High Tech materialen zijn een focusgebied in onze nationale innovatiedoelstellingen. De markt voor ‘slimme materialen’ is wereldwijd sterk groeiend. Een belangrijke categorie zijn de piëzo-elektrische materialen. Op initiatief van samenwerkende bedrijven en universiteiten in de Stichting Applied Piezo is een boek geschreven over de theoretische achtergronden van deze materialen. Het boek werd gepresenteerd tijdens een internationale conferentie op de Universiteit Twente.
Het boek ‘An Introduction to Piezoelectric Materials and Components’ werd uitgereikt tijdens de opening van de internationale conferentie ‘Electroceramics XIII’ op de Universiteit Twente aan dr. A. Flierman (voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente) en professor D. Blank (wetenschappelijk directeur van het Mesa+ instituut en lid van het topteam High Tech Systemen en Materialen).
Piëzo elektrische materialen produceren onder druk een elektrische spanning en andersom zullen zij vervormen als een elektrische spanning wordt aangelegd. Dagelijks wordt per persoon minimaal tien keer gebruikt gemaakt van dit effect zonder dat men zich dit realiseert. Voorbeelden hiervan zijn alledaagse toepassingen zoals de gasaansteker, dieselinjectoren in de auto, inktjet printkoppen of het nauwkeurig positioneren van een de lens van een fotocamera, maar ook bijzondere High Tech systemen of medische apparatuur.
Het boek zal worden gebruikt in het onderwijs voor HBO en universitaire studenten die de benodigde technologie van de toekomst voor deze toepassingen moeten ontwikkelen, maar ook als naslagwerk voor de constructeurs die dagelijks nieuwe toepassingen ontwerpen.
De auteurs van ‘An Introduction to Piezoelectric Materials and Components’ zijn dr. ir. Jan Holterman (ingenieursbureau Imotec, Hengelo) en dr. ir. Pim Groen (Holst Centre en de Technische Universiteit Delft). Het wordt uitgegeven door de stichting Applied Piëzo.