Studenten van de TU Delft presenteren nieuwe duurzame race-auto

Het DUT Racing team van de TU Delft presenteerde op dinsdag 10 juni de nieuwe duurzame race-auto voor de Formula Student evenementen, de DUT08. Door een combinatie van een motor die rijdt op E-85 (85% bio-ethanol) en een lichtgewicht ontwerp, laten de studenten zien dat duurzaamheid en goede prestaties samen kunnen gaan. Henk Wapstra, teammanager […]

Het DUT Racing team van de TU Delft presenteerde op dinsdag 10 juni de nieuwe duurzame race-auto voor de Formula Student evenementen, de DUT08. Door een combinatie van een motor die rijdt op E-85 (85% bio-ethanol) en een lichtgewicht ontwerp, laten de studenten zien dat duurzaamheid en goede prestaties samen kunnen gaan.

Henk Wapstra, teammanager van het DUT Racing team, ziet het gebruik van E-85 als stap in de zoektocht naar alternatieven voor fossiele brandstoffen in de race industrie. Met geringe aanpassingen kan een conventionele benzinemotor namelijk al rijden op E-85.

Gewicht besparen
Niet alleen op het gebied van brandstof is gekeken naar duurzame oplossingen. Zo staat het DUT Racing team al jaren bekend om zijn lichtgewicht ontwerp. Zo wordt het verbruik van de motor verminderd en de prestaties verbeterd. Deze manier van ontwerpen is vorig jaar al zeer succesvol gebleken toen het team een tweede plaats wist te behalen op de wereldkampioenschappen op het Silverstone circuit. Door slim gebruik te maken van koolstofvezels weet het team al jaren gewicht te besparen. Dit vereist het maken van vele computersimulaties en crashtests, om de veiligheid van de coureur te kunnen waarborgen.

Formula Student
De studenten doen met deze nieuwe race-auto mee aan de Formula Student competitie. Dit is een competitie waar wereldwijd 400 technische universiteiten aan meedoen. Het DUT Racing team doet binnen deze competitie mee aan de evenementen op het Silverstone- en Hockenheim-circuit. In deze competitie wordt niet alleen gelet op de prestaties van de auto zoals acceleratie en weggedrag, ook wordt het ontwerp, de produceerbaarheid, de inventiviteit en de veiligheid van de race-auto onder de loep genomen. Zo worden de studenten op kwaliteiten beoordeeld die verder gaan dan een eenmalige race-prestatie.

Door de beoordeling van de race-auto door professionals uit de auto-industrie en de racerij worden de studenten genoodzaakt alle keuzes goed te verantwoorden. Hierdoor worden ze klaargestoomd voor een carrière in de auto-industrie. Een aantal studenten van de team van voorgaande jaren heeft dan ook een baan in deze branche gevonden. 

www.dutracing.nl/.