EO

Amerikaanse marine brengt zonnecellen onder water

11 juni 2012 om 15:05 uur - Washington (VS)

De vermogensdichtheid van GaInP en kristallijn silicium zonnecelen onder water, als functie van de diepte. (afb.: US Naval Research Laboratory)

Wetenschappers van het US Naval Research Laboratory (NRL) zijn letterlijk ondergedoken: zij willen zonnecellen ontwikkelen die onder water tot op een diepte van 9 meter kunnen worden gebruikt en die dan voldoende energie opleveren om elektronische sensorsystemen te voeden.


Het gebruik van autonome systemen en sensorplatforms onder water wordt ernstig beperkt doordat er geen geschikte langdurige voedingsbronnen voor zijn. Tot nu toe moeten ze het doen met voedingen, batterijen of zonnepanelen die zich boven water bevinden. Pogingen om zonne-energie onder water te gebruiken waren weinig succesvol, vooral omdat er weinig zonlicht doordringt en het gebruik van zonnecellen is geoptimaliseerd voor het het spectrum van zonlicht in lucht.

 

"Het gebruik van autonome systemen om de toestand onder water voor kortere of langere tijd te bekijken, neemt toe",  zegt Phillip Jenkins van NRL. "Water absorbeert zonlicht en het is een technische uitdaging om een zonnecel te ontwikkelen die deze onderwater-fotonen effectief kan omzetten in elektriciteit".

De absolute intensiteit van zonnestraling onder water is lager, maar de spectrale inhoud is smal en daardoor is een hoog conversierendement mogelijk als de zonnecel goed is aangepast aan het golflengtegebied. Eerdere pogingen om te werken met zonnecellen onder water werden uitgevoerd met kristallijne silicium zonnecellen en korter geleden met amorf silicium.

 

GaInP-cellen van hoge kwaliteit zijn geschikter voor onderwatergebruik. Zij hebben een hoog kwantumrendement bij golflengten tussen de 400 en 700 nanometer (zichtbaar licht) en een intrinsiek lage donkerstroom, die essentieel is voor een hoog rendement bij schaars licht.

Het door het water gefilterde zonnelicht ligt aan de blauwgroene kant van het spectrum en daarom zijn cellen met een grote bandkloof, zoals GaInP, onder water geschikter dan conventionele siliciumcellen, zegt Jenkins.

 

De eerste resultaten laten zien dat op een diepte van 9,1 m een vermogen van 7 W per vierkante meter wordt gehaald.

 

Gerelateerd nieuws

Zelf higgsdeeltjes jagen? Atlas maakt zijn LHC-metingen openbaar

Zelf higgsdeeltjes jagen? Atlas maakt zijn LHC-metingen openbaar

Wie het wil, kan nu in echte waarnemingen van botsende protonen op zoek gaan naar aanwijzingen voor het higgsdeeltje. De Atlas-detector stelt daartoe voor het eerst echte meetgegevens beschikbaar, alsmede de benodigde…

Meer zicht op kleine innovatieve bedrijven in Nederland

Meer zicht op kleine innovatieve bedrijven in Nederland

Nederland doet het economisch goed, maar op het gebied van innovatie blijven we enigszins achter. Althans, dat lijkt uit de cijfers. Maar is in die cijfers wel alle innovatiekracht in Nederland meegenomen? Het CBS en het…

Lift groeit mee met woontoren

Lift groeit mee met woontoren (video)

Mitsubishi Elevator Europe (MEE) werkt aan een innovatieve lift voor de hoogste woontoren van de Benelux. De lift kan meegroeien met de bouw van het 200 meter hoge gebouw en bevat diverse technische innovaties.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

18 februari 2020

Minimize your PCB cost drivers

Webinar

25 februari 2020, Neurenberg (DE)

Embedded World

Internationale vakbeurs voor embedded systemen

3 maart 2020, Den Bosch

High Speed and Radio frequency PCBs

Seminar about High Speed and Radio frequency PCBs

Meer agendapunten »