Nieuwe chip voor energiemeters

NXP Semiconductors heeft de EM773 energiemeter-chip ontwikkeld – ‘s werelds eerste 32-bit ARM-gebaseerde oplossing die specifiek is ontwikkeld voor non-billing oplossing voor elektriciteitsmeting.

De afgelopen jaren zijn Advanced Metering Infrastructure (AMI) en slimme meters populair geworden bij regelgevers en nutsbedrijven als middel om verfijndere prijsmodellen en tarieven te introduceren en bovendien om klanten aan te moedigen om hun energieverbruik overeenkomstig aan te passen. Met de EM773-chip gaat NXP qua energiemeting een stap verder dan deze traditionele factureringscontext, door het voor systeemontwikkelaars eenvoudig te maken om energiemetingsfunctionaliteit te integreren in vrijwel elk type apparaat. Ook maakt het informatie over het stroomverbruik toegankelijker voor de eindgebruiker. Met de nieuwe chip kunnen consumenten en industriële gebruikers in real-time toezicht houden op het energieverbruik. Dit kan via apparatuur die varieert van slimme stekkers, slimme appliances en groene consumentenelektronica tot het creëren van submeters, industriële submeters en zelfs clusters van in een rack geplaatste servers in het data center.

Meet-engine

De EM773 energiemeter-chip is uitgerust met een meetsysteem engine met automatische enkelvoudige fase, stroom- en energiemeting en bevat een API die het ontwerpen van non-billing meetapplicaties sterk vereenvoudigt. De NXP EM773 is gebaseerd op een ARM Cortex-M0 processor.

"Met de EM773 maakt NXP de snelle ontwikkeling van innovatieve apparatuur mogelijk die ons energieverbruik ingrijpend zal veranderen – thuis, onderweg en in industriële omgevingen.Energiebesparing staat hoog op de agenda bij consumenten en bedrijven. Bij de meeste moderne elektrische apparaten is het echter lastig om er achter te komen hoeveel energie er op elk gegeven moment daadwerkelijk wordt verbruikt. Slimme apparatuur die meet en communiceert hoeveel energie wordt verbruikt is een potentieel krachtig hulpmiddel bij het beheren van het energieverbruik," zegt Jan Willem Vogel, Sr. Director, Marketing Manager Industrial bij NXP Semiconductors. "De energiemeter-chip ‘maakt metrologie eenvoudig’ – het maakt het ontwerpen van non-billing slimme meetapplicaties bereikbaar voor ontwerpers zonder een diepgaande kennis van meetsystemen."

Demonstratiekit

Door gebruik te maken van het ARM Cortex-M0 platform biedt de NXP chip ondersteuning voor complexe communicatietaken zoals het draaien van een veelzijdige draadloze m-bus stack. Dit zorgt ervoor dat gegevens over het energieverbruik snel door de hele woning of het bedrijf kunnen worden verzonden en zichtbaar gemaakt op andere apparatuur, zoals PC’s en smartphones. De standaard demonstratiekit voor de EM773 is beschikbaar inclusief draadloze stekkermeter die data van de metrologie engine via de draadloze m-bus verstuurt naar een USB-gebaseerde dongel. De USB-dongel maakt gebruik van de OL2381 draadloze transceiver en de LPC1343 microcontroller, beide ook van NXP.

De NXP metrologie engine, die toegankelijk is via een eenvoudige API, berekent automatisch het actieve vermogen in Watts, met een nauwkeurigheid van 1 procent; de engine berekent tevens het reactieve vermogen, schijnbare vermogen, de vermogensfactor ratio en zelfs de THD (Totale Harmonische Vervorming). Daarnaast zijn gegevens over kilowatturen (kWh) geïntegreerd in de, bij de energiemeter-IC demokit, meegeleverde open-source stekkermeter applicatie. Deze gegevens kunnen worden verstuurd naar, en tevens getoond worden op een PC.

Het krachtige 32-bit Cortex-M0 platform biedt systeemontwikkelaars prestaties tot 48 MHz, met behoud van een kleine footprint en lagere siliciumkosten gelijk aan die van een traditionele 8- of 16-bit MCU. Met 32KB flash- en 8KB SRAM-geheugen ondersteunt de NXP EM773 complexe klantapplicatiesoftware en biedt efficiënte implementatie door vermindering van het aantal benodigde externe componenten. De EM773 verlaagt de kosten nog verder via de beschikbaarheid van NXP’s volledige demo-ontwerp, alsmede door ondersteuning van de standaard ARM toolchain omgeving.

Beschikbaarheid en links

De NXP EM773 is in massaproductie en per direct leverbaar. De EM773 demokit zal worden gedemonstreerd op de NXP stand op electronica 2010 in München, Duitsland (hal A4, stand 542). Productinformatie over de EM773 en de software voor de stekkermeter, de USB transceiver en de PC demo-applicaties is gratis te downloaden via NXP’s Smart Metering pagina