Negen bedrijven besparen jaarlijks elektriciteitsverbruik van 1200 huishoudens

Negen in de EU gevestigde bedrijven hebben erkenning gekregen voor hun inzet voor energiebesparing door de installatie van energie-efficiënte verlichtingstechnologieën. De winnaars van de GreenLight Awards 2013 van de Europese Commissie bespaarden evenveel elektriciteit als er jaarlijks in totaal door ongeveer 1200 huishoudens wordt verbruikt (3,568,5 MWh – gemiddeld verbruikt een huishouden 3 MWh/jaar).

Eén van de prijswinnaars is de internationale brouwerij AB InBev (België), die door haar productiefaciliteiten te renoveren gemiddeld 73 % minder energie voor verlichting heeft verbruikt. De Franse fastfoodketen Quick, die 52 van haar restaurants in Frankrijk, België en Luxemburg herinrichtte, kwam tot een energiebesparing van 991 MWh/jaar, dat is 69 % minder energieverbruik voor verlichting. Brussels Airlines verbeterde een onderhoudsloods, waardoor het verbruik met 68 % werd teruggebracht.

De meeste energiebesparing was te danken aan de invoering van de nieuwe efficiënte T5-fluorescentielampen (waarbij de conventionele magnetische voorschakelapparatuur wordt vervangen door elektronische voorschakelapparatuur), aanwezigheids- en daglichtsensoren en ledtechnologieën. De meeste projecten hebben een terugverdientijd van minder dan vijf jaar, waaruit blijkt dat de investeringen in energie-efficiëntie heel kosteneffectief zijn. In 2012 sloten zich 49 nieuwe partners aan bij het Greenlight-programma, waardoor het er op het einde van het jaar in totaal 736 waren.

De negen winnaars zijn gekozen op basis van de grootste daling van het elektriciteitsverbruik, de grootste absolute energiebesparing en de gebruikte technologieën. GreenLight-winnaars 2013. het gaat om de volgende bedrijven:

AB Inbev, België (73% vermindering in verbruik)

Ftance Quick, Frankrijk (69%)

Brussels Airlines, België (68%)

Bayer Hispania, Spanje (72%)

Vinci Park, Frankrijk (61%)

Mathieu Gubels, België (75%)

Banque de France, Frankrijk (78%)

ABN Amro, Nederland (48%)

WinTO, Duitsland (68%)

Het Greenlight-programma

Het Greenlight-programma werd in 2000 door de Commissie in het leven geroepen en wordt beheerd door het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek, de interne wetenschappelijke dienst van de Europese Commissie. Alle 736 partners realiseerden een totale energiebesparing van meer dan 315 000 MWh per jaar – wat ongeveer gelijk is aan het elektriciteitsverbruik van een stad met 250 000 inwoners – dankzij het invoeren van zeer efficiënte verlichtings- en controlesystemen.

De Commissie stelt geen financiële middelen ter beschikking voor de verbetering van de verlichting en de prijs heeft geen enkele geldwaarde. De Commissie geeft wel steun aan de partners aan de hand van informatiebronnen en publieke erkenning.

Zie ook

Website van het GreenLight-programma:

Publicaties over GreenLight: