NI herdefinieert instrumentatie

National Instruments heeft op de NI Week 2012 de eerste RF vector signal transceiver (VST) ter wereld aangekondigd – de NI PXIe-5644R – en daarmee een nieuwe instrumentatieklasse: door software ontwikkelde instrumentatie. De om software gebouwde architectuur introduceert volgens NI een nieuw tijdperk waarin engineers en wetenschappers Labview kunnen gebruiken om instrumentatie die is gebaseerd op open, field-programmable gate arrays (FPGA’s) naar eigen specifieke behoeften te ontwerpen.

Bij National Instruments schrikken ze niet terug voor boute uitspraken. Die dan vervolgens ook nog worden waargemaakt. "Met Labview willen we voor de test- en meetwereld doen, wat de spreadsheet deed voor de financiële wereld", zei oprichter dr. James Truchard ooit. En " we gaan met embedded doen, wat de pc deed voor je bureaublad". 

Software designed

Daar is op de NI Week die momenteel plaatsvindt  in Austin, Texas een nieuwe aan toegevoegd: "National Instruments herdefinieert instrumentatie".  Dat gaat NI doen met de nu geintroduceerde Vector Signal Transceiver, het eerste "software-designed" instrument. Charles Schroeder, die de ontwikkeling van de VST leidde, zegt zo trots te zijn op het resultaat dat hij is overgestapt naar de marketingafdeling om het zelf aan de hele wereld te kunnen vertellen.

Instrumentatie profiteerde onvoldoende van Moore

Dank zij de Wet van Moore zijn de mogelijkheden, en daarmee ook de complexiteit van elektronische apparaten enorm toegenomen, zegt Schroeder.  Vergelijk de eerste mobiele telefoons maar eens met de huidige multifunctionele smart toestellen. Om die snelle ontwikkeling te illustreren: als je nu een iPad zou moeten maken met de componenten van 1970, zou die meer dan 3 miljard dollar kosten, aldus Schroeder. Maar de testinstrumentatie is lang niet zo radicaal veranderd. Veel testtoestellen zien er nog ongeveer hetzelfde uit als in 1970 – zij profiteren volgens NI dus veel minder van Moore. En dat terwijl er door de toegenomen complexiteit en de eveneens groeiende reeks aan communicatiestandaarden  juist veel meer meetinstrumentatie nodig is.

Community

National Instruments heeft de oplossing gevonden door een meetinstrument te ontwikkelen waarvan de functionaliteit geheel wordt bepaald door de software. En omdat die software open is en voor iedereen toegankelijk, kan iederen er zijn eigen, voor een specifieke toepassing geoptimaliseerde instrumentatie mee ontwikkelen. National Instruments streeft ernaar dat er een community ontstaat van testengineers die onderling testconfiguraties (‘sample projects’) gaan uitwisselen, zoals apps voor de smartphone.

Producteigenschappen

• 80 MHz RF bandbreedte tot een maximale frequentie van 6 GHz;

• Toonaangevende prestaties bij het testen van de nieuwste draadloze standaarden, zoals 802.11ac en LTE;
• Meer dan 10 keer snellere metingen dan bij traditionele oplossingen;
• Kan diverse traditionele instrumenten vervangen tegen een fractie van de kosten en omvang;
• Gebaseerd op de FPGA-technologie en programmeerbaar met Labview;
• Eenvoudige uitbreiding naar multiple input multiple output (MIMO) configuraties;
• Ondersteuning voor parallel testen.

Meer informatie is hier te vinden:
Informatiepagina vector signaal transceiver: www.ni.com/vst  
Video: Instrumentatie ontwikkeld door software
Video: Demonstratie van de VST
White paper van het product