Welke prijzenswaardige taak kun je in 22 minuten volbrengen? Ruim een bureau op, handel e-mails en andere correspondentie af, of vestig een record voor de levensduur van fusieplasma in een tokamak.
De West tokamak, die wordt geëxploiteerd door de Franse Commissie voor Alternatieve Energieën en Atoomenergie (CEA), vestigde in februari 2025 dit tijdsrecord voor plasmaduur van 1.337 seconden. De mijlpaal werd bereikt bij een plasmatemperatuur van 50 miljoen graden Celsius door waterstofplasma gedurende de testduur te handhaven door injectie van 2 MW aan verwarmingsvermogen.
Volgens CEA “toont deze sprong voorwaarts aan hoe onze kennis van plasma’s en de technologische controle ervan over langere perioden steeds volwassener wordt, en biedt het hoop dat fusieplasma’s gedurende langere tijd kunnen worden gestabiliseerd in machines zoals ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor).”
Het doel is om het onstabiele plasma te beheersen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat alle componenten die ermee in contact komen de straling kunnen verdragen zonder besmet te raken of af te breken. Onderzoekers zullen zich vervolgens richten op het intensiveren van de inspanningen om langere plasmaduren aan te tonen – tot wel enkele uren in totaal – en om het plasma tot nog hogere temperaturen te verhitten.
Met een plasmasnijder o.i.d. kan je plasma in stand houden met veel minder energie toevoeging…. Hoe kan je daar nou zo trots op zijn?
Zeer belangrijke ontwikkeling voor onze energievoorziening in de naaste toekomst.