EO

Buiten de lijntjes kleuren

26 november 2012 om 16:25 uur - Maarssen

Buiten de gebaande paden. Daar liggen de oplossingen voor de vragen van morgen en constructeurs moeten zich niet laten leiden door de kaders en lijnen die hen op worden gelegd. Nee, ze moeten zelf het heft in handen nemen. Een gehoor van meer dan tweehonderd bezoekers - met onder hen een aanzienlijk percentage constructeurs - kon die boodschap na de Constructeursdag 2012 van 20 november 2012 mee naar huis nemen.


Wie die boodschap ter harte neemt, realiseert zich dat lichtgewicht ontwerpen niet betekent dat direct naar koolstofvezels of aluminium hoeft te worden gegrepen aldus Erik Tempelman van de TUDelft en een van de sprekers. En door buiten de traditionele paden te treden kan je met een achtergrond in de lucht- en ruimtevaarttechnologie letterlijk bruggen bouwen tussen de verschillende disciplines. Maar dan letterlijk zoals Jan Peeters van FibreCore - inderdaad vezelversterkte kunststof - de meer dan geboeide toehoorders met een keur aan praktijkvoorbeelden kon laten zien.

 

Onderwijs afschaffen 

‘Buiten de lijntjes kleuren' loont - zo hielden Piet van Rens en Riné Dora, beiden Senior Technology Consultant bij Settels Savenije van Amelsfoort - toehoorders vrij geïnterpreteerd voor: Laat je kinderen niet tussen de lijntjes leren schrijven en een kleurboek met plaatjes is ook uit den boze. Van Dora mocht het huidige onderwijskundig systeem wel helemaal afgeschaft - want niet inspirerend, maar belerend. En als er dan wel binnen de lijntjes gekleurd moeten worden, kunnen ontwerpers en constructeurs die maar beter zelf bepalen, aldus Henk Jan Pels verbonden aan de TU Eindhoven die verwachtte dat het tussen de constructeur en PLM echt nog wel wat kon worden.

 

Afscheid

De Constructeursdag, gehouden in de Fabrique in Maarssen, markeerde tevens het vijftigjarig bestaan van het vaktijdschrift Constructeur. Gedurende die halve eeuw werd dit lijfblad voor werktuigbouwkundige ontwerper en constructeur 32 jaar onafgebroken geleid door hoofdredacteur Leo de Ridder. Voor De Ridder - die wordt opgevolgd door Robin Zander - was het tevens zijn officieel afscheid. De Ridder mocht als voorlopig laatste wapenfeit een van de bezoekers een 3D Fused Deposition Modelling printer ter waarde van € 1.250,- overhandigen. De 3D printer werd beschikbaar gesteld door Leapfrog.

 

Problem shooters

De Constructeursdag bestond behalve uit een congresdeel, uit een innovatiemarkt met een keur aan bedrijven die zich in de ondertitel van het congres ‘out of the box ontwerpen' hadden herkend. Verschillende sprekers en bedrijven hielden bovendien zitting in speciale ‘problem shooters' sessies, die de bezoeker desgewenst van een oplossing(srichting) voor zijn of haar specifieke uitdaging trachtten te bieden.

Naar verwachting heeft de editie van de Constructeursdag in november 2013 plaats.

 

Verschillende van de congresbijdragen zijn terug te vinden in de november/december-editie van Constructeur.

 

Bekijk hier de foto's van de Constructeursdag 2012

 

Gerelateerd nieuws

Mobiele 3D-printer maakt defensiemissies goedkoper

Mobiele 3D-printer maakt defensiemissies goedkoper

Als militairen een 3D-printer meenemen op vredesmissies, kunnen ze tonnen besparen doordat ze op locatie onderdelen kunnen printen. Bovendien hebben ze de benodigde onderdelen sneller in hun bezit. Hetzelfde geldt voor…

Zeeworm inspireert tot onderwaterlijm

Zeeworm inspireert tot onderwaterlijm

Lijm en water zijn geen geslaagde combinatie. Toch heeft WUR-promovendus Marco Dompé het voor elkaar gekregen om onderwaterlijm te maken. Met dank aan de natuur.

Plastic recycling van binnenuit met zuren

Plastic nu eindelijk goed te recycleren

Wetenschappers van het Amerikaanse Berkeley Lab hebben plastics ontwikkeld die steeds opnieuw kunnen worden gerecycled in hoogwaardig materiaal van elke kleur, vorm of gedaante. Dat is zeldzaam, omdat kunststoffen…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 mei 2019, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week worden in heel Nederland wonderlijke en innovatieve technologieverhalen...

21 mei 2019, Mercure Hotel Roeselare

UPDATE MACHINEVEILIGHEID

Bij de laatste ontwikkelingen in machineveiligheid horen ook moderne interpretaties.

22 mei 2019, Gent

Advanced Engineering

Vakbeurs Advanced Engineering verzamelt 100 exposanten en 50 sprekers op het gebied van design,...

Meer agendapunten »