Nieuw proces en materiaal voor micro-led-displays

Onderzoekers van het Electronics and Telecommunications Research Institute (Etri) in Zuid-Korea hebben een vereenvoudigd proces ontwikkeld om micro-Led-displays te maken: een volgende generatie self-emitting displays.

Het team heeft 12 micro-Leds van 1 mm2 gemaakt, die een levendiger beeld geven in vergelijking met led- of oled-displays. Het nieuwe display heeft een hoge lichtopbrengst en kan op verschillende gebieden worden gebruikt.

Micro-Led-displays regelen RGB-elementen afzonderlijk, wat zorgt voor scherpe en heldere schermkleuren en helderheid. De anorganische halfgeleider in het display kan lange tijd worden gebruikt zonder inbrandverschijnselen te veroorzaken.

Meestal worden deze apparaten geproduceerd via een halfgeleiderproces dat vervolgens moet worden overgebracht naar het weergavepaneel. Voor een 8k-tv moeten 100 miljoen micro-leds naar het scherm worden verplaatst. Dit vereist bonding en kan lang duren, omdat de methode afhankelijk is van een sequentieel proces. De materialen voor micro-Leds zijn bovendien duur.

Een nieuw materiaal – Simultaneous Transfer and Bonding (Sitrab) lijmen – kan worden gebruikt om transfer en bonding in één proces te combineren. Wanneer een gehomogeniseerde laser op de Sitrab-film wordt aangebracht, kunnen micro-Leds in enkele seconden worden bevestigd. De nieuwe materialen kunnen worden bevestigd met extra micro-Leds, bijvoorbeeld voor reparatie van defecte pixels. Dit is met de huidige technologie onmogelijk.

De sleutel tot het nieuwe proces is het toepassen van de gehomogeniseerde laser op een groot gebied en het verwarmen van slechts een deel van het bevestigde stuk om micro-leds op het substraat van het weergavepaneel te plaatsen.

Materialen voor de nieuwe techniek werden zelfstandig ontwikkeld, gebruikmakend van next-gen materiaal voor micro-leds en displaytechnologie. Hoge investeringskosten die vroeger nodig waren voor transfer- en bondingapparatuur, worden met de nieuwe ontwikkelingen verminderd. Het team is van mening dat het nog verder kan worden vereenvoudigd om het klaar te maken voor productie.