Categories: Actueel

Nieuwe normen elektrisch lassen

Deze commissie had tot taak het Nederlandse standpunt in te brengen in de mondiale en Europese normalisatiecommissies op het gebied van elektrisch lassen. Alle bij dit vakgebied betrokken Nederlandse bedrijven en organisaties kunnen via deelname aan de commissie bij NEN hun inspraak bij dit internationale normalisatieproces waarborgen.

IEC

NEN is lid van de wereldwijde organisatie voor normalisatie in de elektrotechniek IEC, waar in diverse Technische Commissies internationale normen worden opgesteld. Een van die Technische Commissies is TC 26 ‘Electric Welding’. Door TC 26 is in de loop der jaren de dertiendelige normserie NEN-EN-IEC 60974 ontwikkeld voor de producten en de NEN-EN-IEC 62135-reeks voor de veiligheids-, installatie- en EMC-aspecten van elektrisch lassen.

Cenelec

NEN is ook lid van Cenelec, het Europese normalisatie-instituut voor de elektrotechniek. Dat heeft op dit gebied twee Technische Commissies: TC 26A voor booglasapparatuur en TC 26B voor weerstandslassen.

NEN

De opnieuw op te richten normcommissie bij NEN gaat de belangen van Nederland behartigen bij zowel IEC als Cenelec. Alle bedrijven, organisaties en andere belanghebbenden die aan deze commissie willen deelnemen kunnen contact opnemen met ir. Harry E. van Doornum bij NEN, telefonisch via (015) 2 690 128 en per e-mail.
Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

14 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

16 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

17 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

17 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

17 uur ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

23 uur ago