EO

Microfilm in kleur - 500 jaar houdbaar

03 juni 2010 om 15:59 uur - Ludwigsburg

Opgeslagen archiefmateriaal (foto: Achim Käflein/FhG IPM)

De ontwikkeling van de laser-filmbelichter Arche van het Fraunhofer Institut für Physikalische Messtechnik (IPM) in Freiburg maakt het voor het eerst mogelijk om kwalitatief hoogwaardige kleurenopnamen te archiveren op een 35-mm microfilm als ‘Ilfochrome' die gedurende lange tijd stabiel blijft. De special film wordt geproduceerd door Ilford.


Eerst worden de gegevens van de originelen gedigitaliseerd en vervolgens met lasertechnologie in slechts een enkele stap belicht op de film. De zo gemaakte filmopnamen hebben - onder de juiste opslagomstandigheden - een levensduur van meer dan 500 jaar en zijn te vermenigvuldigen door middel van een eenvoudige contactkopie. Indien gewenst kunnen de data met behulp van een scanner worden gedigitaliseerd. Het prototype van de laser-filmbelichter staat in het archief van Baden Württemberg, in Ludwigsburg.

Tot nu toe bestonden microfilms voor archiveringsdoeleinden alleen in zwart/wit. De nieuwe opslagtechniek in kleur is dus een geweldige stap vooruit en onmisbaar voor de opslag van allerlei soorten historische documenten. De kleurenmicrofilm heeft een hoge resolutie. Op een foto van 32 x 45 mm (het zogeheten frame) kunnen honderden megabytes worden opgeslagen. Boeken en ook schilderijen zijn daarmee natuurgetrouw te kopiëren.

De momenteel gangbare opslagmedia, zoals diskettes, harde schijven, halfgeleidergeheugens of CD's hebben stuk voor stuk nadelen - ten aanzien van levensduur (zoals bij CD's) of voortdurende veranderende standaarden dankzij technische vooruitgang. Wie kan er nu nog een 25 jaar oude floppy disk lezen?

 

Bron: Fraunhofer Institut für Physikalische Messtechnik (IPM)

 

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »