Imec meldt een nieuwe samenwerking met de Vlaamse Regering, ING, BNP Paribas Fortis, Telenet en de Cronos Groep, voor de oprichting van het imec.istart Investeringsfonds. Het fonds – goed voor een totaalbedrag van 12,5 miljoen euro voor de volgende vijf jaar – ondersteunt digitale innovatie en digitaal ondernemerschap in Vlaanderen en is het grootste in zijn soort voor pre-seed-investeringen.
Het imec.istart-fonds biedt Vlaamse tech-ondernemers een initiële investering van 50.000 euro om hen te helpen bij het starten van hun bedrijf. En de meestbelovende start-ups krijgen potentieel zelfs een bijkomende financiële ondersteuning – in de vorm van 20.000 tot 100.000 euro aan extra pre-seed-financiering en nog intensievere ondersteuning bij het uitbouwen van hun onderneming dankzij imec.livinglab-trajecten, prototyping en leiderschapscoaching.
Het imec.istart-incubatieprogramma werd in de zomer van 2011 gelanceerd en ondersteunt nu al meer dan 120 Vlaamse tech-start-ups. In 2015 werd het programma door UBI Global gelabeld als een Top University Business Accelerator. Het nieuwe imec.istart-fonds zal voor vijf jaar lopen (2017 … 2022).
Prille fase
Sven De Cleyn, imec.istart program manager, over het aanbod: "We bieden een volledig pakket aan, inclusief dagelijkse coaching, workshops en begeleiding door domeinexperts, gedeelde werkruimtes en faciliteiten in Brussel en de belangrijkste Vlaamse steden – en toegang tot ons voortdurend groeiende netwerk. Onze ondersteuning kan tot 18 maanden lopen, tot de onderneming in staat is om zelf opvolgfinanciering aan te trekken van externe investeerders."
"Het imec.istart-programma helpt Vlaamse tech start-ups in een heel prille fase. Vlaanderen engageert zich om succesvolle initiatieven te ondersteunen die jobs en omzet genereren, technologische innovatie boosten en internationale erkenning naar onze regio brengen", zegt Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport.
Focus op specifieke business domeinen
Het imec.istart incubatieprogramma omvat vier gespecialiseerde tracks die zich toespitsen op start-ups die actief zijn in een specifiek domein: In 2015 werden de tracks ‘Blue Health’ voor start-ups in gezondheid, en ‘Logistics & Mobility’; geïntroduceerd, begin 2017 de track ‘Media, Telecom and Entertainment’ en in maart 2017 ‘BlueSpace’ voor start-ups in ruimtevaarttechnologie. Luc Van den hove, algemeen directeur en CEO van Imec, benadrukt het belang van deze tracks binnen het imec.istart-programma: "Deze gespecialiseerde businesstracks zorgen ervoor dat onze ondernemers toegang krijgen tot de allerbeste coaches en mentoren. Door ze in direct contact te brengen met sectorexperts die interesse hebben in hun idee, helpen we hen een succesvol bedrijf uit te bouwen."
Katalysator voor innovatie
Max Jadot, CEO BNP Paribas Fortis licht toe: "Als bank voor een wereld in verandering wil BNP Paribas Fortis resoluut middenin die veranderende wereld staan. BNP Paribas Fortis wil een katalysator zijn voor innovatie. Innovatieve bedrijven zijn de embryo’s van onze toekomst en wij willen hen ondersteunen en een echte partner voor hen zijn. Daarom was een samenwerking met Imec een evidente beslissing".
Dieter Nieuwdorp, senior vicepresident Strategy & Corporate Development Telenet: "Dankzij het imec.istart programma ontstaat een kruisbestuiving tussen beloftevolle start-ups met vernieuwende ideeën en bedrijven met expertise in hun vakgebied. Het is een echte win-win voor beide partijen en we zijn dan ook blij dat we via onze samenwerking met imec.istart, tech start-ups kunnen begeleiden in een duurzaam groeiproces."
Bert Van Wassenhove, managing partner bij The CoFoundry: "We zijn heel enthousiast over de samenwerking met Imec omdat ze verder bouwt op onze jarenlange samenwerking met innovatieve ondernemers. We kijken er naar uit om onze kennis en ervaring te delen met de ondernemers in het imec.istart-programma."
Erik Van Den Eynden CEO, ING België: "Innovatie staat centraal in onze strategie. Voor een bank als de onze is het essentieel om snel en efficiënt in te spelen de verwachtingen van onze klanten. Het is dan ook cruciaal dat we deel uitmaken van een netwerk van deskundigen, zodat we ons metier van bankier steeds kunnen afstellen op de belangrijke technologische evoluties in onze maatschappij. Dit partnership met Imec bevestigt dat innovatie een speerpunt is in de strategie van ING België en onderstreept ons engagement voor onze klanten."
Over imec en het imec.istart ondernemerschapsprogramma
Imec beschikt over een unieke infrastructuur en een lokaal en internationaal ecosysteem van partners in diverse sectoren. Samen werken ze aan baanbrekende innovatie in toepassingsdomeinen als gezondheidszorg, slimme steden en mobiliteit, logistiek en Industrie 4.0 en energie. Imec is partner van bedrijven, start-ups en universiteiten, en brengt bijna 3500 topwetenschappers uit meer dan 70 landen samen. Imec heeft zijn hoofdzetel in Leuven en R&D-groepen die verspreid zijn over een aantal Vlaamse universiteiten, in Nederland, Taiwan, de VS, China, en kantoren in India en Japan. In 2015 bedroeg de bedrijfsopbrengsten van Imec 415 miljoen euro en van iMinds (sedert 21 september 2016 geïntegreerd in Imec) 52 miljoen euro.
Het imec.istart-programma ondersteunt onderzoekers, jonge ondernemers en start-ups bij het succesvol naar de markt brengen van hun idee; ondersteuning die bestaat uit financiële support, professionele coaching en allerhande faciliteiten op maat van een startende onderneming. Het imec.istart-programma loopt normaliter gedurende 6 tot 18 maanden, afhankelijk van de maturiteit van de technologie, de ervaring van het start-upteam en specifieke marktkenmerken.
De Cronos Groep
De participatie in het imec.istart-fonds zal voor de Cronos Groep beheerd worden door The CoFoundry, haar investeringsfonds. Binnen de Cronos Groep werken ze al meer dan een kwarteeuw als een team om de meest vooruitstrevende ideeën op een duurzame manier vorm te geven. Ze zijn een innovatief netwerk met een oprechte focus op ondernemerschap. Vanuit het ecosysteem van meer dan 300 autonome bedrijven, 4500 medewerkers en 7000 klanten bieden ze de noodzakelijke en ondersteunende structuur die de bedrijven verbindt.
BNP Paribas Fortis
BNP Paribas Fortis (http://www.bnpparibasfortis.com/) biedt in België een totaalpakket van financiële diensten aan particulieren, zelfstandigen, beoefenaars van vrije beroepen, ondernemingen en publieke instellingen. Op het gebied van verzekeringen werkt ze nauw samen met AG Insurance, de grootste verzekeraar in België. De bank verstrekt internationaal ook maatoplossingen aan vermogende particulieren, grote ondernemingen en publieke en financiële organisaties. Daarbij maakt de bank gebruik van de knowhow en het wereldwijde netwerk van BNP Paribas.
Telenet
Als aanbieder van entertainment- en telecommunicatiediensten in België is Telenet steeds op zoek naar de perfecte beleving in de digitale wereld voor zijn klanten. Telenet spitst zich hierbij toe op het aanbieden van digitale televisie, hoge
snelheidsinternet en vaste en mobiele telefoniediensten in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.
Het Telenet Kickstart programma geeft beloftevolle Belgische (digitale) ondernemers een boost. Dankzij structurele partnerships met incubatoren en acceleratoren wordt actief geïnveteerd in start-ups en groeibedrijven en die acctief worden begeleid en he in elke fase van hun ontwikkeling. Niet alleen door hen toegang te geven tot funding maar vooral door domeinexpertise te delen via gerichte mentoring en coaching.
http://www.telenetkickstart.be/
ING België
ING België is een universele bank die financiële diensten aanbiedt voor private klanten, ondernemingen en institutionele klanten. ING gelooft dat duurzame vooruitgang wordt gestimuleerd door mensen met de verbeeldingskracht en het doorzettingsvermogen om hun eigen toekomst en die van hun naasten te verbeteren. De bank sstelt mensen en organisaties in staat om hun eigen ideeën over een betere toekomst te realiseren – hoe bescheiden of groots ook. De doelstelling is daarom: mensen in staat stellen om zowel privé als zakelijk steeds voorop te blijven lopen.