeft de editie van de Constructeursdag in november 2013 plaats.

 

Verschillende van de congresbijdragen zijn terug te vinden in de november/december-editie van Constructeur.

 

Bekijk hier de foto's van de Constructeursdag 2012

 

Gerelateerd nieuws

VS 3D-printen reactorkern

Amerika 3D-print reactorkern "(video)

Onderzoekers van het Oak Ridge National Laboratory van het Amerikaanse Department of Energy hebben een metalen reactorkern ge-3D-print. Over twee jaar willen ze de gehele reactorproductie hebben gemoderniseerd.

Fotonische kristallen:

Fotonische kristallen: "Zelfs dun functioneel"

Fotonische kristallen zijn de nanostructuren die fotonen kunnen manipuleren door middel van een energy gap. Lang werd gedacht dat fotonische kristallen vrij dik moeten zijn om functioneel te zijn. Wetenschappers uit…

Slimme modelleertechniek: 200 gelaatsschermen in de tijd van 1

Slimme modelleertechniek: 200 gelaatsschermen in de tijd van 1

Sandvik Coromant heeft een 3D-modelleringstechniek ontwikkeld waarmee tot 200 kunststof gelaatsmaskers geprint kunnen worden in de tijd die traditionele methoden nodig hebben om er één te printen. Door gestapelde…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion - 3 modules in 1

Murrelektronik introduceert een PROFINET/PROFIsafe module welke drie basisfuncties in één module verenigt:

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, online

Power Electronics event

Het doel van dit event is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te presenteren op het...

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

17 juni 2020, Vianen

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

Meer agendapunten »