Categories: Actueel

Nieuwe technieken nodig voor bewaking bruggen en kademuren Amsterdam

De gemeente Amsterdam lanceerde in 2019 het programma ‘Bruggen en kademuren’ om 829 bruggen en 205 kilometer kademuren te onderzoeken, monitoren en repareren. Fugro is vanaf het begin betrokken geweest bij het verstrekken van informatie met behulp van traditionele meettechnieken op basis van tachymetrie en nivellering. Met deze methodes meten Fugro en twee andere dienstverleners momenteel gemiddeld 80 objecten per maand.

De omvang van het programma vereist echter efficiëntere monitoringtechnieken en Fugro’s TotaLite en mobiele laserscanning worden als oplossing uitgeprobeerd. Fugro TotaLite analyseert beelden van permanent vaste compactcamera’s om vervorming te meten en de mobiele lasers scannen bruggen en kades vanaf het water. Eventuele vervormingen worden bepaald aan de hand van de laser-verworven puntenwolken en de resulterende Geo-data van beide methoden is direct beschikbaar voor analyse via het online platform Gaia.Monitoring. Martin van de Veer, projectmanager van Fugro: "We zijn ervan overtuigd dat deze technologieën een belangrijke bijdrage zullen leveren aan het programma en een snellere, nauwkeurigere en meer kosteneffectieve monitoring zullen realiseren om de veiligheid van de Amsterdamse bruggen en kademuren voor de meer dan 800.000 inwoners van de stad."

Heeft u ook een innovatie?

Bart Schoorl, contractmanager bij de gemeente Amsterdam: "De gemeente Amsterdam daagt de markt uit om met nieuwe oplossingen en innovaties te komen. Ons raamcontract voor monitoring biedt ruimte om bestaande technieken uit te proberen en we gebruiken de uitkomsten om samen met dienstverleners als Fugro te zoeken naar de beste manier om op te schalen."

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

49 minuten ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

1 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

1 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

2 uur ago

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

4 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

4 dagen ago