Nieuw robotsysteem voor webwinkels (video)

Een boek, stuk speelgoed of huishoudelijk apparaat bestellen is dankzij webwinkel en uitgekiende logistiek tegenwoordig een kwestie van een muisklik. De flessenhals in de logistieke keten is het magazijn waar veel grijp- en herkenhandelingen nodig zijn die nog niet automatisch door robots kunnen worden uitgevoerd. Team IFL PiRo van het Karlsruher Institut für Technologie probeert daar wat aan te doen.

Het team nam dit jaar deel aan de Amazon Robotics Challenge in Nagoya en werd daar zevende. Tijdens deze wedstrijd hebben de onderzoekers van het Institut für Fördertechnik und Logistiksysteme (IFL) naar eigen zeggen veel geleerd.

Nieuw opslagconcept

Het team is met een nieuwe opslagconcept van start gegaan. In plaats van de goederen in een conventionele stelling te plaatsen, leggen ze de objecten in mobiele kratten die horizontaal om een centrale robotarm zijn geplaatst. Deels zijn de kratten als schuifladen door de robots zelfs de bedienen, zodat een opslag over meerdere verdiepingen mogelijk is.

Hoewel de capaciteit van dit systeem op het eerste gezien kleiner is dan van een stellingensysteem met dezelfde oppervlakte, kan de capaciteit enigszins worden verhoogd. In het magazijn van de toekomst zou een tweede robot de gewenste kratten kunnen halen en brengen.

Omdat de huidige magazijnsystemen technisch zijn uitontwikkeld, wilden de onderzoekers een volledig nieuw systeem voor de 21e eeuw ontwikkelen, dat de voordelen van een robotgrijper volledig tot hun recht laten komen.

Het totale systeem werd daarom zodanig gerangschikt dat alle handling-acties – herkennen, grijpen, oppakken, neerleggen – met vergelijkbare bewegingspatronen konden worden uitgevoerd. Hierdoor wordt de planning en beweging van de bewegingen duidelijk eenvoudiger, sneller en veiliger.

Bovendien kan aldus een laserscanner (zoals die in automatische transportsystemen wordt toegepast voor veiligheidsfuncties) de niveaus in de kratten bewaken. Hierdoor kan een goede uitvoering van het grijpen, oppakken en het transport worden gecontroleerd.

Grijpen

Om de artikelen op te pakken, gebruikt de robot een grijper of een zuignap. Afhankelijk van het artikel beslist de besturing zelfstandig voor de passende techniek en kiest de bijpassende parameters en oppakpunten. Een camera levert twee- en driedimensionale beeldinformatie.

Beeldherkenningssoftware en neuronale netwerken herkken daarbij de objecten. Grijppunten kunnen bij het inleren van de objecten worden bepaald of via de objectherkenning uit de positie en grootte van het object worden berekend.