Nieuwe wearable zorgt voor voldoende zonuren

Met de lange dagen op kantoor en de donkere dagen in zicht, krijgen we lang niet altijd genoeg zonlicht. Met een nieuwe wearable genaamd LYS die meet hoeveel zonuren je per dag krijgt, hoeft dat geen probleem meer te zijn.

Daglicht zorgt ervoor dat ons metabolisme begint te werken, het geeft ons energie en verhoogt onze concentratieniveaus. Na zonsondergang produceert ons lichaam melatonine, voor een goede nachtrust. Wanneer we niet genoeg daglicht krijgen, hebben we minder energie. Teveel licht in de avond zorgt juist weer voor een minder goede nachtrust. De wearable gadget, ter grootte van een euromunt laat via sensoren en een bijbehorende app weten aan wat voor licht je bent blootgesteld en geeft tips.

Biologische klok
Voor de sensor zijn specifieke algoritmen ontwikkeld om de fotoreceptoren in de ogen te simuleren en de biologische klok te berekenen. Input die door de sensor wordt verzameld, wordt geanalyseerd en omgezet naar bruikbare data die de gebruiker inzicht geeft, direct weergegeven in de app.

Verdriedubbeling energieniveau
De eerste resultaten zijn positief. Een pilot laat zien dat na drie weken gebruik van de wearable, gebruikers tot 40% minder tijd nodig hebben om in slaap te vallen, en een verdriedubbeling ervaren van het energieniveau gedurende de dag. Door kleine aanpassingen in de dagelijkse routine, zoals oversteken naar de zonnige straatzijde of bij het raam lunchen konden gebruikers blijvende vooruitgang boeken. LYS is vanaf februari 2018 beschikbaar.