EO

Halfgeleider-roadmap dwingt nieuwe oplossingen af

14 maart 2011 om 16:55 uur - Leuven

Deze fotonica-wafer moet helpen om de snelheid van de informatieoverdracht van en naar computerchips substantieel te vergogen. (foto: Imec)

Een blik op de International Technology Roadmap for Semiconductors toont de uitdagingen: als de ontwikkelingen in de communicatietechniek op de huidige voet doorgaan, dan moet in het jaar 2020 aan de uitgang van de desbetreffende chips 100 terabit per seconde worden overgedragen. Voor degenen die nog in megabits rekenen: dat zijn 100 miljoen megabit per seconde


Er bestaat momenteel nog geen technologie die met zo'n enorme overdrachtscapaciteit uit de voeten kan. In het kader van zijn industrieprogramma heeft nu Imec in Leuven zich gecommitteerd om samen met de Universiteit Gent een oplossing te vinden. met de huidige kennis leidt er slechts één weg naar die oplossing: via silicium-fotonica. Niet alleen de minuscule afmetingen van de componenten, maar ook de compatibiliteit met de belangrijkste halfgeleiderprocessen leiden tot deze conclusie. een eerste stap op weg naar nieuwe, ultrasnelle I/O-technologie tussen chip en omgeving is de ontwikkeling van een siliciumwafer met fotonische omzetters, die - parallel geschakeld - de reusachtige hoeveelheden data in het elektronicadomein  kunnen omzetten in optische data, en omgekeerd.

 

De universiteit van Berkeley pakt het onderwerp van een andere kant aan: als je de data lang fotonische weg wilt overdragen dan is er een monochromatische drager nodig in de vorm van een laserbron. Die zou je dan direct op de siliciumchips willen integreren, maar dat leidt tot problemen. Lasers worden gemaakt van AIIIBV-verbindingen en het kristalrooster daarvan verdraagt zich niet met het kristalrooster van silicium. Bovendien is voor het vervaardigen van II-V-verbindingen een temperatuur nodig van ongeveer 700 °C, maar zo'n temperatuur beschadigt de siliciumchips.

 

De onderzoekers bewandelen, onder leiding van professor Connie Chang-Hasnain, nu een nieuwe weg: ze kweken een nanozuiltje van het II-V-materiaal indiumgalliumarsenide op het silicium. Daarmee kan in het nabije infrarood bij ongeveer 900 nm de gewenste dragerstraling worden gegenereerd. Deze zuiltjes zijn aan elke zijde kleiner dan een golflengte  Bij de vervaardiging ervan wordt gebruik gemaakt van de gangbare CMOS-technologie, zodat er geen nieuwe complexe productiestructuren nodig zijn.

[bild2]

 

[bild3]

De Berkeley University laat zien hoe je op een siliciumwafer - ondanks verschillende kristalstructuren - een nanolaser van III-V-verbindingen kan aanbrengen. Dit zijn afbeeldingen van e vervaardigde laser-nanozuiltjes. (foto: Connie Chang-Hasnain Group, Berkeley University)  

 

Gerelateerd nieuws

Zeeworm inspireert tot onderwaterlijm

Zeeworm inspireert tot onderwaterlijm

Lijm en water zijn geen geslaagde combinatie. Toch heeft WUR-promovendus Marco Dompé het voor elkaar gekregen om onderwaterlijm te maken. Met dank aan de natuur.

Industriesector gebruikt verouderde industriele automatisering

Industrie gebruikt verouderde industriële automatisering

Uit onderzoek van Trend Micro Incorporated, wereldwijd leider in cybersecurity-oplossingen, blijkt dat veel bedrijven in de industriesector kwetsbaar zijn door het gebruik van netwerken met achterhaalde technologie. Dit…

Nieuw Topsectoren- en Innovatiebeleid

Nieuw Topsectoren- en Innovatiebeleid

Het kabinet heeft 25 missies vastgesteld om de Nederlandse economie te versterken binnen de maatschappelijke thema’s energietransitie & duurzaamheid; landbouw, water & voedsel; gezondheid & zorg en…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 mei 2019, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week worden in heel Nederland wonderlijke en innovatieve technologieverhalen...

21 mei 2019, Mercure Hotel Roeselare

UPDATE MACHINEVEILIGHEID

Bij de laatste ontwikkelingen in machineveiligheid horen ook moderne interpretaties.

22 mei 2019, LIMTEC+ Diepenbeek

UPDATE MACHINEVEILIGHEID

Bij de laatste ontwikkelingen in machineveiligheid horen ook moderne interpretaties.

Meer agendapunten »