Nieuwegein heeft grootste auto-oplaadstation van Europa

In de nacht van donderdag 23 op vrijdag 24 juni opende gedeputeerde Remco van Lunteren van de provincie Utrecht het openbare GreenCab oplaadstation voor elektrische auto’s in Nieuwegein. Met twee 2-voudige snelladers (type Epyon) en drie 2-voudige normale laadpunten (type ICU) is het laadstation met tien laadpunten in een klap het grootste oplaadstation voor elektrische auto’s van van heel Europa.

In het proeftuinproject elektrische mobiliteit wil GreenCab veel ervaring opdoen met schoon elektrisch vervoer. Met de komst van dit laadstation wordt een grote stap voorwaarts gezet. Naast de eigen vloot van inmiddels twaalf elektrische GreenCab taxi’s is het laadstation ook toegankelijk voor andere elektrische auto’s.

Laden binnen 15 tot 30 minuten

Bij de snelladers is de auto binnen 15 tot 30 minuten weer geheel opgeladen. Bij normale laders bedraagt de totale laadtijd vier uur en gewoon aan het stopcontact duurt het acht uur. Het station is geïnstalleerd door Epyon in samenwerking met netbeheerder Stedin. En voor de stroom is een groene-stroomcontract afgesloten met Eneco. Daarmee is elektrisch rijden 100% schoon en duurzaam.

Slim schakelen

Om hoge kosten te vermijden heeft Prestige GreenCab op aanraden van Stedin een kleinere aansluiting aangevraagd. Om te voorkomen dat de stoppen eruit gaan heeft Stedin een schakeling ontwikkeld, die het beschikbare vermogen op een slimme manier verdeelt als er meer auto’s aan het laden zijn. Het GreenCab Laadstation met vijf tweevoudige laadpunten is alvast in het klein wat er gebeurt als er straks op grote schaal op meer plekken in het net wordt opgeladen.

Vier intelligente snelladers

Epyon heeft in Nieuwegein een meervoudig systeem geïnstalleerd waarmee tot vier snelladers simultaan operationeel kunnen zijn. Daarmee kan Prestige GreenCab haar taxi’s binnen 15 tot 30 minuten helemaal opladen, om daarna weer de volgende klant te kunnen vervoeren. Ook de snelladers zijn voorzien van een slim softwaregestuurd schakelsysteem. Epyon’s power routing software zorgt ervoor dat  vier auto’s simultaan snel geladen kunnen worden zonder noodzaak voor een zware netaansluiting.

Landelijk netwerk

De snelladers van Prestige GreenCab zijn onderdeel van het landelijk netwerk van The New Motion. In dit netwerk zitten 25 snelladers, die allemaal voor eind 2012 geopend zullen worden. Met een oplaadpas zullen elektrische rijders overal in Nederland kunnen snelladen.