EO

Elektrische auto ontploft in China (video)

02 juni 2012 om 14:59 uur - Shenzen (China)

Een dodelijk ongeval met een elektrische auto in China heeft geleid tot een discussie over de veiligheid van batterij-aangedreven voertuigen.


De bestuurder en twee passagiers kwamen in Shenzhen (Zuid-China) om bij een brand in een elektrische taxi van het type E6 van de Chinese autofabrikant BYD (Build your Dreams) na een aanrijding met een sportauto.

 

Extreme omstandigheden

De fabrikant schreef een en ander toe aan de extreme omstandigheden van de botsing. Zo zou er met zeer hoge snelheid op de taxi zijn ingereden. Volgens de fabrikant waren de lithium-ion batterijen wel degelijk getest op brand en voldoen ze aan alle veiligheidsnormen. Het ongeluk werpt evenwel een schaduw op de plannen van BYD om samen met Daimler een gemeenschappelijke elektrische auto voor de Chinese markt te bouwen. Ook de Amerikaanse investeerder Warren Buffett zou daarbij betrokken zijn.

 

Twijfel over veiligheid elektrische auto's

"Het incident toont aan dat er nog steeds problemen zijn met de kwaliteit, design en technologie van elektrische auto's," citeerde de Engelstalige krant Global Times  vicedirecteur Su Hui van de Chinese Auto Dealers Association. Hij sprak van een "waarschuwingssignaal". Lo Kok-Keung, een deskundige van de Hong Kong Polytechnic University, zei tegen de South China Morning Post dat een volledig opgeladen lithium batterij kan exploderen bij een ernstig auto-ongeluk.

 

"Het ongeluk kan kortsluiting veroorzaken, wat op zijn beurt de warmte van de batterij opjaagt en deze binnen enkele seconden kan doen laten ontploffen," aldus de ingenieur. "Dit is een groot verborgen risico van elektrische auto's, dat niet bestaat in benzineauto's." Dit voorval zou een zware tegenslag voor de EV-ambities van de Chinese regering kunnen betekenen. Een lokale journalist bevestigde desgevraagd in opdracht van de provincie niet kritisch over het incident te zullen berichten.

 

Snelle ontwikkelingen

In de stad Shenzhen, tevens vestigingsplaats van autofabrikant BYD, rijden volgens wetenschapstijdschrift Caixen ongeveer 300 elektrische en hybride voertuigen. Dit jaar moeten daaraan 2000 elektrische bussen en taxi's worden toegevoegd. Het tijdschrift citeerde ook deskundigen die stelden dat de testprocedure voor elektrische auto's de snelle technologische ontwikkelingen nauwelijks bij kunnen benen. Een woordvoerster van Daimler in Stuttgart verklaarde dat het incident geen invloed heeft op de joint venture met BYD.

 

Mocht het ooit komen tot import van BYD-producten in Nederland dan is Autobinck Holding de importeur. Het Haagse autobedrijf verwierf al in 2008 de importrechten van BYD voor Nederland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Slovenië.

 

bron: Automobiel Management

 

Gerelateerd nieuws

Primeur: grondradar brengt ondergrondse Romeinse stad volledig in kaart

Primeur: grondradar brengt ondergrondse Romeinse stad in kaart

Archeologen uit Gent en Cambridge zijn er voor het eerst in geslaagd om met behulp van een geavanceerde grondradar (GPR) een complete kaart te maken van een ondergrondse stad. De techniek zorgt voor een doorbraak in het…

Schiphol ziet toekomst in Hyperloop

Schiphol ziet toekomst in Hyperloop (video)

Voor 12,5 miljoen van de passagiers die in 2050 via Schiphol reizen, zou de hyperloop een geschikt alternatief zijn voor vliegen. Dat blijkt uit onderzoek door Schiphol en Hardt Hyperloop. De partijen denken dat de…

Bedrijven steeds digitaler maar investering in cybersecurity neemt niet toe

Bedrijven steeds digitaler maar investering in cybersecurity neemt niet toe

Europese organisaties maken steeds meer gebruik van digitale technologieën maar de budgetten voor cybersecurity nemen niet toe. Dit blijkt uit het Thales European Data Threat Report van 2020 waarvoor 509 Europese…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 juni 2020, online

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

29 juni 2020, online

Hydrogen Next

Green Team Twente toont de ontwikkelingen en de mogelijkheden van waterstof

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

Meer agendapunten »