EO

Buiten de lijntjes kleuren

26 november 2012 om 16:25 uur - Maarssen

Buiten de gebaande paden. Daar liggen de oplossingen voor de vragen van morgen en constructeurs moeten zich niet laten leiden door de kaders en lijnen die hen op worden gelegd. Nee, ze moeten zelf het heft in handen nemen. Een gehoor van meer dan tweehonderd bezoekers - met onder hen een aanzienlijk percentage constructeurs - kon die boodschap na de Constructeursdag 2012 van 20 november 2012 mee naar huis nemen.


Wie die boodschap ter harte neemt, realiseert zich dat lichtgewicht ontwerpen niet betekent dat direct naar koolstofvezels of aluminium hoeft te worden gegrepen aldus Erik Tempelman van de TUDelft en een van de sprekers. En door buiten de traditionele paden te treden kan je met een achtergrond in de lucht- en ruimtevaarttechnologie letterlijk bruggen bouwen tussen de verschillende disciplines. Maar dan letterlijk zoals Jan Peeters van FibreCore - inderdaad vezelversterkte kunststof - de meer dan geboeide toehoorders met een keur aan praktijkvoorbeelden kon laten zien.

 

Onderwijs afschaffen 

‘Buiten de lijntjes kleuren' loont - zo hielden Piet van Rens en Riné Dora, beiden Senior Technology Consultant bij Settels Savenije van Amelsfoort - toehoorders vrij geïnterpreteerd voor: Laat je kinderen niet tussen de lijntjes leren schrijven en een kleurboek met plaatjes is ook uit den boze. Van Dora mocht het huidige onderwijskundig systeem wel helemaal afgeschaft - want niet inspirerend, maar belerend. En als er dan wel binnen de lijntjes gekleurd moeten worden, kunnen ontwerpers en constructeurs die maar beter zelf bepalen, aldus Henk Jan Pels verbonden aan de TU Eindhoven die verwachtte dat het tussen de constructeur en PLM echt nog wel wat kon worden.

 

Afscheid

De Constructeursdag, gehouden in de Fabrique in Maarssen, markeerde tevens het vijftigjarig bestaan van het vaktijdschrift Constructeur. Gedurende die halve eeuw werd dit lijfblad voor werktuigbouwkundige ontwerper en constructeur 32 jaar onafgebroken geleid door hoofdredacteur Leo de Ridder. Voor De Ridder - die wordt opgevolgd door Robin Zander - was het tevens zijn officieel afscheid. De Ridder mocht als voorlopig laatste wapenfeit een van de bezoekers een 3D Fused Deposition Modelling printer ter waarde van € 1.250,- overhandigen. De 3D printer werd beschikbaar gesteld door Leapfrog.

 

Problem shooters

De Constructeursdag bestond behalve uit een congresdeel, uit een innovatiemarkt met een keur aan bedrijven die zich in de ondertitel van het congres ‘out of the box ontwerpen' hadden herkend. Verschillende sprekers en bedrijven hielden bovendien zitting in speciale ‘problem shooters' sessies, die de bezoeker desgewenst van een oplossing(srichting) voor zijn of haar specifieke uitdaging trachtten te bieden.

Naar verwachting heeft de editie van de Constructeursdag in november 2013 plaats.

 

Verschillende van de congresbijdragen zijn terug te vinden in de november/december-editie van Constructeur.

 

Bekijk hier de foto's van de Constructeursdag 2012

 

Gerelateerd nieuws

3D-print je houten stoel

3D-print je houten stoel

Kijk, als je een houten stoel nodig hebt, kun je natuurlijk een boom omzagen en het hout bewerken tot stoel. Of je doet als Maarten Baas en je laat de boom in een mal groeien, waarop je 200 jaar later een kant en klare…

Interacties waargenomen tussen Rydbergatomen en gevangen ionen

Interacties waargenomen tussen Rydbergatomen en gevangen ionen

Twee bouwstenen voor kwantumcomputers zijn zogeheten Rydbergatomen en gevangen ionen. Tot nu toe zijn deze systemen, die elk hun eigen voordelen hebben, onafhankelijk bestudeerd, maar natuurkundigen van het UvA-Institute…

'Zeilende' auto naar Australië (video)

'Zeilende' auto naar Australië (video)

Het Delftse Vattenfall Solar team presenteerde vandaag de nieuwe zonneauto, NunaX, waarmee de studenten de overwinning bij de Bridgestone World Solar Challenge (12-20 oktober) in Australië in de wacht hopen te slepen.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »