Nemo Healthcare krijgt 4 miljoen euro uit Horizon 2020

Nemo Healthcare uit Eindhoven krijgt 4 miljoen euro subsidie uit het Europese innovatie- en onderzoeksprogramma Horizon 2020. Het geld wordt de komende twee jaar gebruikt om de technische ontwikkeling, klinische validatie en commercialisatie van haar volgende generatie producten te versnellen. Het jonge bedrijf verkoopt sinds twee jaar een innovatieve pleister met sensoren waarmee het welzijn van een baby in de baarmoeder tijdens de weeën nauwkeurig wordt bewaakt. Door problemen eerder te detecteren, worden bevallingen niet alleen veiliger. Het leidt ook tot minder medische (vervolg)kosten.

Nemo Healthcare is een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven en het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Het bedrijf is gevestigd in hightech bedrijvencentrum Catalyst op het TU/e Science Park en werd in 2010 mede opgericht door Bas Lemmens. ¨Ons doel is het creëren van een nieuwe standaard voor zwangerschapsbeveiliging wereldwijd. Met de bijdrage uit Horizon 2020  kunnen we een enorme versnelling bereiken. We kunnen de techniekontwikkeling en miniaturisatie van onze producten verder doorvoeren. En het stelt ons vooral in staat om gespecialiseerde onderzoekers aan te trekken voor de validatie van onze allernieuwste technologie. We kunnen met de nieuwe medewerkers de vertaalslag realiseren van een wetenschappelijk bewezen prototype naar een gangbaar marktproduct¨, aldus de vicepresident Business Development.

Volgens Lemmens gaat het onder anderen om de aanstelling van een Fellow Perinatologie en een promovendus die onderzoek zullen gaan doen in het Máxima Medisch Centrum. De subsidie maakt ook internationale samenwerking met gerenommeerde Europese onderzoeksinstituten mogelijk.