Nieuwe generatie uitvinders toont werk

Experimenten, onderzoeken en interactieve installaties: Bijna tachtig afstudeerders aan de opleiding Communication & Multimedia Design van Avans Hogeschool in Breda presenteren hun afstudeerwerk. In eerdere jaren maakten studenten landelijk furore met hun serious games, levend behang en beeldhorloge.

De studie Communication & Multimedia Design van Avans Hogeschool is een jonge, dynamische opleiding die studenten klaarstoomt tot ontwerpers van interactieve producten en diensten. De behoeften van mensen staan hierin centraal. De 77 studenten die na dit jaar klaar zijn met de vierjarige hbo-opleiding, schotelen de bezoekers van de expositie een totale beleving voor.

Zo prikkelt student Roy de Bruyn de zintuigen met zijn grootschalige onderzoek naar geur, dat hij Roosgeurige Communicatie noemt. ‘Mijn project gebruikt de intuïtie van mensen om met informatie verbanden te leggen en conclusies te trekken op het gebied van geur.’ Student Martijn van der Wielen maakte Bonzo, een wezentje dat afval eet en gevaarlijk dicht in de realiteit komt. Jero Kühne toont zijn verbluffende 3D-graphics.

Laaggeletterden helpen

Ook zijn er verschillende serious games, leerzame spellen, te spelen. Student Jorrit Monné heeft er een gemaakt die laaggeletterden helpt. ‘Als jij een boek leest, vorm je een wereld in je hoofd. Voor iedereen is deze wereld uniek. Laaggeletterden lezen bijna niet en missen deze mooie ervaring’, legt hij uit. In zijn spel Pencilmania maak je een link tussen woorden en vormgeving. ‘Langzamerhand vorm jij je eigen wereld, terwijl je woorden leert.’ Voor twijfelaars maakte student Anika Maessen de perfecte installatie, die helpt bij het maken van keuzes. ‘Tijd voor een gelukkiger leven door te leren kiezen’, stelt ze.

Jens Poots las in een onderzoek dat kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool minder fit zijn dan hun leeftijdsgenootjes van dertig jaar geleden. Ook hem viel op hoe leeg de lokale trapveldjes tegenwoordig zijn. Hij presenteert zijn plan met de naam ‘hup, naar buiten!’ om kinderen te stimuleren lekker actief buiten te spelen.

iPhone-applicatie voor échte wereld

Student Alwin Zwets vindt dat we te weinig kijken naar de wereld om ons heen. Hij maakte een iPhone-applicatie, juist om op avontuur te gaan in de echte fysieke ruimte. ‘Inspiratie die je oppikt uit de omgeving kun je in woord en beeld delen met anderen die in de buurt zijn. Het spoort aan om naar buiten te gaan en anders naar je omgeving te kijken. Het geeft een extra beleving!’ Ferry van Iersel en Frank van Krieken hebben pakketten gemaakt om social media bij bedrijven optimaal in te zetten voor marketing.

Deze en nog veel meer innovatieve ideeën en installaties zijn te zien én te beleven op Avans Hogeschool aan de Lovensdijkstraat 63 in Breda. Op vrijdag 25 juni is de expo voor iedereen geopend van 13.00  tot 19.00 uur en zaterdag 26 juni van 11.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis. Meer informatie over het werk van de afstudeerders is te vinden op de website http://www.cmdexpo.nl/