EO

Buiten de lijntjes kleuren

26 november 2012 om 16:25 uur - Maarssen

Buiten de gebaande paden. Daar liggen de oplossingen voor de vragen van morgen en constructeurs moeten zich niet laten leiden door de kaders en lijnen die hen op worden gelegd. Nee, ze moeten zelf het heft in handen nemen. Een gehoor van meer dan tweehonderd bezoekers - met onder hen een aanzienlijk percentage constructeurs - kon die boodschap na de Constructeursdag 2012 van 20 november 2012 mee naar huis nemen.


Wie die boodschap ter harte neemt, realiseert zich dat lichtgewicht ontwerpen niet betekent dat direct naar koolstofvezels of aluminium hoeft te worden gegrepen aldus Erik Tempelman van de TUDelft en een van de sprekers. En door buiten de traditionele paden te treden kan je met een achtergrond in de lucht- en ruimtevaarttechnologie letterlijk bruggen bouwen tussen de verschillende disciplines. Maar dan letterlijk zoals Jan Peeters van FibreCore - inderdaad vezelversterkte kunststof - de meer dan geboeide toehoorders met een keur aan praktijkvoorbeelden kon laten zien.

 

Onderwijs afschaffen 

‘Buiten de lijntjes kleuren' loont - zo hielden Piet van Rens en Riné Dora, beiden Senior Technology Consultant bij Settels Savenije van Amelsfoort - toehoorders vrij geïnterpreteerd voor: Laat je kinderen niet tussen de lijntjes leren schrijven en een kleurboek met plaatjes is ook uit den boze. Van Dora mocht het huidige onderwijskundig systeem wel helemaal afgeschaft - want niet inspirerend, maar belerend. En als er dan wel binnen de lijntjes gekleurd moeten worden, kunnen ontwerpers en constructeurs die maar beter zelf bepalen, aldus Henk Jan Pels verbonden aan de TU Eindhoven die verwachtte dat het tussen de constructeur en PLM echt nog wel wat kon worden.

 

Afscheid

De Constructeursdag, gehouden in de Fabrique in Maarssen, markeerde tevens het vijftigjarig bestaan van het vaktijdschrift Constructeur. Gedurende die halve eeuw werd dit lijfblad voor werktuigbouwkundige ontwerper en constructeur 32 jaar onafgebroken geleid door hoofdredacteur Leo de Ridder. Voor De Ridder - die wordt opgevolgd door Robin Zander - was het tevens zijn officieel afscheid. De Ridder mocht als voorlopig laatste wapenfeit een van de bezoekers een 3D Fused Deposition Modelling printer ter waarde van € 1.250,- overhandigen. De 3D printer werd beschikbaar gesteld door Leapfrog.

 

Problem shooters

De Constructeursdag bestond behalve uit een congresdeel, uit een innovatiemarkt met een keur aan bedrijven die zich in de ondertitel van het congres ‘out of the box ontwerpen' hadden herkend. Verschillende sprekers en bedrijven hielden bovendien zitting in speciale ‘problem shooters' sessies, die de bezoeker desgewenst van een oplossing(srichting) voor zijn of haar specifieke uitdaging trachtten te bieden.

Naar verwachting heeft de editie van de Constructeursdag in november 2013 plaats.

 

Verschillende van de congresbijdragen zijn terug te vinden in de november/december-editie van Constructeur.

 

Bekijk hier de foto's van de Constructeursdag 2012

 

Gerelateerd nieuws

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer op Cern gereed

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer op Cern gereed

De ontwerpstudie voor een nieuwe cirkelvormige, ondergrondse deeltjesversneller van 100 kilometer omtrek bij Cern in Genève is gepubliceerd. De superversneller moet de opvolger worden van de huidige LHC-versneller op…

Snelle en zuinige dataopslag met licht ‘doorbraak naar toekomstig fotonisch geheugen’

Snelle en zuinige dataopslag met licht ‘doorbraak naar toekomstig fotonisch geheugen’

Datacenters maken gebruik van magnetische harde schijven, maar daarmee kost het versturen van informatie veel energie. Licht is de meest energie-efficiënte manier om informatie mee te verzenden. Het is alleen niet…

In drie uur van Amsterdam naar Sydney

In drie uur van Amsterdam naar Sydney

Een hypersonisch vliegtuig kan acht keer sneller dan het geluid en tien keer sneller dan een hedendaags passagiersvliegtuig. Daarmee vlieg je in drie uur naar Australië. Deze vliegtuigen vliegen in de stratosfeer, waar…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

16 januari 2019, Veldhoven

Thermische analyse

Thermische analysetechnieken (zoals TGA, DTA, (MT)DSC, micro-calorimetrie, hoge snelheidscalorimetrie,...

21 januari 2019, Breda

2-daagse training CE-engineering en fabrikantschap

De Europese CE-richtlijnen gaan uit van het simpele scenario dat bij een verhandeld en/of in gebruik...

Meer agendapunten »