Categories: Actueel

Nieuwe zoeksoftware vindt elk detail in videoarchief

"Door de kennis van Europese experts uit diverse domeinen te bundelen, zijn we erin geslaagd een systeem te creëren dat gebouwen, locaties, gezichten, voorwerpen en gebeurtenissen in videomateriaal automatisch herkent", zegt professor Tinne Tuytelaars, onderzoekster bij iMinds-KU Leuven en de wetenschappelijke coördinatrice van het vierjarige Europese Axes-onderzoeksproject. "Daarnaast hebben we spraakherkenningstechnologie geïntegreerd waardoor gebruikers ook kunnen zoeken op basis van gesproken woorden in de videofragmenten." 

Zelflerend

Die werkwijze verschilt in hoge mate van die van bestaande zoekmachines. Momenteel moet videomateriaal vooraf worden getagd voordat het doorzoekbaar wordt. Nadat de zoekresultaten worden weergegeven, is er opnieuw een handmatige tussenkomst nodig om de geselecteerde video’s door te spoelen en het juiste fragment te vinden. Huidige tools vragen ook vaak om het videomateriaal naar openbare databases te uploaden, wat niet altijd mogelijk is vanwege auteursrechten en privacyregels. "Axes heeft dat uploadprobleem niet", zegt Tuytelaars. "De technologie kan gedownload worden en gebruikers kunnen ze veilig toepassen op hun privécollecties. Ze komen ook automatisch uit bij het juiste fragment binnen de video. Doorspoelen hoeft dus niet meer." 

Axes is bestemd voor mediaprofessionals, journalisten, onderzoekers en consumenten. Voor elk van die gebruikersgroepen werd een interface gemaakt die specifiek op hun vereisten is afgestemd. Daardoor kunnen ze het maximale uit hun videoarchieven halen. Het zelflerende vermogen van het systeem speelt daarbij een sleutelrol, zeggen de onderzoekers. "Wanneer gebruikers een zoekactie zoals ‘bril met hoornen montuur’ invoeren, raadpleegt de tool het internet om op te zoeken wat zoiets precies is. Daarna gebruikt het systeem die kennis om het videoarchief te doorzoeken. Die zoekactie verloopt volledig taalonafhankelijk. En dat maakt het zoeken een pak efficiënter". 

Downloaden

Het Axes-consortium stelt de technologie grotendeels beschikbaar als opensourcesoftware. Wie de zoekmachine dus wil loslaten op het eigen videoarchief, kan deze hier downloaden. De onderzoekers geven wel mee dat de technologie is gemaakt voor gebruik op een server of krachtige laptop. 

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

2 dagen ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

2 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

2 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

2 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

2 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

2 dagen ago